Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Arvio: Vakauden aika on ohi

John Quiggin: Zombitalous. Suom. Hannu Laurila, Olli Herranen ja työryhmä. Osuuskunta Vastapaino 2014.

Monitieteellinen opiskelijaryhmä Tampereen yliopistolta käänsi kurssityönä Zombita­lous-kirjan. Kirja kritisoi valtavirtataloustiedettä, joka käyttää johtotähtenään markkinaliberalismia.

Zombitalouden tehtävä on epäkiitollinen, koska talouskeskustelussa vallitsee yksi totuus.

Kirja onnistuu kuitenkin vakuuttavasti perkaamaan julkisessa ja tieteellisessä keskustelussa esiintyviä kalmanhajuisia käsitteitä ja osoittamaan niiden empiirisen hataruuden.

Zombitalous esittelee finanssikriisiin johtaneita ajatusmalleja.

Erityisen kiinnostava on toinen luku, jossa käydään läpi viimeaikaisia talouskriisejä ja markkinoilla vallinnutta talouspoliittista konsensusta sekä optimismia, joiden vuoksi virheistä ei opittu.

Erityisen zombien ruokkijan leiman saa kansainvälinen finanssisektori. Kirja asettaa syytettyjen penkille myös tiedeyhteisön, joka toimi kuin kaikukammio eikä ottanut kriitikoita vakavissaan.

Kirja erittelee julkisesta keskustelusta ja leikkauspolitiikan perusteluista tuttuja dogmeja niin, että taloustieteen teoriaa tuntematon pysyy mukana, jos välillä jaksaa googlettaa.

Kirjaa voi suositella lukijalle, joka haluaa välineen välttämättömyyksiä korostavan talouslogiikan kyseenalaistamiselle. Toisaalta Zombitalous saa huolestumaan, mitä seuraa, jos kritiikitön suhtautuminen taloustieteen käsitteisiin jatkuu. Jos hakee lopullista totuutta, Zombi­talous ei sitä tarjoile, vaikka kirja esittääkin vaihtoehtoja. Kirja muistuttaa ennen kaikkea erehtyväisyydestä, joka on läsnä kaikkialla.

4/5


Tiina Heikkilä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto