Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Turistikuva todistaa kaiken olevan hyvin

"Olen koonnut näyttelyn systemaattisesti kymmenen vuoden matkoistani. Jokaisella meillä tulee aika monta reissua kymmenessä vuodessa", palkittu valokuvaaja-tutkija Juha Suonpää kertoo näyttelynsä Pyhät paikat avajaispäivänä.

Suonpään toteamus jää mieleeni, kun kiertelen näyttelytilassa. Ei minun ainakaan tule reissattua näin paljon.

Suonpään matkat ovat suuntautuneet tavallisiin turistikohteisiin kuten Ranskaan, Italiaan, Egyptiin tai Yhdysvaltoihin, mutta matkoja on julmetusti. Ilahduttavaa kyllä myös suomalaisia ylpeydenaiheita, kuten Lapin läpinäkyvät hotelli-iglut, on huolittu mukaan. Useat kuvista ovat Suonpään työmatkoilta, joten konferenssiturismi on hyvin edustettuna.

Lisää Suonpään matkakuvia on näyttelyyn liittyvässä samannimisessä valokuvakirjassa, jossa taiteilija ruotii turismia analyyttisesti.

Suonpää suhtautuu siis samaan aikaan kriittisesti turismiin ja matkailee sumeilematta. Hän ei kuitenkaan asetu valmismatkailijan yläpuolelle, vaan kääntää kameransa myös itseään kohden turisminähtävyyksien vieressä - ja hymyilee häpeilemättä.

Hänen käyttämänsä kameratekniikka on ottanut mallia vyölaukkukansalta, sillä videokuvat on otettu digipokkarin videokuvaustoiminnolla.

Turismikuvissa on mielenkiintoista, että niiden keskiössä eivät ole matkanähtävyydet, vaan ihmiset ja kamerat niiden ympärillä. Valokuvien ihmiset poseeraavat välillä Suonpään kameran viereiselle perusturistin kameralle. Suonpää väittää, että turismi on nykyajan pyhyyttä kaikkine kuvausrituaaleineen. Kotiin palattua valokuva kertoo matkan olleen onnistunut. Valokuvasta rajataan kuitenkin pois mahdolliset matkaripuli ja perheriidat.

Kuvat ovat puhuttelevia. Näyttelyn pieni ongelma on silti se, että kuvista ei saa läheskään yhtä paljon irti, jos ei lue myös näyttelyyn kuuluvaa kirjaa.

Hertta-Mari Kaukonen


Pyhät paikat, TR1, Väinö Linnan aukio 13, Finlaysonin alue,
20.1-25.2.2007.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto