Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuka haluaa missiksi?

Muistatko, kuka oli vuoden 2004 Miss Suomi? En minäkään. Joka vuosi puolitoista miljoonaa ihmistä kuitenkin seuraa Miss Suomi -kisoja ja moni tyttö haaveilee missiydestä. Miksi ihmessä?

Miss Suomena saa varmasti sen Andy Warholin lupaileman 15 minuuttia julkisuutta. Tuore Miss Suomi Hanna Ek on "rauhallisen ja harkitsevaisen oloinen", kertoo Iltalehti. Hänellä on ihana poikaystävä, hän opiskelee sosiaalialaa, harrastaa lukemista, pianonsoittoa ja liikuntaa.

"Ravintolailloista tykkään, mutta nautin myös siitä, että pääsen ajoissa kotiin", kertoo Ek.

Tällaisesta missistä saa pari-kolme lehtijuttua, minkä jälkeen kansa (lue: iltapäivälehden toimittaja) julistaa missin tylsäksi. Asiaan saadaan hetkellinen korjaus, kun missi poseeraa "rohkeissa" alusvaate- tai bikinikuvissa iltapäivälehdessä. Kuvien yhteydessä on haastattelu, jossa missi "avoimena" toteaa, että hänelläkin on seksielämää ja että seksi ja erotiikka ovat ihan luonnollinen juttu. Näin missi saa jatkaa marketti- ja maatalousnäyttelykeikkojaan rauhassa seuraaviin missikisoihin saakka.

Misseiltä vaaditaan paljon. Ehdokkaiden tulee täyttää tiukat ulkonäkökriteerit ja olla "hyvämaineisia Suomen kansalaisia". Missi ei saa olla avioliitossa, käyttää huumeita tai olla äiti (mikä näistä ei kuulu joukkoon?). Hän ei saa toimia taidekoulussa alastonmallina, mutta alusvaatteisillaan marketeissa ja anniskeluravintoloissa esiintyminen on ihan jees.

On toki huomioitava, että taidekoulut eivät ole varsinaisia missihautomoita.

Melkein kaikki missit toivovat missiyden poikivan mallintöitä. Osa malleista lähtee missikisoihin saadakseen enemmän keikkoja.

Malli ja missi eivät kuitenkaan ole sama asia. Kuinka suhtautuisit kaverisi vaimoon tai tyttöystävään, joka on a) "tehnyt mallin hommia" b) "ex-missi"? Huomannet eron - mallin työtä voi tehdä täysipäinenkin kaunis ihminen, missiyden mukana sitoudutaan koko missi-ideologiaan. "Pelkkä" mallikin voi päästä naimisiin NHL-tähden kanssa, saada oman palstan naistenlehteen, toimia telkkarissa uutisankkurina tai edetä politiikassa.

Misseys on tilapäinen työsuhde, joka kuitenkin antaa loppuelämäksi ikävän leiman - kysy vaikka Tanja Karpelalta. Mieleen tulee vain yksi ammatti, jolla on sama vaikutus. Mutta ei siitä sen enempää.

Palkkaus ei ole huippuluokkaa. Anna Strömbergin verotettava tulo missivuonnaan 2003 oli 17 381 euroa ja edellisen vuoden missillä Janette Bromanilla 9 296 euroa. Samana vuonna valtakunnan julkkismalli Saimi Nousiainen tienasi 30 000 ja Janina Frostell melkein 40 tonnia. Mallinakin joutuu välillä ostoskeskusten catwalkeille, mutta siitä maksetaan asiallinen korvaus. Missikiertue puolestaan toimii käytännössä artisti maksaa -periaatteella. No, saahan voittaja nimitarralla varustetun auton käyttöönsä.

Eipä olla kyynisiä. Lukemattomien tyttöjen haaveena on olla Miss Suomi. Kukapa nuori nainen ei haluaisi valssata ruotsinlaivalla Eino Makusen kanssa? Ja onhan missi-instituutiolla myös ylväitä puolestapuhujia, ainakin Timo T.A. Mikkonen.

Matti Huhta
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto