Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kirjallisuuskranaatti räjähtää Sampolassa

Elävän Kirjallisuuden Festivaaleilla sanat karkaavat ulos kirjankansista

Elävän kirjallisuuden puuhanaiset Anna Ulvinen (vas.) ja Hanna-Riikka Roine silmäilevät kirjavia kirjapinoja.
Elävän kirjallisuuden puuhanaiset Anna Ulvinen (vas.) ja Hanna-Riikka Roine silmäilevät kirjavia kirjapinoja.

Kirjallisuus on henkitoreissaan, väittää Elävän Kirjallisuuden Manifesti. Piristysruisketta sille tarjoaa ystävänpäivänä järjestettävä Elävän Kirjallisuuden Festivaali. Kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teeman ideasta syntynyttä festivaalia on puuhailtu viime kesästä saakka. Siitä lähtien tapahtuman projektisihteerit Anna Ulvinen ja Hanna-Riikka Roine ovat olleet kiireisiä.

"Aika nopeasti tapahtuma saatiin aikaan. Me oltiin jopa hullun rohkeita, kun ruvettiin tekemään festivaalia näin tiukalla aikataululla", Ulvinen naurahtaa.

Projektisihteerit korostavat, että tapahtuma on saatu aikaan yhteisvoimin kirjallisuudenopiskelijoiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

"Opiskelijat ovat lähteneet ahkerasti talkoolaisiksi kaikenlaisiin tehtäviin. Samalla he ovat saaneet vaikuttaa festivaalin ilmeeseen", Roine kertoo.

Yksi lähtökohta tapahtuman järjestämisessä on ollut se, että opiskelijat pääsevät Elävän Kirjallisuuden Festivaaleilla esittämään osaamistaan ja saavat työkokemusta. Opiskelijoiden lisäksi keskusteluihin osallistuvat muiden muassa kirjailijat Johanna Sinisalo, Risto Isomäki ja Maarit Verronen.

Kirjallisuuskeskustelujen ohessa festivaalivieraat voivat seurata performansseja, ostaa runotiskiltä runoja ja ryhtyä kirjailijoiksi kirjoittamalla Yhteiseen kirjaan.

"Mediapinta-kustantamo ehdotti, että Yhteinen kirja kustannettaisiin festivaalin jälkeen. Totta kai suostuimme siihen. Se on tilattavissa kotiin pientä maksua vastaan", Ulvinen kertoo.


Festivaalia varten kirjoitettiin myös manifesti, joka syntyi kieli poskessa, mutta on sen taustalla oikeaa asiaakin. Elävän Kirjallisuuden Manifesti peräänkuuluttaa epäkaupallisempaa suhtautumista kirjallisuuteen.

"Meillä on ollut alusta asti sellainen ajatus, että haluamme kiinnittää huomiota kirjallisuuden sisältöön. Kirjaa ei pidä nähdä pelkästään esineenä, jota myydään", Roine kertoo.

"Toki meilläkin kirjoja myydään, mutta tämä ei ole voittoa tavoitteleva tapahtuma. Haluamme tarjota myös pienkustantamoille ja pienille kirjallisuusyhdistyksille mahdollisuuden esiintyä", Ulvinen kertoo.

Elävän Kirjallisuuden Festivaali järjestetään samana viikonloppuna kuin Tampereen Kirjamessut. Kilpailusta tai vastakkainasettelusta ei järjestäjien mukaan kuitenkaan ole kyse.

"EKF täydentää Tampereen kirjallisuuskenttää. Me kannustamme kaikenlaisen kirjallisuuden lukemiseen ja haluamme tarjota vaihtoehtoja", Ulvinen kertoo.

Jos kaikki menee hyvin, tullaan Elävän Kirjallisuuden Festivaali järjestämään tulevinakin vuosina.

"Me ollaan Annan kanssa dokumentoitu kaikki, mitä me tehdään projektisihteereinä. Toivottavasti me voidaan siirtää tietoa tuleville järjestäjille, kun se aika tulee", Roine kertoo.

"Tässä vaiheessa tietysti toivotaan, että mahdollisimman moni kirjallisuuden ystävä löytää Sampolaan", Ulvinen lisää.


Juho Hakkarainen, teksti
Seppo Honkanen, kuva
http://www.ekf.fi

Elävää kirjallisuutta Sampolassa lauantaina 14. helmikuuta klo 10 alkaen


Painava palkinto


Teeman myöntämä kirjallisuuspalkinto Tiiliskivi ojennetaan tänä vuonna kahdeksannen kerran. Tiiliskivi on peräisin Finlaysonin Puuvillatehtaan seinästä ja se symboloi kirjallisuuden painoarvoa. Palkinto myönnetään valtamediassa vähemmälle huomiolle jääneelle teokselle, joka ansaitsisi enemmän julkisuutta.

Tiiliskiveä havittelee tällä kertaa kuusi palkintoehdokasta. Mukana on niin proosaa kuin runouttakin.

"Finalistiehdokkaat ovat keskenään hyvin erilaisia. Ne kaikki edustavat genrensä ehdotonta kärkeä", kertoo Tiiliskivi-raadin toinen puheenjohtaja Hanna Lajunen.

"Lopullista voittajaa en tiedä vielä itsekään, joten en pääse spoilaamaan juttua", Lajunen nauraa.

Jännitys säilyy ystävänpäivän iltaan saakka.


Juho Hakkarainen

Tiiliskiviklubi Telakalla 14.2. klo 19 alkaen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto