Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin saat kesätöitä

Selvitimme, mitä työnantajat haluavat ja millainen hakemus tehoaa

Lataa työhakemuksen yleisimpien virheiden kuvaukset jutun lopussa olevasta linkistä.
Lataa työhakemuksen yleisimpien virheiden kuvaukset jutun lopussa olevasta linkistä.

Aviisi otti selvää, mitä työnantajat sinusta oikein haluavat. Tampereen kaupungin rekrytointiasiantuntija Iina Salokanto-Hiltunen, henkilöstöpäällikkö Altti Korpela Nokian Renkailta ja toimituspäällikkö Reetta Räty Helsingin Sanomista vastasivat kesätyönhakijan kuumiin perunoihin.

Onnea hakurumbaan!


1. Mikä painaa enemmän cv:ssä, nimekkäät, entiset työnantajat vai edellisten työtehtävien sisältö?

Nokian Renkaat: "Työtehtävät sinänsä painavat enemmän. Mutta on se tietenkin plussaa, jos on ollut jossakin nimekkäässä tehtaassa."

Helsingin Sanomat: "Eiköhän tässä kokonaisuutta haeta. Ilman kokemusta ei voi tehdä hommia hyvin."

Tampereen kaupunki: "Kaupungilla on useita esimiehiä rekrytoimassa, joten tähän en voi vastata aukottomasti. Jotkut esimiehet pitävät suosittelijoista, toisille on tärkeää juuri oikea osaaminen. Lisäksi halukkuus ja kyky oppia uusia asioita ovat tärkeitä."


2. Miten suhtaudutte työttömiin kesiin ja muihin ansioluettelon aukkoihin?

Nokian Renkaat: "Aukoton hakemus on parempi, ja jos aukkoja on, ne joudutaan paikkaamaan. Joka tapauksessa työhaastattelussa kysymme aukoista."

Helsingin Sanomat: "Riippuu kokonaisuudesta. Jos on kovin aukkoista, pitäisi koko stoorista ainakin löytyä jotain selittävää ja jotain muuta houkuttelevaa. Ei ole kuitenkaan sellaisia sääntöjä, että kesä työtä vailla olisi automaattisesti jokin ongelma."

Tampereen kaupunki: "Riippuu alasta, mihin hakee. Joissain tehtävissä osaamisen jatkuva ylläpitäminen on tärkeämpää ja tieto vanhenee nopeammin kuin toisissa."


3. Yhteydenotto työnantajaan: kannattaako hakemuksen perään soittaa? Vai kannattaako soittaa jo ennen hakemuksen lähettämistä? Mitä puhelun tulisi pitää sisällään?

Nokian Renkaat: "Ei kannata soittaa, koska ihmiset eivät ehdi vastaamaan. Järjestelmällä haemme tietyillä työkaluilla sopivia henkilöitä hakemusten seasta. Soittelu on paikallaan vain, jos on jotain ihan erityistä asiaa, jolla yllättää työntajan. Hakemuksen perään soittelu ei yllätä, eikä kannata."

Helsingin Sanomat: "Aika mahdoton tilanne, jos tuhat ihmistä soittaa. Eli kannattaa vähän miettiä, onko jotain erityistä kysyttävää tai sanottavaa. Toki on myös niin, että joskus hakija tekee vaikutuksen puhelimessa ja siksi hänet kutsutaan. Taitaa olla siitä kiinni, onko asiaa - en siis lähde luettelemaan, mitä puhelussa kannattaisi sanoa."

Tampereen kaupunki: "Tämäkin riippuu niin työnantajasta ja esimiehestä. Kesätyötä hakiessa Tampereen kaupungilta yhteydenotot ohjataan pääsääntöisesti yhteen sähköpostiin. Jos puhelinnumero on annettu, niin kannattaa soittaa, mutta oikealla asialla."


4. Onko kesätyöntekijöille ikärajaa? Onko esimerkiksi kolmikymppinen kesätyönhakija jo liian vanha?

Nokian Renkaat: "Kolmikymppinen on liian vanha kesätöihin, paitsi jos on siinä iässä sattunut vaihtamaan ammattia. Yleisesti ottaen kesätyöntekijöiden oletetaan olevan tätä nuorempia."

Helsingin Sanomat: "Ei ole rajaa. Olemme palkanneet nelikymppisiä kesiksiä ja itsekin tulin taloon parikymppisenä kesiksenä, ottivat."

Tampereen kaupunki: "Ei ole yläikärajaa. Useimmissa kaupungin kesätyöpaikoista alaikäraja on 18 vuotta, mutta on myös paikkoja 16-vuotiaille."


5. Miten erottua edukseen muista hakijoista, jos pääsee työhaastatteluun asti?

Nokian Renkaat: "Tärkeää on, että hakija vastaa, mihin kysytään. Jännittää saa, mutta persoonallahan työpaikkoja saadaan. Valehteluun ei kannata sortua, vaan on myönnettävä, jos ei johonkin osaa vastata. Hyvää tyyppiä haetaan."

Helsingin Sanomat: "Omaa persoonaa kannattaa tuoda esiin, mutta keinotekoinen kikkailu on lähinnä kiusallista."

Tampereen kaupunki: " Paras on haastattelussa aina olla oma itsensä. Pieni jännitys on hyvästä. Jos jännittää paljon, sen voi sanoa ääneen."


6. Pahimpia virheitä, joita työnhaussa voi tehdä?

Nokian Renkaat: "Pahinta, mitä voi tehdä, on haukkua edellistä työnantajaa. Vaikka aihetta olisi, se jättää aina huonon vaikutelman."

Helsingin Sanomat: "Liika vaatimattomuus. Tylsyys. Liika yrittäminen."

Tampereen kaupunki: "Olemalla oma itsensä ei voi tehdä virheitä. Virheellistä tietoa ei kuitenkaan kannata tai saa antaa. Oman osaamisen realistinen kuvaus kannattaa. Liian vaatimatonkaan ei kuitenkaan kannata olla."


7. Jos työhaastattelussa kysytään heikkouksia, mitä siihen voi ja kannattaa vastata?

Nokian Renkaat: "Heikkouksia pitää olla. Jos ei ole, ihminen ei tunne itseään. Fiksu työnhakija kääntää tämänkin kysymyksen edukseen ja sanoo, että on esimerkiksi liian malttamaton, jos työ vaatii nopeaa tarttumista asioihin."

Helsingin Sanomat: "Sanoisin, että ei kannata sanoa, että olen liian tunnollinen enkä pysty koskaan lopettamaan työntekoa. Ei sekään tehoa, että pyörittelee olevansa yhtä aikaa itsenäinen työntekijä ja suuri tiimityöläinen. Eli ihan rehellisesti vaan: minä en tiedä taloudesta juuri mitään. Saattaa vaikka päästä taloustoimitukseen töihin."

Tampereen kaupunki: "Omat heikkoudet kannattaa kääntää eduksi ja positiivisiksi asioiksi. Ei kuitenkaan kannata sanoa heikkoudeksi sellaista piirrettä itsestään, joka on työssä tärkeää."


8. Mitä sitten, jos kesätöitä ei kovan yrittämisenkään jälkeen löydy?

"On monia muitakin mielekkäitä tapoja viettää kesä. Voi vaikka opiskella, tehdä vapaaehtoistyötä tai matkustella. Opiskelijalla voi hyvin olla sellainen olo, että on aivan yksin tässä tilanteessa, mutta jos jonain kesänä ei saa töitä, seuraavana voi käydä paremmin. Sitten ehkä ymmärtää aloittaa haun aiemmin tai hakea paikoista, joista ei keksinyt edellisvuotena hakea töitä", lohduttaa uraohjaaja Terhi Erkkilä Tampereen yliopiston Ura- ja rekrytointipalveluista.Heini Särkkä & Seppo Honkanen1. Mieti, mitä osaat, mikä sinua kiinnostaa ja mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa.


2. Selvitä, mitkä ovat työnantajia, joiden palveluksessa voisit toteuttaa itseäsi ja saavuttaa tavoitteesi.


3. Hanki valitsemistasi yrityksistä niin paljon tietoa, että pystyt tekemään hyvät ja vakuuttavat hakemukset. Tietämys yrityksestä, sen toiminnasta ja asiakkaista voi auttaa sinua erottumaan hakijajoukosta. Positiivinen asenteesi näkyy siinä, että olet nähnyt vaivaa hakemuksesi eteen.


4. Valmistele jokaiselle työnantajalle myyvä ja huolellisesti valmisteltu hakemus. Samanlaisena moneen yritykseen lähetetty massahakemus ei vakuuta.


5. Kerro työhakemuksessa mahdollisimman tarkkaan siitä, mitä osaat.


6. Osoita arvostavasi omaa osaamistasi.


7. Saavu haastatteluun ajoissa ja siististi pukeutuneena.


8. Ole haastattelutilanteessa aktiivinen: kysymyksiä kysymällä saat myös itse tietää, onko työpaikka sellainen, kuin olet ajatellut.


9. Älä kerro kovinkaan pitkästi, miksi haluaisit kyseisen työpaikan. Kannattaa keskittyä siihen, miksi työnantaja tarvitsee juuri sinun panostasi.


10. Älä lannistu, jos heti ei tärppää. Hakukokemuksesta oppii paljon seuraavaa tilaisuutta varten. Säilytä positiivinen asenne ja usko itseesi.


Lähde: konsulttiyritys AccentureKommentti: Muista hakea kesätöitä ajoissa!

Hain viiden vuoden tauon jälkeen taas kesätöitä, koska minulle oli tulossa kesälomautus. Ajattelin olevani hyvissä ajoin liikkeellä, kun aloitin kesätyön ja muunkin työn metsästämisen joulukuussa. En olisi voinut olla enemmän väärässä, sillä aikataulu on aikaistunut huimasti! Melkein kaikissa aikakauslehdissä vastattiin, että valinnat tehtiin ikävä kyllä jo marraskuussa eli ensi vuonna hakemus kannattaa lähettää lokakuussa. Nopeimmat postittavat hakemuksensa toimituksiin kuulemma jo syyskuussa. Eli kesätyö on muuttunut ympärivuotiseksi stressitekijäksi. Kun lopettaa elokuussa työnteon, voi aloittaa saman tien ansioluettelon päivittämisen ja hakemusten väsäämisen. Löysässä hirressä saa roikkua pahimmillaan syyskuusta toukokuulle asti, sillä osa lehdistä tekee valinnat yhtä myöhään kuin ennenkin. Kesäkuussa voi hyvällä tuurilla aloittaa työt, jonka jälkeen alkaa uusi kesätyönhakukierros.


Hertta-Mari Kaukonen
Kirjoittaja on Aviisin väistyvä toimittaja, joka pääsi Seuraan


Lataa työhakemuksen yleisimpien virheiden kuvaukset tästä!

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (4)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Viestijä (04.02.11, kello 14:16)

  Hertta-Mari Kaukonen kirjoittaa asiaa. Jos aloitat työnhaun joulukuussa, on sama hakea töitä vuoden päähän kesään, koska joulukuussa ns. hyvät työpaikat ovat jo menneet.
  Myös työnantajien ratkaisut ihmetyttävät minua. Makuntalehtiin Pohjanmaalle pääsee kesätöihin kuvaajiksi ja toimittajiksi myös sellaisia henkilöitä, joilla ei ole koulutusta alalle eikä työkokemusta. Millä perusteella heidät valitaan?

 2. Ihan sama? (17.02.11, kello 10:42)

  Ristiriitaista tietoa. Olen käynyt viime aikoina urakoulutuksissa, ja kaikissa on korostettu, että kannattaa soittaa sekä ennen hakemuksen lähettämistä että sen jälkeen. Lisäksi CV:n ei tarvitse todellakaan mahtua yhdelle sivulle, kuinka se edes voisi mahtua, kun työtehtäviä kannattaa avata? Eihän esim. "kesätyöntekijä" sano kenellekään yhtään mitään! Ja kuva neuvotaan laittamaan pääsääntöisesti ansioluetteloon, ei hakemukseen. Pitäisikö tästä nyt päätellä, ettei ole mitään väliä, kuinka hakemuksen ja CV:n laatii, vaan työnantaja mielipuolisesti päättää, onko ne "oikealla tavalla" laadittu?

 3. Seppo Honkanen / Aviisi (17.02.11, kello 13:14)

  "Pitäisikö tästä nyt päätellä, ettei ole mitään väliä, kuinka hakemuksen ja CV:n laatii, vaan työnantaja mielipuolisesti päättää, onko ne "oikealla tavalla" laadittu?"

  Näin pitkälle menevää johtopäätöstä tuskin kannattaa tehdä. Vaikka mitään ainoaa oikeaa ohjesääntöä työnhakemuksen tekemiseen ei ole, on paljon hyviä vinkkejä ja suuntaviivoja, jotka työnhakijan kannattaa pitää mielessään. Mutta koska työnantajan edustajat ovat erilaisia ihmisiä (ja haettavat tehtävät erilaisia!) toisessa paikassa pidetään hiukan erilaisesta lähestymistavasta kuin toinen.

  Kokemuksella, joka itselleni on kertynyt hakemusten lukemisesta... Sanoisin, että lyhyestä virsi kaunis - kun hakemuksia on paksu pino, hakemusten käsittelijä lukee mielellään lyhyttä ja ytimekästä tekstiä. Turhaa loruilua kannattaa välttää.

  Onnea työnhakuun!

 4. hepskuikkaa (06.05.11, kello 5:38)

  Oletteko saaneet kesätöitä esiintymällä avoimesti homona?

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto