Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Tajuntaa laajentavat muumit

Perheelleni tuli Muumipeikko-sarjakuvalehti 1980-luvun alussa, joten muumit ovat kuuluneet elämääni aina. Muumeissa oli se ero Nalle Puheihin ja Aku Ankkoihin verrattuna, että tarinaa ei ollut kiva seurata, ennen kuin oppi lukemaan. Juonta kun ei voinut päätellä pelkistä mustavalkoisista kuvista. Taidokkaasti kuvitetut vahakannet tekivät minuun silti jo varhain vaikutuksen. Tarinoista löytyi aivan uusi puoli yläasteen lopussa. En edes muista, kuinka monta kertaa olen lukenut Muumipeikot.

Muumipeikko-sarjakuva on alun perin piirretty aikuisille, ja se käsittelee monia yhteiskunnallisia ilmiöitä satiirisesti, vaikka lapsikin ymmärtää seikkailut. Muumipeikoissa käsitellään monia tabuja: huumeita, turhia julkkiksia, vaarallisia guruja ja politiikan ja nykytaiteen mielekkyyttä.

Ja nyt en tarkoita Muumipeikoilla televisiosarjan tyylistä lastenanimaatiota tai pikkulapsille tarkoitettua nykyisin ilmestyvää Muumi-lehteä, vaan Tove ja Lars Janssonin englantilaiseen Evening News -sanomalehteen alun perin piirtämää sarjakuvaa. Samat sarjakuvat ovat lainattavissa nykyisin kirjastosta isoina albumisarjoina, jotka ilmestyivät Muumi-nimisinä 1978-1984 ja Muumipeikko-nimisinä 1990-1996.


Lempitarinoissani Muumilaaksoon tulee outo uuden aatteen edustaja, joka saa muumiperheen arjen hetkeksi aivan sekaisin. Hulvattomia vierailijoita ovat muun muassa poliitikko, beatnikit, feministi, patalaiska guru ja fakiiri. Muukalaisten seurassa Muumipappa intoutuu kokeilemaan jopa epämääräisten pillerien- ja marihuananhöyryistä hippiaatetta. Kun muumit saavat television, heidän silmänsä muuttuvat ruudunmuotoisiksi liiasta tuijottamisesta.

Kaikissa tarinoissa muumien takapajuisuus osoittautuu paremmaksi tavaksi elää kuin uudet, äkkiväärät hömpötykset. Muumit ovat silti selkeän anarkistisia ja valmiita poikkeamaan totutusta käyttäytymisestä, jos siihen löytyy kunnollinen syy, esimerkiksi muiden auttaminen tai mukavampi elämä.

Muumipeikko on kansainvälisesti menestynein suomalainen sarjakuva ja Janssonit palkittiin sarjakuvasta vuonna 1980 Puupäähattu-palkinnolla. Eikä mikään ihme. Muumit ovat ihan parhaita!Hertta-Mari Kaukonen

Tove ja Lars Jansson: Muumipeikko-sarjakuvat (1954-1975)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto