Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Let’s zumbaah!

Möhömahainen toimittaja lähti heiluttamaan lantiota muotitanssin tahtiin

Lihaksikas latinohurmuri vääntää lantionsa ja kätensä aavistuksen koomiseen asentoon ja kiljahtaa tunnuslauseen "Let’szumba!" Pian yleiseen ilakointiin liittyy suuri joukko päivettyneitä hoikkia naisia. Musiikki soi, helmenvalkoiset hampaat kiiltelevät, ja kaikilla tuntuu olevan varsin hauskaa.

Tämä televisiomainoksesta tuttu näky teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Koko touhussa oli jotain ihastuttavan teennäistä. Tenhoa ei ainakaan vähentänyt joka mainoskatkolla tapahtunut tehotoisto.

Niinpä olen kajauttanut useissa ilakointitilaisuuksissa tutun zumba-huudon. Käteni ja lantioni ovat heiluneet väkkäränä. Olen päässyt kännizumbaamalla jopa taksijonon ohitse Hämeenlinnan keskustassa.

Viime aikoina tästä latinomusiikkia ja aerobiciä yhdistävästä kuntoilumuodosta on tullut yhtäkkiä suosittua. Kuntosalien viikko-ohjelmiin on ilmestynyt yhä enemmän zumbatunteja. Minun oli lähdettävä katsastamaan, kuinka kaltaiseni underground -taitaja pärjäisi opastetulla tunnilla.


Ensimmäisenä tunnilla silmääni pistää osallistujien suuri määrä. Jumppasaliin ahtautuu lähemmäs sata naista ja lisäkseni vain kaksi miestä. Latinohurmurin roolin täyttää varsin onnistuneesti vetäjämme, chileläinen Patricio Deuma. Kun hän tiedustelee ensikertaa tunnilla olevia, kolmasosa salista nostaa käden pystyyn.

Aloitamme salsalla. Perusaskeleet löytyvät pian kohdalleen, ja kohta pyörimme kuuman latinorytmin tahdissa. Tunnelmaan pääseminen ei onnistu minulta aivan yhtä nopeasti kuin kaduilla zumbaillessa, toisaalta taustalla ei ole tuntien lämmittelyä väkijuomien parissa. Viimein minusta tuntuu, että liikkeet alkavat sujua. Cha-chan kohdalla pelkän perusaskelluksen oppiminen vie kuitenkin kaiken keskittymiskyvyn, ja jään auttamatta jälkeen pyörähdyksissä.

"Ei hätää, jos liikkeet eivät suju ensimmäisellä kerralla. Tärkeintä on pitää hauskaa", lohduttaa Deuma.

Tottelen ohjaajaa, enkä välitä, vaikka askellus ei mene juuri kohdalleen. Hauskaa on, myös hieman kokeneemmilla vierustovereilla ja kuvaajalla. Viimein pääsemme reggaettonin pariin ja kunnon hetkutukseen. Katuesitykseni ovat perustuneet lähinnä sulaviin lantioliikkeesiin, joten nyt on vuoroni loistaa, mutta yllättäen lantion ja käsien yhtäaikainen liikuttaminen osoittautuu varsin vaikeaksi. Päädyn siis jälleen noudattamaan Deuman ohjetta.


Patricio Deuma on tullut Suomeen viisi vuotta sitten, ja zumban lisäksi hän vetää paritanssikursseja ympäri maata. Koulutukseltaan hän on tietoliikenneinsinööri, mutta tanssi on Deuman intohimo. Nykyisin hän tienaa elantonsa tanssimalla.

"Suomalaiset pitävät latinomusiikista, ja zumbassa se yhdistetään aerobiciin. zumbasta tulee energinen olo," arvelee Deuma, kun tiedustelen häneltä syytä zumban suureen suosioon.

Väitteeseen on helppo yhtyä, sillä tunnin session jälkeen olo on energinen, ei samalla tavalla väsynyt kuin jalkapallopelin tai juoksulenkin jälkeen.

En ole koskaan ollut järin innostunut kuntoliikunnasta, vaan olen aina kaivannut kilpailullisia elementtejä. Loistava musiikki, hauskat, oikeisiin lattaritansseihin perustuvat liikkeet ja hyvä meininki tekivät zumbasta yllättävän mielekästä. Jäin tosin kaipaamaan pientä improvisaatio-osuutta tunnin lopulle, mutta ahtaassa salissa moinen ei luonnistu.


Mutta minkälaisen arvosanan tanssiammattilainen antaa kotikutoiselle zumbaajalle, asteikolla 1-5?

"Sinulla näytti olevan varsin hauskaa, ja se on zumbassa tärkeintä. Siispä arvosanasi on 6."Juho-Matti Paavola, teksti
& Seppo Honkanen, kuva
Zumba

Zumba on liikuntamuoto, jossa yhdistetään aerobiciä ja lähinnä latinalaistyylistä musiikkia ja tanssiliikkeitä.

Zumban on kehittänyt kolumbialainen kunto-ohjaaja "Beto" Perez, mutta eri vetäjät tuovat usein omia elementtejä tunneilleen. Patricio Deuma suunnittelee tuntiensa liikkeet itse.

Tunteja pidetään Tampereella ainakin Liikuntakeskus GoGo Cityssä.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto