Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Tyhmyyteen tyhmyydellä

Olen asemanikin puolesta sananvapauden kannattaja, mutta rajansa kaikella. Pääministeri Matti Vanhanen teki oikein pahoitellessaan Suomen Sisu -yhdistyksen päätöstä julkaista nettisivuillaan Jyllands-Postenin Muhammed-pilakuvat. Sivuja ei kuitenkaan pidä sulkea Ruotsin tapaan.

Käsittämättömintä jupakassa on tietenkin ollut muslimien riehaantuminen neljä kuukautta vanhoista kuvista, mutta eivät länsimaalaisetkaan ole fiksusti toimineet. Kaikkihan lähti konservatiivisen tanskalaislehden umpityhmästä ideasta ärsyttää maailman toiseksi suurimman uskonnon harjoittajia. Tästä on seurannut päättömiä päätelmiä myös Suomessa. Yksi on julkaisemisen puolustaminen sillä, että onhan Jeesustakin kuvattu pilkkaavasti. Vaikka unohdettaisiin se, että muslimimaissa uskonnollisiin kuviin suhtaudutaan täysin eri tavalla kuin länsimaissa, osoittaa perustelu sivistymättömyyttä. Sama kuin puolustelisi Guantánamon kidutuksia syyskuun 11. päivän iskuilla.

Lapselliseen kostoajatteluun on syyllistynyt myös Helsingin Sanomat. Lehti kirjoitti pääkirjoituksessaan 2. helmikuuta: "Saatamme joutua harkitsemaan asiaa uudestaan, jos islamilaisen maailman painostus sananvapauden perustaa vastaan jatkuu."

Siis mitä! Jos esimerkiksi lisää lähetystöjä poltetaan, Hesari heittää bensaa tuleen ärsyttämällä itse muslimeja? Toivooko Suomen suurin lehti, että siniristiliputkin alkavat roihuta?

Niitä liekkejä voisi kutsua helvetinliekeiksi päätoimittaja Janne Virkkusen tapaan, sillä hän sanoi Ruotuväen haastattelussa 9.2., että päätoimittajan helvetti on tilanne, jossa lehti totaalisesti erehtyy.

Toivottavasti helvetti ei toteudu, vaan Helsingin Sanomat pysyy järjissään. Kaikki suomalaisviestimet eivät ole niin tehneet. Suomen Sisun nettisivuston lisäksi kuvat on julkaistu tv-uutislähetyksissä niin Ylellä, MTV3:lla kuin Nelosellakin. On hurskastelua väittää, että se olisi eri asia kuin julkaiseminen lehdessä. Tv-uutisten ansiosta suurin osa suomalaisista tietää, miltä näyttää Muhammed pommi turbaanissaan.

Kaikennäköistä törkyä saa julkaista - vaikka masturbaatiotestin (s. 10-11) - kunhan suurten ihmisryhmien syvimpiä tunteita ei tahallaan loukata. Se vain kun on helvetin tyhmää.

Juha Honkonen
päätoimittaja
juha.honkonen@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto