Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Uskontunnustus

Jos Martha Stewart on amerikkalaisten kotitalousjumalatar, Oprah Winfrey on kotitalouksien jumala. Puheohjelmiensa lisäksi molemmat ladyt ovat laajentaneet mediavaltakuntansa netin ja printin puolelle.

Tulin riippuvaiseksi Oprah´n aikakauslehdestä oleskeltuani viisi kuukautta Kanadassa. Viisi vuotta ilmestynyt O, The Oprah Magazine on amerikkalaiseen unelmaan uskovien raamattu. Tilaajia on jo 2,7 miljoonaa. Oprah on lehden "toimituksellinen johtaja". Hän esiintyy lehden kansikuvassa, hän kirjoittaa alkusivuilla kuukauden missiosta, keskivaiheilla hän valitsee lukijoiden ostoskoreihin tavarataivaan parhaat palat ja loppupuolella hän haastattelee lehteen kavereitaan Juliaa (Roberts), Billiä (Clinton), Nelsonia (Mandelaa) tai Madonnaa (Ciccone).

Lehden pääepistola on palsta, jossa televisiopersoona kertoo asioista, jotka hän tietää todeksi. Varmasti. For sure.

Oprah on kaikkivoipa. Tai ainakin hän on luonut tehokkaan esikunnan, joka on valjastettu levittämään Oprah´n Sanaa oman tuotantoyhtiön, seminaariluentojen, kirjojen ja dvd-tallenteiden kautta. Keväällä Oprah siirtyy satelliittiradioon.

Kaikki pyörii O:n ympärillä. Angel Network on televisiotähden oma hyväntekeväisyysjärjestö. Lapsettoman Oprah´n enkeliverkosto auttaa erityisesti seksuaalisesti hyväksikäytettyjä tyttöjä, sellaisia kuin hän itse varhaisteininä. Hän ei emmi kerätä sympatiaa elämäntarinallaan. Rikkonaisen mississippiläisperheen lapsesta tuli ensimmäinen musta uutisankkuri. 20 vuotta sitten hän aloitti puheohjelmansa, jonka keskiössä ovat elämän päähänpotkimat tavikset sekä vähemmän vähäosaiset julkkikset.

Oprah on median Midas. Tänä vuonna Forbes-talouslehti arvioi Oprah´n median vallakkaimmaksi hahmoksi. Time taas on valinnut hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon jo kolme kertaa.

Viimeksi Oprah´n kultaisen kosketuksen koki James Frey, jonka kirjaa Oprah suositteli lokakuussa kirjakerhossaan. Huume- ja alkoholiriippuvaisuudesta kertova A Million Little Pieces nousi välittömästi myyntitilastojen kärkeen. Joulun jälkeen paljastui, että Freyn tarinassa oli useita sepitettyjä osuuksia. Oprah loukkaantui. Vaikka itkuinen juontaja ripitti kirjailijaa iltapäiväohjelmassaan, myyntiluvut vain nousivat.

Oprah tietää, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Hänellä on rahaa ottaa riskejäkin, sillä naisen vuotuinen tilinauha on 225 miljoonaa dollaria. Hän on Pohjois-Amerikan parhaiten palkattu mediapersoona ja hänen kotikartanonsa on nimeltään Luvattu maa. Sormia napsauttamalla hän voi lahjoittaa studioyleisölleen tuliterät Pontiacit. Oprah´n lähellä tapahtuu ihmeitä.

Palattuani Suomeen sain tietää, ettei Winfrey-show näy missään F:llä alkavassa maassa. Ei siis Finlandissakaan. Onneksi on internet. Vieroitusoireisiini tilaan Oprah´n viikoittaisen uutiskirjeen. Yritän luoda taivaallista yhteyttä Oprah´n verkkosivuille, mutta: Palvelin osoitteessa www.oprah.com vastaa pyyntöihin liian hitaasti. Tänäänkään rukouksiini ei vastata.

Onneksi on Dr. Phil, joka toimii Oprah´n mediavaltakunnan vasallina Suomessa. Pullakasti hymyillen hän valaa minuun jokapäiväisen annokseni amerikkalaista unelmaa. Se taitaa sittenkin olla totta vain mediassa.

Emma-Leena Ovaskainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto