Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijat pitävät opintorahan korotusta tulorajojen nostoa tärkeämpänä

Lähes puolet opiskelijoista pitää opintorahan korotusta ensisijaisena keinona kehittää opintotukea. Toiseksi eniten kannatusta saa tulorajojen nosto, mitä piti tärkeimpänä 20 prosenttia kyselyn vastaajista. Nykyiseen järjestelmään oli tyytyväisiä kaksi prosenttia vastaajista.

Tulokset selviävät opetusministeriön julkaisemasta Opiskelijatutkimus 2006:sta. Tutkimusta varten haastateltiin yli 4000 opiskelijaa 20 yliopistosta ja 29 ammattikorkeakoulusta.

Opintolainan korottamista suosi vain yksi prosentti vastanneista.Opintolainaa jossain vaiheessa nostaneiden osuus vastaajista oli pienentynyt 40:stä 37 prosenttiin siitä, kun vastaava tutkimus tehtiin edellisen kerran kolme vuotta aiemmin.

Opintolainajärjestelmää uudistettiin vuonna 2005 korottamalla valtiontakaus 300 euroon kuukaudessa ja ottamalla käyttöön verovähennysmahdollisuus määräajassa valmistuneille. Nämä uudistukset eivät näytä lisänneen opintolainan suosiota opiskelijoiden keskuudessa.

Ylipäänsä tutkimus vahvistaa käsitykset opiskelijoiden heikosta taloudellisesta tilanteesta. Korkeakouluopiskelijoiden kokonaisnettotulojen mediaani oli 733 euroa, eli puolella vastanneista oli tuloja vielä sitäkin vähemmän. Toisaalta 30 prosenttia vastanneista piti taloudellista tilannettaan hyvänä ja 38 prosenttia kohtuullisena.

Yliopisto-opiskelijat olivat talouteensa tyytyväisempiä kuin ammattikorkeakouluopiskelijat, mitä selittää yliopisto-opiskelijoiden yleisempi työssäkäynti. Ammattikorkeakoulujen opiskelijat nostivat myös enemmän lainaa kuin yliopistossa opiskelevat.

Yliopisto-opiskelijoista yli viidennes kävi kokopäivätöissä.

Tuomo Tamminen

Tutkimustuloksia

74 prosenttia opiskelijoista kokee olevansa oikealla alalla.

Neljännes alle 400 euron kuukausituloilla elävistä pitää taloudellista tilannettaan hyvänä.

Ansiotyöhön käytettiin aikaa keskimäärin 22 tuntia viikossa.

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opiskelijoista 93 prosenttia piti mahdollisuuksiaan saada koulutuksen mukaista työtä hyvinä tai melko hyvinä.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto