Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ruoka:Hedelmäisiä uuniherkkuja

Gratiini
Gratiini saa uutta potkua hedelmistä.


Vaikka tuoreen kukkakaalin tai ananaksen hinta voi kirpaista, kumpikin kannattaa napata ostoskoriin. Etenkin ananas voi herättää ennakkoluuloja käsiteltävyytensä vuoksi: Miten tuon saisi oikein leikattua? Mistä tietää onko se edes kypsä?


Ananas on kypsä, jos siitä voi nyppäistä sisimpiä lehtiä irti. Raaka ananas kypsyy huoneenlämmössä parissa päivässä. Ananaksen voi leikata usealla tavalla, kuten leikkaamalla pois pohjan ja tupsupään, laittamalla hedelmän pystyasentoon leikkuulaudalle, kuorimalla veitsellä kuoret, leikkaamalla hedelmän neljään osaan ja poistamalla kovan osan jokaisesta neljänneksestä. Jos ei halua käyttää koko ananasta, siitä voi leikata poikittaissuuntaisesti renkaita.

Ananas on tuoreena makea mutta uunista tultuaan se on ihanan kirpakka. Kauraisa uunipaistos vie pois makeudellaan jopa karkinnälän.

Kukkakaaligratiini on pääruokana täyttävä herkku, johon omena ja mausteet tuovat eksoottisen vivahteen.


Omena-kukka­kaaligratiini (neljälle)



Keskikokoinen kukkakaali
1 omena
1 sipuli
3 rkl voita
1,5 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl emmentaljuustoraastetta
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 tl yrttimaustetta
1 tl currya
1 tl kanelia


Pilko kukkakaalit ja keitä currylla maustetussa vedessä 10 minuuttia.


Sulata rasva. Sekoita mukaan vehnäjauho. Lisää maito ja sekoita seos tasaiseksi. Kiehauta 3 minuuttia koko ajan sekoittaen.

Ota kasari liedeltä. Lisää mukaan mausteet, ruokakerma ja juustoraaste. Sekoita hyvin. Kuutioi sipuli ja pilko omena. Ripottele omenapaloihin kanelia.

Voitele vuoka, ja asettele sipulin, omenan ja kukkakaalin palaset siihen. Kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle pari kourallista juustoraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia.



Helppo

hedelmäunelma (neljälle)



1/2 tuore ananas

1 omena
1 banaani
1 persikka
100 g voita
1 dl sokeria
3,5 dl kaurahiutaleita
1 rkl kanelia


Viipaloi omena, banaani ja persikka ohuiksi viipaleiksi. Käsittele ananas.


Sulata voi. Lisää sekaan kaurahiutaleet, sokeri ja kaneli. Sekoita tasaiseksi.

Asettele omenaviipaleet vuoan pohjalle. Ripottele päälle sokeria, kanelia ja nökäreitä kauraseoksesta.

Asettele loput hedelmät omenoiden päälle. Ripottele halutessasi hieman kanelia ja sokeria. Lisää kauraseos nökäreittäin.

Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Annabella kiviniemi, teksti & kuva

Ainekset:



Omena-kukkakaali­gratiini


Kukkakaali 2,33 e

Ruokakerma 0,55 e

Omena 0,32 e

Juustoraastepussi 1,59 e

Voi, sipuli, maito, jauho ja mausteet löytyivät kotoa.

4,79 €



Helppo hedelmäunelma


Tuore ananas 2,73 e

Omena 0,32 e

Banaani 0,29 e

Säilykepersikat 1,09 e

Kaurahiutaleet, sokeri, kaneli ja voi löytyivät kotoa

4,43 €


Pää- ja jälkiruoka neljälle yhteensä 9,92 euroa eli 2,48 euroa annosta kohden.

Hinnat: Sokos herkku ja lidl


Säästä:

Ota vain sen kokoinen kukkakaali, jonka tarvitset. Hinta voi vaihdella yli euron.


Vinkki:

Tee hedelmäjälkkäreitä samalla rahalla, joka menisi pariin karkki­pussiin.




| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto