Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Helpotusta gradukammoon

Anna Laaninen kehottaa suhtautumaan graduun kuin mihin tahansa muuhunkin koulutyöhön. Kuva: Juha Honkonen
Anna Laaninen kehottaa suhtautumaan graduun kuin mihin tahansa muuhunkin koulutyöhön. Kuva: Juha Honkonen

Useat yliopisto-opiskelijat odottavat pelonsekaisin tuntein gradun tekemistä. Monelle se on pelottava kummitus jo opiskelujen alusta lähtien.

Niin ajatteli mediakulttuurin maisteriohjelmassa opiskeleva Anna Laaninenkin, 26, kun graduprojekti oli vielä edessä. Nyt hänen oman gradunsa ensimmäinen versio on jo valmis, eikä se niin ylivoimaista ollutkaan.

Suunnitteluvaiheen jälkeen Anna kävi työhön aloittamalla gradun tekemisen viime keväänä. Annan mielestä mediakulttuurin maisteriohjelman tapa tehdä gradua on erinomainen, koska kirjoittaminen tapahtuu pienissä jaksoissa, esseitä kirjoittamalla.

Eniten kannattaa Annan mukaan panostaa aiheen ideointiin ja rajaukseen, jotta sen parissa jaksaa varmasti työskennellä.

"Aloita ajoissa ja mieti aihe joka sinua oikeasti kiinnostaa, älä välttämättä tyydy gradunohjaajan ensimmäiseen ehdotukseen. Gradun tekeminen on niin pitkä projekti, että aiheen on pakko olla itseä kiinnostava."

Anna painottaa, että ajankäytön organisointi on erityisen tärkeää.

"Ilman deadlineja ei saisi ikinä valmista aikaiseksi. Tietty sivumäärä on oltava kirjoitettuna tiettyyn aikaan mennessä."

Monille opiskelijoille on epäselvää, miten gradun kirjoittaminen käytännössä tapahtuu. Maisteriohjelmissa gradua tehdään graduryhmiin osallistumalla.

"Meidän ryhmässämme on viisi opiskelijaa eri pääaineista. Kokoonnumme noin kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan, jolloin käydään läpi kahden opiskelijan tekstejä", Anna kertoo.

Gradun kirjoittamisen jälkeen täytyy vielä osallistua kypsyysnäytteeseen, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että yleisenä tenttipäivänä tentitään oma gradu.

Anna on ollut tyytyväinen omaan työskentelyynsä eikä muuttaisi siitä mitään.

"Ehkä olisin voinut tehdä töitä enemmänkin, mutta pitää muistaa että gradu vastaa kahtakymmentä opintoviikkoa, joten on kohtuutonta tehdä kymmenkertainen määrä työtä siihen nähden."

Monelle gradua tekevälle käy joko niin, että elämä on pelkkää gradun parissa elämistä, tai sitten opiskelu unohtuu täysin ja itseä ei saada otettua niskasta kiinni. Anna kehottaa keskittymään gradun ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.

"Nuku hyvin, kuntoile ja yritä viettää muutenkin tervehenkistä elämää. Tärkeintä on hyvä itsekuri. Vuosi voi näyttää vapaa-ajalta, jos muut kurssit on jo suoritettu, joten kannattaa varoa heittäytymästä vapaaherran elämään."

Gradunsa kanssa kamppaileville Anna lähettää terveisiä oman graduohjaajansa sanoin:

"Keep up the good work ja muista myös nauttia elämästä!"

Johanna Kouva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto