Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tyylikkäästi köyhä kreivi

Rahattomien aatelisten köyhyys on erilaista

Saksalaisen kreivi Alexander von Schönburgin suvulla on 500 vuoden historia köyhtymisessä. Tyylikkään köyhäilyn taito on opas niille taloudellisesti epäonnistuneille ihmisille, jotka haluavat muuttaa rahattomuutensa henkisen pääoman statussymboliksi. Schönburgien tavoin rahattomien aatelissukujen ja muiden silmäätekevien köyhäilijöiden historiaan punottu kirja kertoo heidän tarinoitaan onnellisuudesta ilman suunnattomia määriä ylimääräistä rahaa.

Kreivi kertoo myös omakohtaista tarinaansa siitä, kuinka hän hyväpalkkaiselta toimittajanpallilta tipahdettuaan asustaa vuokra-asunnossa elättäen perheensä freelance-toimittajan tuloilla. Toimittajille suodut etuisuudet, kuten kutsu maharadžan syntymäpäiville yksityislentokoneella ja jokaisena vierailupäivänä lahjaksi saatu Rolex tuntuvat kuitenkin auttavan kreiviä hänen jokapäiväisessä kituuttamisessaan.

Kirjassa von Schönburg käy systemaattisesti läpi erilaisia modernin elämän suomia kalliita ylellisyyksiä ja vertaa niitä historian tai nykypäivän tyylikkäisiin köyhäilijöihin, jotka pärjäävät aivan hyvin ilmankin. Oman osansa saa erityisesti rucola, joka ennen muotielintarvikkeeksi lanseeraustaan tunnettiin kaikkien hyljeksimänä sinappikaalina.


Kirja on miellyttävä hengennostattaja, mikäli omasta pussista ei löydy rahaa luksusautoihin, suuriin asuntoihin ja kalliisiin ravintoloihin. Sosiaaliavustusten varassa elävän ja roskiksista lounaansa dyykkaavan elämäntapahipin ei kuitenkaan kannata kirjaa avata, sillä kreivi tekee selväksi, milloin ihminen on sopivan köyhä. Monet ovat köyhempiä.


Ville Ilkkala

* * *

von Schönburg - Tyylikkään köyhäilyn taito, 2010 216 s., Atena

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto