Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tenor yllättää jälleen

Nigerialainen afrobeat ja lahtelainen hulluus yhdistyvät

Jimi Tenorin ja Tony Allenin yhteislevy alkaa uhkaavilla voodoo-sävelillä, mutta taittuu alle puolessa minuutissa letkeäksi afrobeatiksi. Äänimaisemaa hallitsee rumpalilegenda Allenin svengaava paukutus, joka pitää paletin kasassa silloinkin, kun Tenorin puhallinsoolot äityvät mielipuolisiksi.

On hienoa, että multi-instrumentalisti Jimi Tenor on päässyt tekemään yhteistyötä juuri afrobeat-pioneeri Tony Allenin kanssa. Siitä on suureksi osaksi kiittäminen brittiläistä Strut -levymerkkiä ja sen Inspiration Information -levysarjaa, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen rytmimusiikin uudempia nimiä ja vanhoja legendoja. Tenorin ja Allenin tuotos on sarjan neljäs albumi.

Maestrojen yhteislevy on monipuolinen kokonaisuus. Se osoittaa, että ennakkoluulottoman asenteen avulla afrobeat taipuu moneksi. Tenorin loihtimat omaperäiset sävyt nostavat Allenista esiin uusia puolia, eikä levyn musiikki ole minkään vanhan toistoa.

Levyltä löytyy myös yllättävän helposti lähestyttävää materiaalia. Reggaerytmeillä pelaava Selfish Gene on pirullisen tarttuva kappale. Darker Side Of Night on myös hyvä esimerkki velhojen toimivasta yhteispelistä: tunnelmalliset kosketinmelodiat ja huilusoolo ovat ehtaa Tenoria, mutta Allenin tunnistettava rumputyöskentely antaa biisille oman voimakkaan leimansa.

Levyn päättää Three Continents, liki neljätoista minuuttia kestävä jazzpala, jossa ei kuitenkaan ole sekuntiakaan liikaa. Eikä taida olla koko levylläkään.Juho Hakkarainen

Jimi Tenor & Tony Allen: Inspiration Information (vol 4). Strut 2009.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto