Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Graduntekijät ovat osanneet kunnioittaa tekijänoikeuksia

Yritysten tilaamat gradut ovat yleistyneet myös Tampereen yliopistossa

Tutkimusaineistojen siirtyminen verkkoon ei ole houkutellut opiskelijoita varastamaan opinnäytetöihinsä muiden tekstejä.

Tampereen yliopistoa lakiasioissa konsultoivan oikeustieteen lisensiaatin Markku Lampolan mukaan tekijänoikeusrikkomuksia tulee käsiteltäväksi hyvin harvoin. Hänen mieleensä tulee vain entisen ulkomaankauppaministerin, kansanedustaja Jari Vilénin (kok.) tapaus parin vuoden takaa.

Kaikki tekijänoikeudet esimerkiksi pro gradu -tutkielmasta kuuluvat silti aina lähtökohtaisesti tekijälleen, Lampola muistuttaa.

"Tekijänoikeuksien siirtyminen edellyttää todistettavaa sopimusta, ja todistustaakka on aina sillä, joka väittää oikeuksien siirtyneen."

Tilanne voi kuitenkin olla toisenlainen, jos opiskelija tekee gradunsa esimerkiksi jonkin yrityksen toimeksiannosta. Jos opiskelija tekee gradunsa työsuhteessa yritykseen, hänet lasketaan tavalliseksi työntekijäksi, jolloin myös yritykselle saattaa siirtyä joitakin oikeuksia.

"Mutta kyllä sen gradun voi silti omissa nimissään esittää, sehän on kaiken lähtökohta. Vaikka mitään ei olisi pistetty paperille, olosuhteista voi ymmärtää, että näin on sovittu."

Mikäli gradu tehdään kuitenkin itsenäisesti muunlaisella toimeksiannolla, säilyvät tekijänoikeudet opiskelijalla - ellei toisin sovita.

Lampolan mukaan tällaiset ostogradut ovat lisääntyneet Tampereen yliopistossa, vaikka esimerkiksi teknillisiin yliopistoihin verrattuna humanististen ja yhteiskuntatieteiden puolella yritysyhteistyötä on vielä vähän.

"Se on melkein sääntö teknillisellä yliopistolla, että 10 000 euroa per gradu."

Yleisintä kaupallinen yhteistyö on Tampereen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ja joissakin pienemmissä yksiköissä kuten hypermedialaboratoriossa.

Lampola arvelee, että yksi syy ostogradujen yleistymiseen on Teknologian kehittämiskeskus Tekes, joka on tärkein yksittäinen yliopistotutkimuksen rahoittaja.

"Tekes haluaa teollista relevanssia, ja olisi teknologiapoliittisesti järkevää, että tehtäisiin jo gradujakin, jotka olisivat teollisuuden hyödynnettävissä."

Toisaalta ostogradujen tilaaminen on teollisuuden perinteinen tapa rekrytoida uusia työntekijöitä. Jos tilattu työ ja sen tekijä täyttävät odotukset, opiskelijalla saattaa olla työpaikka odottamassa.

"Ja onhan se niinkin, että opiskelijat ovat aika edullista työvoimaa. Se on hyvä diili molemmille", Lampola toteaa.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto