Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

"Yliopistot" eivät ole yliopistoja

Kuten ehkä tiedättekin, on ammattikorkeakoulujen rehtorien neuvosto ollut äänessä ja suositellut kouluilleen englanninkielistä nimeä Â’University of Applied SciencesÂ’. Tämän jälkeen on yksi jos toinenkin amk muuttanut nimeään.

Mikä olisi muuten ihan kiva juttu, mutta kun sana Â’universityÂ’ ja varsinkin sen suomennos Â’yliopistoÂ’ on tässä maassa jo varattu.

Kun amk-järjestelmää on vaiheittain kehitetty, on yliopistoissa jokaisessa vaiheessa pelätty näiden siirtyvän perinteisesti yliopistoille kuuluvalle tontille. Tietenkään näin ei ole tapahtunut, mutta pelko on jäänyt elämään.

Tasapainoa synnyttämään on luotu ajatus duaalimallista, jossa amk- ja yo-sektorit ovat itsenäisiä ja erillisiä toimijoita, jotka täydentävät toisiaan. Nyt ollaan harkitsemattomalla teolla palautettu pelko koulutuspolitiikan suunnasta ja ravisteltu koko duaalimallin ideaa.

On varsin selvää, että yksipuolinen nimenmuutos on ongelmallinen. Jotkut amk:t ovat perustelleet muutosta klassisella "muutkin tekevät näin"-argumentaatiolla, ja vetäneet esimerkkeinä mm. Englannin. Kukakohan pystyisi sanomaan näille kovaan ääneen, että nimenomaan Englannissa korkeakoulukenttä on onnistuttu sektorit yhdistämällä saattamaan älyttömään kaaokseen?

Väitän, että suurin ongelmamme on se, että kukaan Suomessa ei tee todellista koulutuspolitiikkaa. Toki ylioppilasliike tekee paljon työtä asioiden eteen, mutta tosiasia on, että harvemmin mekään pystymme irrottautumaan omista viitekehyksistämme. Ja silloinkin kun tähän pystymme, meitä harvoin kuunnellaan.

Valtakunnan tason toimijoilla puolestaan ei tunnu olevan minkäänlaista näkemystä koko järjestelmästä: samaan aikaan sanotaan, että Suomi ei pysty pyörittämään nykyisen laajuista yliopistokenttää, ja samaan aikaan ollaan yhdistämässä amk- ja yo-sektoreita.

Väitän myös, että valtasuhteet valtakunnan koulutuspolitiikan suhteen ovat rakentuneet sellaisiksi, ettei kenenkään tarvitse välittää yliopistokentästä. Kun yo:t ovat profiloituneet laajempien alueiden toimijoiksi ja valtakunnallisiksi vaikuttajiksi, on paikallisten päättäjien ollut helpompi lähteä ajamaan ammattikorkeakoulujen asiaa.

Kaukaa haettua? En sanoisi, amk:t ovat käytännössä saaneet kaiken haluamansa. Ensin on ollut "kokeiluja", ja sitten kokeilut on vakinaistettu. Mitenkäs onkaan yliopistojen perusrahoituksen laita?

Ehkä kaikki ei ole ihan näin huonolla tolalla. Ehkäpä keskusteluissa ja ehdotuksissa aletaan puhua koko järjestelmän parhaasta. Viikko sitten opetusministerimme sanoi oikean englanninkielisen nimen olevan Polytechnic. Saa nähdä.

Pasi Rautanen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto