Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Myös Tamy myöntyi rajauksiin

”Esitys ei ole edelleenkään hyvä, mutta tähän voidaan tyytyä”

Tamyn hallituksen jäsen Jussi Ansala päivitti kuulijoiden tiedot rajausesityksestä. Kuva:Juhani Saarinen
Tamyn hallituksen jäsen Jussi Ansala päivitti kuulijoiden tiedot rajausesityksestä. Kuva:Juhani Saarinen

Opiskeluaikojen rajauksista käydyn väännön päätös alkaa häämöttää. Näyttää siltä, että opetusministeri Tuula Haataisen (sd), kulttuuriministeri Tanja Karpelan (kesk) ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin (r) yhteinen esitys rajauksista saa päättäjiltä tuekseen riittävää kannatusta.

"Eihän esitys ole edelleenkään hyvä, mutta tämä on sellainen, mihin ylioppilasliike voi tyytyä", Tamyn puheenjohtaja Ilkka Wennberg totesi yliopistolla viime viikon keskiviikkona.

Ministerityöryhmä lievensi hieman alkuperäistä opetusministeriön esitystä. Opiskeluoikeutta saisi edelleen enimmillään seitsemän vuotta, mutta yliopistolle annettaisiin selkeä oikeus myöntää opiskelijalle lisäaikaa. Samalla yliopistot velvoitettaisiin lain nojalla antamaan opiskelijoille opinto-ohjausta.

Wennbergin mukaan tuoreimman rajausesityksen ehdot ovat sellaiset, joihin Suomen ylioppilaskuntien liitto on viime vuonna suostunut. Jos ehtoja haluttaisiin vielä kiristää, SYL ei antaisi itsestään kovin hyvää kuvaa neuvottelukumppanina.

Paljon on vielä auki

Ylioppilaskunta järjesti viime viikon keskiviikkona infotilaisuuden, jonka tarkoituksena oli kertoa opiskelijoille rajausesityksestä ja opintolainan verovähennysoikeudesta.

Paikalle saapui kolmisenkymmentä kuulijaa. Vaisua suosiota selittänee se, etteivät esitykset koske vielä nykyisiä opiskelijoita. Jos ehdotukset hyväksytään, ne koskevat ensi syksynä opintonsa aloittavia.

Yleisön kysymyksiin vastaus kuului yleisimmin "en tiedä". Opintoaikojen rajauksen ja verovähennysmallin suuret linjat ovat selvillä, mutta käytännön toteutus on vielä arvoitus.

Rajausten ja lainamallin esittely ei herättänyt hurraa-huutoja yleisön joukossa.

"Ei tämä mitään herkkua ole. Opintolainan suurimmat edut tulevat niille, jotka saavat heti huippuduunin. Minun mielestäni rahojen pitäisi mennä niille, jotka niitä tarvitsevat", pohti tilaisuutta seurannut Ilari Järvinen.

Esitykset tuodaan eduskunnan käsittelyyn piakkoin.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto