Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tarhausesitysten nykytilan ABC

Vaikka opinto-oikeuden tarhaaminen keinona opintoaikojen lyhentämiseen on perustellusti sieltä, minne aurinko ei paista, niin 28.1. kokoontuneen sivistyspoliittisen ministerityöryhmän (Enestam, Haatainen ja Karpela) esityksessä voi nähdä hyppysellisen valoa tunnelitutkinnon päässä.
Huomautettakoon kärkeen, että koska käytössäni on ainoastaan asiasta annettu opetusministeriön tiedote, jossittelen. Seuraavassa kuitenkin tärkeimmät erot hallituksen alkuperäiseen luonnokseen:
(a) Työryhmän esityksessä: "Yliopisto myöntäisi opiskelijalle, joka ei ole suorittanut tutkintoa säädetyssä ajassa, lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen". Alkuperäisessä: "Yliopisto voisi myöntää<...>". Voisi-sanan poistuminen tarkoittaa sitä, että yliopiston tulee myöntää lisäaikaa jokaiselle sitä tarvitsevalle. Tätä voi pitää perääntymisenä oikeaan suuntaan. Kuitenkin lisäajan "myöntäminen edellyttäisi, että opiskelija esittäisi tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman opintojen loppuun saattamisesta". Mitä "tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen" tarkoittaa ja kuka sen määrittelee, siitä ei ole tietoa. Ymmärtääkseni ainakin jossain mielessä toisensa poissulkevina vaihtoehtoina ovat tasa-arvoinen laki ja yliopistojen autonomia.
(b) Työryhmä esittää lisäksi, että "yliopistoille tulisi velvollisuus antaa opintojen ohjausta tutkintojen suorittamiseksi tavoiteajassa". Opintojen ohjauksen nostaminen yliopistolakiin on tärkeä seikka. Kuitenkin jo logiikan peruskurssilla opitaan, että se, mikä ei ole mahdollista, ei voi myöskään olla pakollista. Perusoppimäärän tulee kansanedustajankin sisäistää. Resursseja siis tarvitaan.
(c) Tiedotteen lopussa todetaan, että "hallituksen esitys on tarkoitus saada valtioneuvostoon mahdollisimman pian yhdessä opintolainan verovähennysesityksen kanssa". Kyse on paketista, jonka toisena osana on niin sanottu lainasubventio. Itseäni subventioasiassa nyppii erityisesti, että se on männävuosien Elloksen kulutusluotto: lähimmäisrakkautta ensi silmäyksellä, toinen kertoo jo jotain ihan muuta.
Kuin yhteenvedoksi ministerien ja meidän opiskelijoiden tunnoista ystäväni nielaisi:
Perke!

Jussi Ansala
Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto