Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone

Demokratia ei juhli strategiatyössä

Tampereen yliopiston strategian valmistelu on "avoimesti" tarkasteltavana verkossa. Etkö tiennyt? Ei moni muukaan.

Yliopiston hallituksella 15. helmikuuta hyväksytettävässä strategiassa määritetään Tampereen yliopiston opetuksen ja tutkimuksen suunta. Kyseessä on siis paperi, joka tulee mitä suurimmin vaikuttamaan nykyisiin ja tuleviin opiskelijoihin, henkilökuntaan, opetukseen ja tieteen tekemiseen.


Rehtori Kaija Holli kirjoittaa Rehtoriblogissa 11. tammikuuta, että kaikki strategiatekstit ovat olleet yliopistoyhteisön jäsenten kommentoitavissa yliopiston sisäisillä foorumeilla. Käytännössä kuitenkin vain pienellä osalla yhteisöstä on ollut todellinen mahdollisuus seurata strategiatyötä.

Opiskelijoiden, yliopistoyhteisön suurilukuisimman ryhmän, tiedot strategiasta ovat jääneet lähinnä ylioppilaskunta-aktiivien sisäpiiriin ja epämääräisten käytäväkeskustelujen varaan. Strategiatyötä ei tunneta, koska asiasta ei ole tiedotettu ajoissa ja riittävästi laajoilla julkisilla foorumeilla, kuten yliopiston infotauluilla tai näkyvästi sen ja Tamyn verkkosivuilla. Tämän lehden ilmestymiseen mennessä Tamyn sivuille ilmestyy kuitenkin linkki; opiskelijoilla on siis vielä reilu viikko aikaa ottaa strategiaan kantaa valmistelun loppumetreillä.

Strategia muhii salasanan takana erillisellä Moodle-alustalla, jonne ei sattumalta eksy. Itse työalue on vähintäänkin sekava. Koulutuspoliittisiin asioihin vihkiytyneenkin on vaikea löytää olennaiset asiat kymmenien dokumenttien sillisalaatista. Kuitenkaan esimerkiksi viimeisimpiä strategialuonnoksia ei ole tähänkään päivään mennessä ilmaantunut työalueelle.


Riviopiskelijoiden jääminen vaikuttamisen ulkopuolelle on vääryys. Hallinnon toimijoilla, opiskelijaedustajat mukaan lukien, saattaa olla asiantuntemusta, mutta strategiaa koskeva arvokeskustelu on liian merkittävää byrokraattien keskenään puitavaksi. Onnistunut strategia kaipaa näkökulmia ihmisiltä, jotka eivät vielä ole asialle sokeutuneita ja pystyvät tarkastelemaan sitä sopivalta etäisyydeltä.

Ylioppilaskuntakaan ei läpäise avoimuusauditointia puhtain paperein. Jatkossa tulisikin pohtia, kuinka vastaava informaatiokatkos opiskelijoiden välillä voidaan välttää.

Lisäksi Tamyn toimintasuunnitelmaan 2010 esitettiin kirjattavaksi, että vaikutetaan yliopistoon sen hallintokäytäntöjen demokratisoimiseksi.

Uudessa, pitkään viilatussa strategiassa korostuu yliopiston yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Tavoitetta voisi edistää se, että parannettaisiin opiskelijoiden mahdollisuuksia vaikuttaa omassa yliopistossaan.Varpu Jutila
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto