Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Onko syntiä olla homo?

Aslan tarjoaa vaihtoehtoisen näkemyksen kristilliseen homokuvaan

Monella on kasvoillaan uskovaisen hymy. Esittelemme itsemme vierustovereille ja kerromme lempielokuvamme nimen. Sitten lähes kaikki noin 50:stä paikalle tulleesta yhtyvät Jeesus-lauluihin. Viidesosa veisaa seisaaltaan.

Ari Puonti Aslan ry:stä luennoi Tampereen yliopiston kappelissa tiistaina homoseksuaalisuudesta. Tilaisuus oli osa kristillisen opiskelijajärjestön Pilkkeen luentosarjaa.

Aslan sai alkunsa ryhmästä, jossa puolet osallistujista oli seksuaalisuuden ja kristinuskon suhdetta pohtivia heteroita ja puolet ihmisiä, jotka halusivat muutosta omaan homoseksuaalisuuteensa.

"Nämä homoseksuaalit olivat aiemmin olleet Setassa ja olivat yrittäneet mukauttaa kristillisen uskomuksensa ja seksuaalisen käyttäytymisen, mutta olivat kokeneet, että usko menee jotenkin mukana. Jotkut olivat eläneet pidempiaikaisissa homosuhteissa, mutta se oli vain lisännyt rikkinäisyyden tunnetta", Puonti kertoo puhelimitse.

"Nämä ihmiset halusivat nimenomaan sellaista apua, joka olisi välimaasto kaiken sallivalle näkemykselle ja konservatiiviselle kristillisyydelle, joka ennemminkin painottaa käskyjä ja kieltoja."

Aslan onkin pyrkinyt homoseksuaalisuuden osalta toimimaan tässä välimaastossa. Järjestö haluaa antaa myönteisen näkökulman ihmisille, jotka haluavat pitää kiinni Raamatun arvoista seksuaalikäyttäytymisen alueella.

"Emme ajattele, että homoseksuaaliset tunteet olisivat sinällään perverssi ilmiö, vaan kyseessä on normaali rakkaudentarve omaan sukupuoleen. Mutta näemme, että sen tarpeen olisi pitänyt täyttyä jo varhaislapsuudessa ja siirtymä heteroeroottiseen vaiheeseen olisi pitänyt jo tapahtua. Emme ajattele, että oman sukupuolen rakkauden tarve olisi sinänsä pahaa."

Aslan pitää kirkon perinteisen näkemyksen mukaan homoseksuaalisuutta syntinä. Puonti huomauttaa kuitenkin, että myös heteroseksuaalikäytös avioliiton ulkopuolella on samanlainen synti.

"Olemme työssämme havainneet, että monet kristityt ajattelevat, että heteroseksuaalirikkinäisyys perheissä ja seksuaalikäytös yhden illan suhteissa olisivat normaalimpia kuin homoseksuaalisuus. Me ajattelemme, että Jumalan näkökulmasta se ei ole sen normaalimpaa."

"Tiedekeskustelussa
monta näkökulmaa"

Puonti on itse kirjoittanut tuoreen kirjan Homoseksuaalisuus: hämmennyksestä selkeyteen. Miksi Puonti on sitten halunnut tutkia nimenomaan homoseksuaalisuutta?

"Olen homoseksuaali taustaltani, ja olen kokenut muutosta seksuaalisuudessani terapian ja rukouksen kautta. Minua jäi kiinnostamaan se, kuinka yhteiskunta ja media antavat yksipuolisen kuvan aiheesta. Se on hyvin Setan ja homoliikkeen värittämää. Tiedekeskustelu asiasta on monipuolisempaa. Kuitenkin meille yritetään syöttää näkemystä, että homoliikkeen näkemys on ainoa oikea, ja että olet suvaitsematon fasisti, jos ajattelet toisin."

Jos lukijan niskakarvat ovat nousseet pystyyn, hän voi rauhoittua, sillä aslanilaiset eivät ole tulossa ketään väkisin käännyttämään.

"Niillä, jotka haluavat hyväksyä homouden, on siihen oikeus."

Puonti on koulutukseltaan teologian maisteri. Hän työskentelee pastorina ja lukion psykologian opettajana. Hän on luennoinut ennenkin oppilaitoksissa kristillisten järjestöjen kutsumana, lisäksi kutsuja on tullut seurakunnilta.

Aslan ry on vuonna 1986 perustettu, kirkkokuntiin sitoutumaton kristillinen palveluyhteisö. Se pyrkii auttamaan ihmisiä tunne-ja seksuaalielämän ongelmissa Raamatun pohjalta. Homoseksuaalisuus siis on vain yksi monista teemoista. Jäseniä yhdistyksessä on noin 200.

Maria Kuikka
Juha Honkonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto