Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Sairaskertomuksia

Kaisan äidin huonosti istuva peruukki. Saattokoti. Kaisan ilmoitus meille muille pihan lapsille, että oikeastaan äidin kuolema oli hyvä asia, sillä nyt hänellä ei ollut enää kotiintuloaikoja. Ne olivat mielikuvani syövästä siihen asti, kun ystäväni kertoi sairastavansa syöpää.

YTHS:ltä oli ilmoitettu hänelle puhelimitse syövästä. Jatkotutkimukset olisivat kuukauden päästä sairaalassa. Se kuukausi oli pitkä, hiustenlähdöltä haiseva.

Lopulta sairaalassa kerrottiin, että kyseessä on solumuutos - ei syöpä. Ystäväni purskahti helpottuneeseen itkuun. Sairaalan lääkärin mukaan YTHS:n toimintaa olisi voinut verrata siihen, että luomen kantajalle kerrottaisiin ihosyövästä. Syövästä ei olisi pitänyt puhua ollenkaan, tai ainakin asioiden yhteys olisi pitänyt selvittää tarkemmin.


Selvyyttä toivoisin YTHS:ltä muissakin asioissa. Olen kaksi kertaa poistunut YTHS:ltä tietämättömänä saamastani diagnoosista. Ensimmäinen kerta johtui lääkärin puheviasta, toinen lääkärin huonosta suomen kielen taidosta.

Toisaalta vika oli myös minussa, kun en kehdannut viidettä kertaa pyytää lääkäriä toistamaan sanottavaansa. Kielimuurin kohdalla mietin olisiko englantiin vaihtaminen loukkaavaa.

Selvyyttä olisi toivonut myös tuttavani poikaystävä sinä iltana, kun pitkäaikainen tyttöystävä kertoi hänelle YTHS:n diagnosoimasta kondyloomasta. Myöhemmin yksityisellä puolella "sukupuolitauti" selkiytyi hiivatulehdukseksi.


Tajusin kärsiväni akuutista luottamuspulasta YTHS:n lääkäreitä kohtaan, kun tunsin rinnassani pistävää kipua. Huonosta rahatilanteestani huolimatta menin mielummin yksityiselle lääkäriasemalle kuin YTHS:lle. Sata euroa köyhempänä sain tietää, että rintakipu johtui kuumeettomasta keuhkokuumeesta - ja tiesin voivani uskoa diagnoosiin.

Toisaalta ajattelen, että jos itse käyn yksityisellä, en kuormita YTHS:ää, joten siellä asioiville palvelu olisi parempaa. Ajatus on sympaattinen kuin Hämeenkadun päästä päähän pyöräily ongelmitta, mutta käytännössä tiedän itsekin ettei se toimi.

Ymmärrän, että YTHS:n henkilökunta tekee parhaansa pienellä budjetilla ja siitä tulisi olla kiitollinen. Jatkuva törmääminen samaan ongelmaan tekee minut kuitenkin kyyniseksi. Mietin, mitä YTHS:llä työskentelyyn tarvitaan: riittääkö pätevyydeksi valkoisen takin omistaminen. Ammattitaidon perusteella toisinaan tuntuu, että jo valkoinen paitapusero saattaisi riittää työpaikan saamiseen.Sanna-Kaisa Lähdeaho
Kirjoittaja pitää koirista

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Tyttö (08.02.11, kello 16:02)

    Kyllä YTHS:ltä saa myös hyvääkin palvelua, suorastaan loistavaa. Noin vuosi sitten sairastuin vakavasti ja nimenomaan YTHS oli se taho, josta sain parasta apua. Hoitoni oli asiallista ja välittävää, ja aina tunsin olevani hyvissä käsissä.

    Nyt olen jälleen tervehtymään päin, mistä suuri kiitos YTHS:n väelle. Teette hyvää työtä!
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto