Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu

Miksi biologinen kello tikittää kolmekymppisille naisille?

Keskiverrolla naisella on 30-vuotiaana enää vain 12 prosenttia, eli vajaa kahdeksasosa munasoluistaan jäljellä. 40-vuotiaana tilanne on vielä dramaattisen paljon huonompi, sillä naisen alun perin noin kahdesta miljoonasta munasolusta enää kolme prosenttia on jäljellä.

"Naiset eivät useinkaan ymmärrä kuinka totaalisesti munasolujen tuotanto tippuu 35-ikävuoden jälkeen", St Andrews yliopistossa asiaa tutkinut lääkäri Tom Kelsey sanoo Verkkoklinikka.fi:n haastattelussa.

Munasoluja on alunperin miljoonia, mutta vain noin 450 kehittyy täysin naisen elinaikana. Mitä enemmän naisella on munasoluja, sitä todennäköisempää niiden kehittyminen ja raskaaksi tuleminen ovat. Tutkimusta varten laskettiin yli 300 eri-ikäisen naisen munasolujen määrä. Tämän jälkeen tiedot syötettiin tietokoneohjelmaan, joka analysoi, miten naisen munasolut vähenevät iän myötä.


(A5)
Jalkapohjat ovat parhaat juoksukengät!

Paljain jaloin juoksevat saavat vähemmän jalkavammoja kuin lenkkitossuja käyttävät. Yllättävä tieto selviää Harvardin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkija Daniel Lieberman kertoo, että kenkiä välttelevät juoksijat saavat harvemmin vakavia vammoja jalkoihinsa kuin lenkkitossuilla juoksevat.

"Syynä on jalkojen erilainen asento."

Lenkkitossuilla juoksevat askeltavat kanta edellä, kun paljain jaloin liikkuva osuu maahan päkiät edellä. Paljain jaloin juokseva käyttää pohkeiden ja jalkojen lihaksia tehokkaammin.

Aiheesta kertoi Aamulehti.fi.


(A5)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto