Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mustat hevoset

Penniless-nimisen salaisuuden perusteella sähkökitaroita ei voi koskaan olla liikaa

Pennilessin kuopus Ossi Alisaari on säveltänyt musiikin lähes kokonaan yhtyeen kahdelle edelliselle albumille. ”Ei noi muut tee enää mitään.” Hän on myös rakentanut bändin kitarat.
Pennilessin kuopus Ossi Alisaari on säveltänyt musiikin lähes kokonaan yhtyeen kahdelle edelliselle albumille. ”Ei noi muut tee enää mitään.” Hän on myös rakentanut bändin kitarat.

Mikä yhdistää Kings Of Leonia, Von Hertzen Brothersia, Hansonia ja nakkilalaista Pennilessiä?

Se ei ole Nakkila.

Kaikissa edellä mainituissa soittaa kolme veljestä (ja kyllä, Hanson on edelleen kasassa). Penniless ei enää edes ole nakkilalainen, vaikka pitäjä yhtyeen yhteydessä toistuvasti mainitaankin.

"Ei meistä kukaan ole asunut siellä ainakaan kymmeneen vuoteen", kertoo kitaristi-laulaja Ossi Alisaari kotoaan kulttuuripääkaupungista.

Turussa asuu myös hänen isoveljensä Pekka Alisaari, yhtyeen toinen laulaja-kitaristi. Keskimmäinen Alisaarista eli rumpali Lasse puolestaan asuu Loimaalla. Basisti Kimmo Kurittu on kotiutunut Tampereelle ja kolmas kitaristi Mikko Pere Eurajoelle.

Kuitenkin Pennilessin treenikämppä sijaitsee edelleen Nakkilassa, jossa bändi perustettiin 1980-luvun lopulla.

"Olemme kaikki niin hyviä kavereita, ettei veljeys merkitse siinä mitään. Jos joku lähtee, niin siihen loppuu koko bändi. En usko, että tähän ketään uusia jäseniä otetaan."

Ossi Alisaari, 32, on paitsi veljeksistä nuorin myös kokoonpanon kuopus. Kun Penniless 1980-luvun lopulla perustettiin, häntä kiinnosti musiikkia enemmän mopolla ajelu ja majojen rakentaminen.

Penniless vei mukanaan kymmenen vuotta myöhemmin, jolloin yhtye julkaisi Joe-levynsä.

"Albumille oli laitettu niin paljon kitaraosuuksia, etteivät Pekka ja Mikko pystyneet enää soittamaan niitä kahdestaan."


Vajaan 6000 asukkaan Nakkila sijaitsee Satakunnassa ja kunnan kirkonkylä 20 kilometrin päässä Porista.

Paikkakunnan nähtävyyksiksi luetaan maamme ensimmäinen funkkistyylinen kirkko ja Suomen Hollywood eli Villilän elokuvastudiot, jossa on kuvattu muun muassa Kaksipäisen kotkan varjossa -elokuvaa.

"Ei siellä kauheasti virikkeitä ollut."

Alisaaresta Nakkila oli silti inspiroiva kasvuympäristö tulevalle rocktähdelle.

"Siellä oli kauheasti bändejä. Kaikki halusivat päästä kauas pois. Vallitsevat olosuhteet eivät koskaan ole suotuisat erilaiselle rokkarille..."

Missi Nina Rekolan ja maisteri Simo Frangénin jälkeen tunnetuin nakkilalainen lienee Kurittu. Hänen maineensa ei johtune pelkästään Pennilessistä vaan siitä, että vuonna 2004 Kurittu korvasi Maj Karmasta erotetun basistin.


Pennilessillä ja Herra Ylpöllä ei ole musiikillisesti muuta yhteistä kuin basson soittaja. Pennilessiä on verrattu amerikkalaisiin ja brittiläisiin vaihtoehtonimiin Feederistä Foo Fightersiin, vaikka asian pitäisi olla toisin päin.

Alisaaren vaikutteet tulevat punkin lisäksi vanhasta brittirockista ja mod-musiikista, mutta ne eivät Pennilessin kitararockista välttämättä välity.

"The Whota on tullut kuunneltua pikkupojasta lähtien. Uudet bändit tulee ja menee. Jos jostakin levystä innostuu, niin kyllä se kuuluu omissa tekemisissä tahtomattakin."

"Sonic Youthin musiikki inspiroi tekemään. Siltä olen varastanut ideoita kaikkein eniten, jos suoraan sanotaan", hän vitsailee.

Säveltäjänä Alisaari suhtautuu suorastaan leväperäisesti nerouteensa: Kappaleet pursuavat koukkuja ja melodioita. Yhdellä yhtyeen levyllä kuullaan enemmän oivalluksia kuin monen muun kokoonpanon koko tuotannossa yhteensä. Vaatimattomasti Alisaari sanoo sen johtuvan hitaasta levytystahdista.

"Useimmat meistä myös kyllästyy heti, jos biisissä ei tapahdu minuutin sisällä kaikkea mahdollista. Tosin nykyään olemme oppineet kehittelemään myös pitempiä kaaria. Enää emme heitä sataa ideaa päällekkäin."

"Ensi kerralla voisimme jopa miettiä, mitä tehdään, sen sijaan, että vaan tehdään."


Viime vuonna yhtye teki enemmän kuin vuosiin, varsinkin keikkoja. Aikaisemmin Pennilessiä on ollut jopa vaikea päästä näkemään niin halutessaan.

"Managerimme ei pystynyt tekemään hommiaan emmekä heti tajunneet, että meidän pitää sitten itse ne hoitaa. Nyt Pekka on ruvennut keikkamyyjäksemme."

Kings Of Leoniin, Von Hertzen Brothersiin ja Hansoniin verrattuna Penniless on aivan liian arvokas salassa pidettäväksi. Kriitikkojen kehujen perusteella yhtye on niin ylivertainen, että se on täysin vertailukelvoton - Penniless painii ikiomassa luokassaan.

On sanottu, että yhtye olisi jo Millionaire eikä Penniless, jos se tulisi muualta kuin edellä kuusi kertaa mainitusta tuppukylästä Suomen länsirannikolta.

"Haaveena olisi olla edes sen verran suosittu, että tulisi toimeen musiikilla eikä tarvitsisi tehdä mitään tyhmiä töitä."

Ruotsalaisen A West Side Fabrication -levy-yhtiönsä mukaan Penniless ei piittaa mistään muusta kuin musiikista.

"Itsensä tyrkyttäminen ei vain sovi meille. Emme ole mitään megasuosiota hakemassa. Se tulee, mikä on tullakseen. Emme me suosion eteen rupea kampaajalla käymään."

Marko Ylitalo, teksti


Klustermus saapuu kaupunkiin 2011 -kiertue Tampereen Klubilla 9.2. Esiintymässä Pennilessin lisäksi Itkevä tyttö ja Idiomatic.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto