Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ovi aukesi lukukausimaksuille

Lukukausimaksuja saatetaan alkaa periä viidessä maisteriohjelmassa jo ensi vuonna

Tampereen yliopistolle avautuu vuoden päästä mahdollisuus periä lukukausimaksuja englanninkielisten maisteriohjelmien opiskelijoilta, jotka tulevat Euroopan unionin ja - talousalueen ulkopuolelta. Aikaisemmin yliopiston johto on vakuutellut, että Tampereen yliopisto ei osallistu uuden yliopistolain mahdollistamaan lukukausimaksukokeiluun.

Tästä huolimatta Tampereen yliopisto on ilmoittanut uuteen opetusministeriön asetukseen lukukausimaksukokeilusta mukaan viisi Tampereen yliopiston englanninkielistä maisteriohjelmaa. Asetuksen mukaan yliopisto voi periä lukukausimaksuja näiden ohjelmien ei-eurooppalaisilta opiskelijoilta.

"Yliopisto voi, mutta sillä ei ole aikomustakaan periä maksuja, ennen kuin monia asia on selvillä eli esimerkiksi onko maksullisille ohjelmille kysyntää ja miten opiskelijoiden stipendit ja asuminen järjestetään", Tampereen yliopiston vararehtori Harri Melin sanoo.

Mukana maksukokeiluasetuksessa on venäläisten yliopistojen kanssa yhteistyössä toteutettava kansainvälisten suhteiden maisteriohjelma, yhteiskuntatieteellinen maisteriohjelma, korkeakouluhallinnon maisteriohjelma ja kaksi terveystieteen maisteriohjelmaa.


Maisteriohjelmat kirjattiin opetusministeriön asetusluonnokseen alun perin inhimillisen erehdyksen takia, koska yliopiston hallinnossa ymmärrettiin ministeriön ohjeet väärin. Ministeriö kannustaa maksullisuuteen.

"Meillä oli vakaa ymmärrys opetusministeriön ohjeiden perusteella, että englanninkieliset maisteriohjelmat kuuluu merkitä kokeiluun, vaikkei maksullisuutta edes harkittaisi", opinto- ja kansainvälisten asiain osaston päällikkö Mikko Markkola sanoo.

Yliopistolla kirjattiin asetusluonnokseen mukaan kaikki ne kansainväliset maisteriohjelmat, jotka olivat jo kirjattuna aiempaan opetusministeriön asetukseen kansainvälisistä maisteriohjelmista. Niitä oli yhteensä kahdeksan. Kun asetusluonnos tuli yliopistolle kommentoitavaksi tammikuun lopussa, paljastui, että muut yliopistot eivät ole kirjanneet asetusluonnokseen kaikkia vastaavia maisteriohjelmiaan.

Asetusluonnoksesta poistettiin kolme Tampereen yliopiston maisteriohjelmaa, joista lukukausimaksujen periminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Yhdessä ei ole enää sisäänottoa, yhdessä on vain eurooppalaisia opiskelijoita ja yksi maisteriohjelma toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston kanssa, joka ei ollut merkinnyt ohjelmaa maksullisuuskokeiluun.

Aalto-yliopistoa ja Oulun yliopistoa lukuun ottamatta muilla yliopistoilla maksullisuusasetukseen on otettu mukaan lähinnä Erasmus Mundus -maisteriohjelmia, joissa on sisäänrakennettuna oma stipendijärjestelmänsä. Tampereen asetukseen kirjatuista ohjelmista vain yksi, korkeakouluhallinnon maisteriohjelma, on Erasmus Mundus -ohjelma - ja sekin on loppumassa.

Tampereen yliopisto olisi voinut halutessaan poistaa kaikki maisteriohjelmat maksullisuusasetuksesta. Melin ja Markkola lupaavat, että maksullisuudesta käydään laajaa keskustelua, ennen kuin yliopiston ylin johto päättää siitä. Maksullisuus voisi alkaa aikaisintaan ensi vuonna. Toisaalta maksullisuusasetusta muutetaan elokuussa saatujen kokemusten pohjalta, jolloin kaikki ohjelmat voi vielä poistaa, yhdistää tai lisätä niitä.

"Mielestäni maksullisten ohjelmien pitäisi olla vain Euroopan ulkopuolisille opiskelijoille ja maksuttoman opetuksen pitäisi säilyä nykyisellään. Jos maksulliselle koulutukselle löytyy kysyntää, en ymmärrä, miksei maksuja voisi periä", Melin sanoo.

Tamy vastustaa lukukausimaksuja, joista tulisi todennäköisesti ainakin 3000 euron suuruisia. Kaukaa tulevia tutkinto-opiskelijoita on vain muutamia kymmeniä vuodessa.

"Haluaisin nähdä lukukausimaksuista jotakin kannattavuuslukuja, koska nykyisellään Euroopan ulkopuolelta tulevien tutkinto-opiskelijoiden määrä on marginaalinen. On hyvin vaikea selittää opiskelijalle, että hän joutuu maksamaan samasta opetuksesta, joka on toisen maalaiselle opiskelijalle ilmaista", Tamyn kansainvälisten asiain sihteeri Katri Suhonen sanoo.

Tampereen yliopisto on valmistellut luonnoksen stipendijärjestelmästä, jossa varattomat opiskelijat voivat opiskella toisen lukuvuoden puoleen hintaan tai ilmaiseksi. Järjestelmän suunnittelusta tulee kuluja, joten lukukausimaksujen ei uskota parantavan ainakaan alussa yliopiston huonohkoa taloudellista tilannetta.

"Siihen ei kannata tuudittautua, että tämä ei koskisi suomalaisia opiskelijoita. Yliopiston pitää käydä läpi kaikki mahdollisuudet, miten se voi laajentaa rahoituspohjaansa", Suhonen sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, grafiikka


Maksuasetuksessa

- Health Sciences (Public Health)

- Health Sciences
(International Health)

- Higher Education

- Social Sciences

- (CBU) International Relations

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Kaisa M. (07.02.10, kello 23:39)

    Saavat rahojen perään kuolata ihan rauhassa... Otuksen kv-ohjelmatutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin osa EU- ja ETA-maiden ulkopuolisista opiskelijoista ei tule mistään rikkaista maista, vaan esim. Intiasta ja Venäjältä. Kandee kysyä lisää Nokso-Koivistolta.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto