Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Perhe-elämää Pekolassa

Mustosen poikia on vaikea pidellä aloillaan. Petrin kanssa keskustelee Teemu. Äiti-Sarin sylissä istuu Mikael. Kuva: Tuomo Tamminen
Mustosen poikia on vaikea pidellä aloillaan. Petrin kanssa keskustelee Teemu. Äiti-Sarin sylissä istuu Mikael. Kuva: Tuomo Tamminen

"Me emme ole ihan keskiverto-opiskelijoita", Petri Mustonen varoittaa kotiovellaan, mutta kutsuu silti peremmälle.

Sisällä vaimo Sari Mustonen ihmettelee, mihin aviomies on mennyt suostumaan, mutta lähtee hänkin leikkiin mukaan.

Mustosten neljän huoneen kodissa Toasin Pekolassa on poikkeuksellisen hiljaista, sillä pariskunnan kaksi nuorinta poikaa, Mikael, 7, ja Teemu, 9, ovat pleikkarin lumoissa ja esikoinen Daniel, 11, ulkona omilla teillään.

Mustoset ovat asuneet Alvar Aallon suunnittelemassa talossa Ilmarinkadulla viime kesäkuusta lähtien, mutta pariskunnan yhteinen tarina, klassinen teiniromanssi, alkaa lähes kahdenkymmenen vuoden takaa Pyynikiltä.

"Mä ihastuin tohon Petriin ammattikoulussa", Sari Mustonen kertoo hymyillen.

He olivat tuolloin 16-vuotiaita. Sari opiskeli hotelli- ja ravintola-alaa, Petri puhelinasentajaksi.

"Töitä joskus aiemmin kovastikin hain. Kun mitään ei ollut tarjolla, hain iltalukioon. Sitten tulikin opiskeluhimo", Petri kertoo.

Seuraava päämäärä oli Tampereen yliopiston lääketieteellinen tiedekunta, jonne Petri pääsi toisella yrittämällä; ensimmäisellä kerralla opiskelupaikka jäi 0,2 pisteen päähän.

Nyt viidettä vuotta lääkäriksi lukeva Petri on jo siirtynyt puoliksi työelämään, ja Sarin on tarkoitus valmistua toukokuussa parturi-kampaajaksi. Itsestään mikään ei ole tapahtunut. Rankkaa on välillä ollut sekä taloudellisesti että henkisesti. Nyt elämä tuntuu hymyilevän, mutta kiireistä Mustosten elämä on vieläkin.

"Normaalina päivänä noustaan joskus puoli seitsemältä aamutoimille, Teemu lähtee yleensä ensimmäisenä, jos ei lähdetä autolla heittämään. Yleensä mäkin olen kahdeksan maissa Taysissa, ja Sari jää tänne tekemään koulujuttuja", Petri selvittää perheensä arkirutiineja.

"Kukin tullaan sitten ajallaan maailmalta, ja Sari lähtee opiskelemaan joskus neljän viiden maissa."

Pekolasta isonkin perheen on hyvä tulla ja mennä. Samassa rapussa asuu muitakin lapsiperheitä, joten elämän ääniin on totuttu puolin ja toisin. Lasten kautta on löytynyt uusia ystäviäkin.

Daniel käy välillä kotona kääntymässä ja häipyy sitten taas. Nuoremmat veljekset puolestaan väsyvät pelaamiseen ja tulevat olohuoneeseen pitämään seuraa vanhemmilleen.

Enää ei ole niin hiljaista.

Tuomo Tamminen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto