Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Zorro vs. nimilautakunta

Jos Zorro ja Tarzan tappelisivat, kumpi voittaisi? Naamioitunut miekkamies vai viidakon kasvatti?

"Kyllä Zorro voittaisi, koska Tarzan ei pääsisi lähietäisyydelle. Zorro pistelisi miekallaan turvallisen välimatkan päästä", arvioi Tuomas Sorto. "Mustanaamio on sen sijaan jo niin kova supersankari, että tiukkaa tekisi." Viimeisimpänä Zorron on kuitenkin selättänyt nimilautakunta ja sen tulkitsema nimilaki.

Laki saattaa muuttua, sillä kansanedustaja Rosa Meriläisen (vihr) lex Zorroksi nimeämä ja lainsäädäntösihteerin Jarkko Tontin laatima uunituore lakiesitys on matkalla eduskunnan lähetekeskusteluun.

"Yksi oikeusvaltion olemassaolon syistä on, että se suojaa kansalaista viranomaisten mielivallalta. Mielestäni Zorron tapaus osoittaa, että nimilautakunta soveltaa nimilakia nykyisessä toimintamallissaan täysin sattumanvaraisesti", sanoo Meriläinen.

Tamperelainen lääketieteen jatko-opiskelija Sorto on 1990-luvun alusta tunnettu lempinimellä Zorro. Nimi tuli siinä määrin läheiseksi, että viitisen vuotta sitten Tuomas alkoi kypsytellä ajatusta nimensä muuttamisesta, onhan Suomessa jo olemassa esimerkiksi Tarzan-nimisiä henkilöitä. Lopulta hän päätti muuttaa nimensä muotoon Tuomas Tervahartia Zorro Sorto. Tervahartia-nimeen hän tykästyi löydettyään sen Kustaa Vilkunan suomalaisesta nimikirjasta.

"Ajattelin, että siinäpä vasta komean kuuloinen nimi. Muinaissuomalaisen Tervahartian historia ulottuu paljon perinteisiä Matteja ja Teppoja pidemmälle", Sorto kertoo.

Nimenmuutos ei mennyt Tampereen maistraatissa sellaisenaan lävitse, joten hakemus lähetettiin nimilautakunnan pohdittavaksi. Lautakunta antoi kielteisen päätöksen. Perusteluna oli, ettei haettu nimi ollut nimilain mukainen. Viideksi vuodeksi kerrallaan nimitettävä lautakunta soveltaa tulkinnanvaraisissa tapauksissa lakia parhaaksi näkemällään tavalla. Ehdottomasti kiellettyjä ovat esimerkiksi kirosanat ja numerosarjat. Suomessa ei siis voi vaihtaa nimekseen autonsa rekisterinumeroa.

"Päätös ihmetyttää, koska haetussa nimessä ei ole mitään loukkaavaa. Lisäksi tiedän, että Suomessa on ainakin yksi Zorro-niminen mies. Hänen sisaruksensa ovat nimeltään Tarzan ja Brigittebardot."

Tämäkin juttu tekee
narsistille hyvää

Esimerkki mielivallasta oli Hannu Karpon tekemä nimilautakunnan puheenjohtajan professori Urpo Kankaan haastattelu. Kangas joko hyväksyi tai hylkäsi haastattelun lopussa tehtyjä nimiehdotuksia osoittamalla peukalollaan ylös- tai alaspäin. "Olihan se aika koominen osoitus millaisesta toiminnasta on kyse. Lautakunta päättää puheenjohtajansa johdolla pitkälti mutu-tuntumalta, että mikä nimi on hyväksyttävissä ja mikä ei", kommentoi itsekin Karpon haastateltavana ollut Sorto.

"On ymmärrettävää, että lapsia suojellaan erikoisemmilta nimiltä. Lapsellehan outo tai poikkeava nimi on yleensä kirous, aikuiselle puolestaan rikkaus. Nimilakia olisi muutettava siten, että täysi-ikäisellä ihmisellä olisi oikeus päättää nimestään tietyin rajoituksin."

Lähetekeskustelun jälkeen lakiesitys voi edetä hallituksen esityksenä oikeusministeriöön ja lopulta laiksi saakka. Prosessiin saattaa kuitenkin kulua pitkä aika. "Joskus tuntuu, ettei kaksi tai kolmekaan edustajakautta riitä tällaisten asioiden läpiviemiseen", Rosa Meriläinen huomauttaa.

"Nimilautakunta on melko arkaainen byrokratian pesäke", sanoo Sorto, mutta odottaa kuitenkin positiivista lopputulosta.

"Kaikkihan minut Zorrona tuntevat. Eikä asian saama huomio haittaa, sillä olen ekstrovertti ihminen, ja siihen sisältyy aina myös annos narsismia."

Kalle Rosti
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto