Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klubien pioneeri

Dj Yuhista on kiitetty jopa orgasmista hänen 30 vuotisen tiskijukkauransa aikana.

Olin Sally Albatrosilla dj:nä kesän 1986. Ensimmäinen risteily oli Visbyhyn, Gotlannin saarelle. Sitä mainostettiin Kultaisena risteilynä eläkeläisille", kertoo Juha "Dj Yuhis" Koskenranta.

Hän lohduttautui miettimällä, että saa soitella tyhjille seinille. Eiväthän vanhukset laivan diskoon eksy. Pieleen meni: iltayhdeksältä tupa oli täynnä harmaita panttereita. Baarimestari virnisteli vahingoniloisesti tiskin takana.

"Ensin tuli tajuton hiki. Sitten keksin ratkaisun. Otin mikin ja esittelin itseni. Pidin luennon humpasta ja diskomusasta, kuinka niissä pätevät samat lainalaisuudet."

Yuhis kertoi eläkeläisjoukolle, ettei osaa tanssia vanhaa musiikkia, mutta osaa kyllä soittaa uutta. Lavan edessä seisoi noin kahdeksankymppinen peikoilta näyttävä pariskunta.

"Laitoin Modern Talkingin Brother Louien soimaan, pokkasin mamman tanssimaan, ja jumankauta se vei mua!"

Tunnelma repesi kattoon. Koko risteilyn ajan laivan disko oli täynnä villisti tanssivia eläkeläisiä. Heiltä sateli vuolasta kiitosta vielä pitkään matkan jälkeenkin.

"Se oli eräs urani kohokohdista. Pystyin murtamaan ennakkoluulot, omanikin."

Kolme vuosikymmentä kestäneen tiskijukan uransa aika Yuhis on ehtinyt olla monessa mukana, esimerkiksi tuomassa elektronista musiikkia Suomeen. Mutta ei mennä vielä siihen. Tällä kertaa Yuhis on Tampereella tuomassa meininkiä kansainvälisten opiskelijoiden Xchange Partyyn.

"Mulla on keikasta semmoinen kiva kutina, mitä ei ole ollut pitkään aikaan."


Xchange Partyt ovat saaneet Onnelan kassakoneet laulamaan hoosiannaa viime syksystä alkaen. Kyseessä ovat vaihtareiden ja muiden kansainvälisestä tunnelmasta innostuneiden opiskelijoiden kekkerit.

"Tarkoituksenamme oli pitää yhdet bileet, joihin odotettiin 300-400 tyyppiä, mutta saatiin heti kättelyssä yli 800", kertoo juhlia järjestävään ESN Into -porukkaan kuuluva Gabriel Herrera.

Parhaimmillaan bileet ovat vetäneet yli tuhat innokasta asiakasta.

"Huomasimme, että Tampereella on tarvetta Keski-Eurooppalaiselle yökerhomeiningille. Opiskelijabileissä ei ole aikaisemmin panostettu nimekkäisiin esiintyjiin. Juomatkin ovat olleet liian kalliita."

Ravintola Onnelan kanssa on nyt sovittu, että tänä vuonna järjestetään seitsemät Xchange Partyt.

"Ajatuksena on, että pääesiintyjä on aina maineikas. Emme halua talon tiskijukkia, vaan menestyneitä tyyppejä Suomen klubiskenestä."


Yuhis on ollut käynnistämässä koko suomalaista klubitouhua.

"Olin siinä poolissa, joka oli Suomessa askeleen edellä. Bottalla jo vuonna -86 soitettiin aikalailla pelkkää elektronista. 80-luvun lopussa pidettiin yöbileitä Lepakossa ja Taideakatemialla."

Hän oli mukana myös, kun house-musiikki rantautui maahan.

"Se lähti siitä, kun kaverit perustivat It-klubin. Siellä oli 800-1000 ihmistä kesäsunnuntaisin hyppimässä. Smile-klubi puolestaan oli mannermaisen klubimusiikin lähtölaukaus."

Seuraavaksi kuvioihin tuli trance. Yuhis siirtyi juoksemaan ravintoloiden lisäksi metsissä.

"Vedettiin generattorilla sähköt ja jytkytettiin menemään. Se oli sitä aikaa, kun cd:t alkoivat yleistyä, jotakuinkin 92-93."

Menneiltä vuosikymmeniltä veteraani-dj kaipaa kahta asiaa: kappaleiden spiikkausta ja kohteliaita ihmisiä.

"Aina on ollut ongelmatapauksia, mutta aikaisemmin heitä oli paljon vähemmän."

Yuhis muistattaa, että yksikään dj ei ole kopissa vittuilemassa, vaan vetämässä harkittua kokonaisuutta.

"Jokainen kundi lähtökohtaisesti lähtee sinne viihdyttämään. Se on sitten eri asia, saavatko he kontaktin yleisöön, mutta sama ongelma on kaikilla artisteilla. Paula Koivuniemelläkin."

Hän itse kertoo hakevansa kontaktia kiinnittämällä huomionsa tiettyyn henkilöön tai ryhmään.

"Alan pommittaa niitä musiikilla. Seuraan koko ajan tilannetta. Gimmoja, totta kai. Musiikki vetää jengin mukaansa, koska se on hyvin transsaavaa. Siitä voi saada jopa orgasmin."

Kyllä. Yuhista on tultu kiittämään orgasmista, nimenomaan musiikin tuottamasta orgasmista.

"Yhden tapauksen tiedän varmasti. Hän oli herkkä tyttö."


Koskenrannan show täytti paitsi Exchange Partyjen tanssilattian, myös järjestäjien odotukset.

"Saimme ainoastaan hyvää palautetta. Aivan mahtava tyyppi", kehuu Gabriel Herrera.

Mutta miten on, Juha Koskenranta, jaksatko olla dj Yuhis vielä seuraavat 30 vuotta?

"Miksei, jos se on kivaa. Voit olla kuoreltasi vaikka kuinka vanha, mutta mieleltäsi tietyn ikäinen. Välillä 100-vuotiaatkin voivat heittää sellaista läppää, että huhhuh!"

Seppo Honkanen, teksti & kuva

Seuraavat XCHANGE PARTYT 4.3. ja 29.4. Onnelassa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto