|
Mikä on reaktio, kun laitetaan Pirkanmaan ykkösravintolan huippukokki arvioimaan Tampereen yliopiston opiskelijaravintoloita? Silmien pyörittelyä ja nenän nyrpistystä?
Ehei, vaan paljolti kehua siitä, kuinka ruokalat ovat menneet parempaan suuntaan niin viihtyvyydeltään kuin kulinarismiltaankin. Toki ankaraa kritiikkiäkin kuullaan.
Testikokkinamme on Tiiliholvin vuoropäällikkö Kai Honkamäki. Hän voitti Thorbjörn Sjöbergin kanssa 2004 joka toinen vuosi järjestettävän Mare Balticum -ruuanlaittokilpailun. Tamyn perustama ja Tampereen ylioppilastalossa sijaitseva Tiiliholvi taas valittiin viime vuonna maakunnan parhaaksi ravintolaksi.
Aloitamme Attilan Amicasta. Honkamäki istuu alas kirkkaanpunaiselle tuolille ja katsoo hänelle tuodulle lautaselle. Sillä on maksapihviä, riisiä. Miltä näyttää?
"Kouluhan tästä tulee mieleen."
Annoksen ulkonäköön vaikuttaa ratkaisevasti se, että asettelijana on ollut toimittaja. Koska muissakin opiskelijaravintoloissa on itsepalvelu, jätämme ulkonäön kokonaan huomioimatta. Siirrymme makujen maailmaan.
"Maksapihvit ovat hieman sitkeitä reunoilta, rapea pinta. Nämä on varmaan paistettu etukäteen ja lämmitetty pakissa. Mmm, mutta hyvä suola näissä on! Valkopippuri maistuu hieman läpi. Riisi on riisiä."
Olemme latoneet samalle lautaselle myös ananaskanaa, jottei arvio olisi vain yhden ruuan varassa.
"Kananpalat ovat aika kuivia. Gluteeniton ja laktoositon ruoka on aikamoinen haaste tällaiselle keittiölle. Kastikkeesta on tullut kiisselimäistä ja jälkiruuannäköistä, kun se on pitänyt suurustaa jollain muulla kuin vehnäjauholla."
Katsastamme vielä leipä- ja salaattitarjonnan. "Leivän päälle voi laittaa voita, margariinia, valkosipulilevitettä ja pestoa. Hyvältä näyttää, ainakin kun vertaa omiin kouluaikoihin. Silloin ei ollut kuin näkkileipää. Vaalea leipä ei tosin taida olla aivan tuoretta. Salaatinkastikkeita on kolmea sorttia, ja proteiinia saa papuperunasalaatista."
Yliopiston päärakennuksen juuri remontoituun ravintolaan Honkamäki ihastuu oitis. Ruokalistat ovat hyvin näkyvillä heti ovella, ja vaihtoehtoja on paljon. On Salaattibaaria, Fusion Kitcheniä ja perusmättöä.
Gourmét-kokki ihastuu etenkin Salaattibaariin: kasvissyöjätkin saavat maukasta ja proteiinipitoista sapuskaa.
"Paremmannäköinen linjasto kuin edellisessä paikassa."
Myös liharuoka saa kehuja.
"Kana on mehukkaampaa kuin edellisessä, mutta se onkin kypsennetty luineen päivineen. Kuori tuo rasvaisuutta ja pitää lihan mehevänä. Terveystarkastajat suosittelevat nykyään, että kana kypsennetään 75 asteessa. Ihannelämpötila on kuitenkin 63-65 asteen tietämillä, jolloin kosteus pysyy lihan sisällä."
Ravintolan toisen perusruuan, meetvurstilasagnetten, liha on niin ikään varsin onnistunutta.
"Meetvurstissa on pippurinen maku - onkohan se pepperonityyppistä makkaraa? Kyllä se pastan kanssa sopii hyvin. Pasta tosin voisi olla enemmän al dente, koska tässä ei ole lasagnelevyjä vaan paloja. Niissä olisi hyvä olla napsakkuutta ja purevuutta."
Moitteita saa toinen lisäke, peruna. "Pinta on kova ja nihkeä. Kun kone kuorii nämä, tärkkelys hakkautuu pintaan. Ymmärrän kyllä, ettei tällaisissa ravintoloissa voi kuoria perunoita käsin."
Kampuksen toinen Juvenes, Café Pinni, on pieni ja valikoimaltaan niukka. Jo ensivilkaisu hedelmäiseen broilerpataan tuhoaa Pinnin mahdollisuudet voittaa testi.
"Onko pakko kuvailla? Mieleen tulee sunnuntaiaamu, kun on käynyt vessassa. Edellisiltana on haettu pitsa", Honkamäki nauraa.
"Broileria ei näy nimeksikään. Kun nuo pienetkin hituset otettaisiin pois, tämä olisi hyvä kasvisruoka. Tässä on enemmän paprikaa ja ananasta."
Honkamäki kehuu sitä, että nykyruokaloissa uskalletaan maustaa. Pippuri ja chili tuovat broileriin itämaista vivahdetta.
Viimeisenä testataan opiskelijaravintoloista isoin, uuden Pinnin Minerva. Se miellyttää heti Tiiliholvin miehen silmää. Väritys on tyylikäs ja valoa paljon.
Samanlaista hehkutusta ei tipu paikan ruuille, kanarisotolle ja maksakastikkeelle. Riisikään ei anna tarpeeksi vastusta hampaille ja liha on kuivan mautonta.
Kehuja saa Minervassakin se, että tarjolla on gourmét-henkinen vaihtoehto. Honkamäen mielestä 4,20 euroa ei ole laadusta paljon.
Kierroksen jälkeen Honkamäki ynnää opiskelijaravintoloitten tarjonnan. Kaikki ovat omiin opiskeluaikoihin nähden hyviä. Voittajaksi yltää uusin ja häviäjäksi jää pienin ravintola, Juveneksia molemmat. Amicat saavat hopeaa ja pronssia.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen