Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kiistelty ylioppilaslehden päätoimittaja otti hatkat

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnassa kuohuu. Vuosi sitten perustetun ylioppilaslehti Uljaan päätoimittaja Veera Järvenpää sai touhusta tarpeekseen ja erosi.

Kun Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljas uutisoi ylioppilaskuntien puheenjohtajien kuulumisesta rasistiseen Facebook-ryhmään maaliskuussa 2009, käytiin Joensuun ja Kuopion yliopistojen ylioppilaskunnissa pitkiä keskusteluja vastaperustetun lehden linjasta.

Yhdestä puheenvuorosta vastasi pääsihteeri.

"Hän kehotti vetämään lehdeltä rahahanat kiinni, jollei linja miellytä", kertoo tuolloin Kuopion yliopiston ylioppilaskunnan edustajiin kuulunut Reetta Väätäinen.

Miellytti lehden linja tai ei, budjetti pieneni rajusti. Se leikattiin 186 000 eurosta 140 000 euroon vuodelle 2010. Myös Kuopion kampustoimittaja irtisanottiin.

Eniten leikkauksista kärsi avustajabudjetti, joka laski aikaisemmasta 10 500 eurosta 2 500 euroon. Vertailun vuoksi, Tampereen ylioppilaslehti Aviisin avustajabudjetti on 18 500 euroa ja esimerkiksi Helsingin Ylioppilaslehden yli 40 000 euroa.


Päätoimittajan paikalta irtisanoutunut Veera Järvenpää on vuoden pestistään ylioppilaslehdessä "kiitollinen".

"Kun on näin paljon paskaa kasattu päätoimittajan kouriin, ei kukaan pääse väittämään, ettenkö olisi kestävä."

Järvenpää ei usko budjettileikkausten selittyvän pelkästään vaikealla taloustilanteella, vaan hän uskoo sohineensa vääriä muurahaispesiä työssään. Mikä oli tarkoituskin.

"Kun lähdin luomaan lehden linjaa, halusin siitä journalistisen ja uutismaisen. Opiskelijoille ja opiskelijapoliitikoille näköjään tuli kuitenkin yllätyksenä, mitä journalistinen ote tarkoittaa."

Järvenpää kertoo halunneensa irrottautua yliopistoista siinä määrin, ettei tekisi pelkkiä myötämielisiä juttuja vaan purisi reilusti ruokkivaa kättä.

"Tämä on nyt sen hinta."


Järvenpää kieltää eronneensa hänen linjaansa kohdistetun kritiikin takia. Päinvastoin, hän kertoo kritiikin opettaneen paljon, ja hän aikoikin laventaa lehden käsittelemiä aihepiirejä lukijoiden toivomuksesta.

"Erosin koska koin, etten pysty tekemään laadukasta lehteä. Näillä varoilla ilmestymisaikataulut on mahdotonta toteuttaa."

Tyhjän päälle Järvenpää ei jää, vaan uusi sopimus toisen työnantajan kanssa on jo allekirjoitettu. Hän uskoo jättävänsä uppoavan laivan.

"En välitä, vaikka koko lehti lakkautettaisiin. Jos työympäristö olisi ollut yhtään kannustavampi, lähtö voisi olla hankalampi."

Miika Viljakainen"Kyse ei ole painostuksesta"


Budjettileikkauksilla ei ole mitään tekemistä Uljaan linjan kanssa, vastaavat ISYY:n hallituksen puheenjohtaja Maria Röykkä ja vs. pääsihteeri Pekka Koivaara.

Budjettia on leikattu joka suunnasta ja leikkaukset on pyritty pitämään tasapuolisina.

"Vaihtoehtona olisi ollut ylioppilaskunnan jäsenmaksun korotus, mutta se on jo ennestään 104 euroa", sanoo Röykkä.

Röykän mukaan budjettivalmistelut ovat olleet Uljaan toimituksen tiedossa ja toimittajat ovat päässeet niihin osallistumaan. Veera Järvenpään mukaan taas toimituskuntaa ei ole kuultu.

"Painostuksesta ei ole kyse. On ikävää, että Järvenpää on tuonut mukaan vanhat asiat ja selittänyt leikkauksia niillä", Röykkä sanoo.

Pekka Koivaara muistuttaa, ettei budjetti ole kiveen kirjoitettu. Viime vuonna Uljaan ilmoitustuotot jäivät kauas tavoitteestaan, mutta jos tänä vuonna ne lähtevät nousuun, tulot ohjataan suoraan lehdelle. Hän kertoo myös, ettei avustajabudjetin ollut tarkoituskaan jäädä 2 500 euroon.

"Eihän sillä koko vuotta pärjää, se on selvä. Mutta sen pitäisi riittää maalis-huhtikuuhun asti, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen".

Uljaalle on tarkoitus palkata uusi päätoimittaja nopeasti, sillä Järvenpään sopimus loppuu 9. helmikuuta.Kommentti: Pisteet tamylaisille

"Aviisin ja Tamyn hallituksen välit olivat pahimmillaan niin tulehtuneet, että kuljin toimitukseen tikapuita pitkin ikkunasta", muisteli 1960-luvulla päätoimittajana työskennellyt Jouko Raivio Aviisin toimittajatapaamisessa.

Onneksi vuodet hiovat jopa ylioppilaskuntia. 85-vuotiaassa Tamyssa on valistuneita toimijoita, jotka ymmärtävät, mitä journalistinen vapaus tarkoittaa. Tampereella ylioppilaslehteä saa tehdä hyvässä hengessä.

Kiitos siitä.Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto