Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Suuri osa Toasnetin tietoliikenteestä voi olla laitonta

Tampereella verkon käyttöä ei valvota yhtä tiukasti kuin muualla

Kuvitus: Olli Juutilainen
Kuvitus: Olli Juutilainen

Opiskelija-asuntojen tietoverkot natisevat liitoksissaan, kun tietoliikenteen määrä kasvaa nopeasti. Verkkoja eivät kuitenkaan tuki videoidut luennot tai skannatut tenttimuistiinpanot - bittivirrassa kulkee Eminemin musiikkia, Quentin Tarantinon leffoja ja EA Sportsin urheilupelejä.

Musiikki, elokuvat ja pelit liikkuvat koneelta toiselle niin sanotuissa vertaisverkoissa. Niiden avulla käyttäjät voivat ladata tiedostoja muilta koneilta ja jakaa niitä muiden käyttöön.

Ohjelmien käyttö herättää nurinaa niin verkkojen ylläpitäjissä kuin musiikki-, elokuva- ja peliteollisuudessakin. Tiedostojen lataaminen vaatii nopean yhteyden, eikä tietoliikenteen ylläpitäminen ole ilmaista.

Vertaisverkko- eli p2p-ohjelmat myös toimivat tekijänoikeuslain harmaalla alueella. Tiedostojen lataaminen omalle koneelle on sallittua kokonaisia ohjelmia lukuun ottamatta, mutta levittäminen ja jakaminen yleensä ei.

Turussa kaksi kolmasosaa p2p:tä

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön tietoverkolla Toasnetillä on noin 5000 käyttäjää. Toas ei ole selvittänyt, kuinka moni verkon käyttäjä on kiinni vertaisverkoissa.

Muualla selvityksiä on tehty. Turun yliopisto laski viime syksynä, että yhden viikon aikana tietoliikenteestä yli kaksi kolmasosaa oli vertaisverkkojen tiedostonvaihtoa. Myös Helsingin yliopiston tietoliikenteestä suuri osa kulkee vertaisverkoissa.

Turussa vertaisverkot ovat erityisen suosittuja ylioppilaskylässä, jonka verkko on osa yliopiston tietojärjestelmää.

Pelit, elokuvat ja musiikki rasittivat verkkoa niin paljon, että lokakuussa normaalille liikenteelle annettiin lisää tilaa vertaisverkkoliikenteen kustannuksella. Syynä oli raha. Tietoliikenneyhteydet eivät ole halpoja, eikä yliopisto halunnut maksattaa vertaisverkkoliikennettä verovaroista.


Jopa kymmeniä huomautuksia kuussa

Tampereella opiskelija maksaa Toasnetistä kymmenen euroa kuussa. Verkon käyttöä valvotaan määrällisesti. Jos käyttäjän koneelle kulkee yli 14 gigatavua tietoa viikossa, verkonvanhin huomauttaa asiasta. Huomautus tulee myös, jos koneelta verkkoon liikkuu yli 7 gigaa tietoa viikossa. Huomautuksia annetaan jopa kymmeniä kuussa.

Juhana Helovuo, yksi Toasnetin kolmesta päävastaavasta, kertoo Toasnetin sisäisen liikenteen lisääntyneen rajusti viiden viime vuoden aikana. Hän ei halua käydä arvailemaan, mitä verkossa liikkuu.

"Arvauksiahan nämä on. Yksi dvd-elokuva vie muutaman gigan, pakattuna gigan", Helovuo toteaa.

Toasin isännöinnin esimies Pasi Mäkinen kertoo, että Toas ei seuraa tietoliikennettä tarkemmin, koska silloin säätiö rikkoisi lakia.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen internet-tarkastaja, lakimies Ilkka Vuorenmaa ihmettelee, miksi Toas ei halua selvittää tiiviimmin verkon tietoliikennettä.

"En ymmärrä, miksi määrien ja protokollien tekninen selvittely ei olisi laillista. Kuulostaa pään pensaaseen laittamiselta, jos sanotaan, ettei saisi selvittää asiaa yleisellä tasolla", Vuorenmaa sanoo.

Vuorenmaa epäilee, että Toasilla vertaisverkkojen käyttö saattaa olla vielä yleisempää kuin Turussa, koska kaupungissa on paljon teknisen alan opiskelijoita.

Yliopistolla vertaisverkot
on kielletty

Yliopiston koneilla tilanne on erilainen kuin Toasnetissä: vertaisverkko-ohjelmien käyttö on kielletty. Yli 15000 käyttäjän joukossa on kuitenkin aina niitä, jotka rikkovat sääntöjä ja asentavat jonkin ohjelman koneelleen.

Jos asennus havaitaan, tietokonekeskus pyytää käyttäjää poistamaan ohjelman. Tapauksia havaitaan kuitenkin vain muutamia per kuukausi. Muutenkin sääntöjen rikkomuksia tulee esiin harvoin. Tietoturvapäällikkö Minna Manninen kertoo, että käyttäjiä täytyy ojentaa vain silloin tällöin.

"Syy voi olla vaikkapa sähköpostihäirintä. Sähköpostia käytetään henkilökohtaiseen häirintään, tai sähköpostilistoja käytetään väärin lähettämällä sinne listan aiheeseen kuulumattomia viestejä."

Tavallisten koneenkäyttäjien ei tarvitse kuitenkaan alkaa liiemmin pelätä valvovaa isoveljeä. Mikroluokkien nettisurffailusta ja sähköpostien lähettämisestä jää jälki yliopiston koneille, mutta laki suojaa käyttäjien yksityisyyttä varsin hyvin.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto