Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 03/2006
kansi

Tulorajat jälkeenjääneitä

Ylioppilasliike aloittelee kampanjaa opintorahan korottamiseksi. Tavoite on hyvä, mutta suureen korotukseen ei ole realistista mahdollisuutta. Pari euroa puolestaan ei käytännössä auta opiskelijaa.

Mielestämme opintotukikeskustelussa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota opintotukijärjestelmän vaikeimpaan ongelmaan: tulorajojen jälkeenjääneisyyteen.

Opintotuen tulorajoja ei ole korotettu, vaikka palkat ja hinnat ovat nousseet. Voidaan siis sanoa, että käytännössä opiskelijan sallitaan ansaita yhä vähemmän. Tämä on sietämätön tilanne, eikä tästä hyödy kukaan.

Opintotuen pienuus saa useat opiskelijat hakeutumaan töihin, jotta elämiseen olisi riittävästi rahaa. Samaan aikaan ankara tuloraja rankaisee tienaamisesta. Pahimmillaan työtä tehnyt opiskelijaparka menettää koko opintotuen ja saa tuhansien eurojen takaisinperintälaskut.

Opiskeluaikainen työssäkäynti ei ole vain raadantaa rahan tähden. Työelämään osallistumalla myös hankitaan erilaisia kokemuksia, tietoja ja taitoja.

Tämän ohella on muistettava, että työtätekevä opiskelija maksaa ansiotuloistaan veroja ja tuloillaan ostamistaan hyödykkeistä välillisiä veroja. Täten opiskelijan työnteosta hyötyy koko yhteiskunta.

Mielestämme yhteiskunnassa tulisi kaikin tavoin kannustaa työntekoon ja ahkeruuteen. Kannustavuus ei toteudu, jos työstä saatavan palkan vuoksi menettää opintotukensa tai menetystä on jatkuvasti pelättävä.

Olisi yksiselitteisen hyvä asia, että ihmiset - opiskelijatkin - voisivat omilla toimillaan parantaa taloudellista asemaansa, ja nauttia työnsä hedelmistä.

Kenenkään ei tarvitse köyhtyä siksi, että halukkaat saavat tienata työllään.

Syvänsiniset, PorvariVihreät, Vapaaboomarit, Eturyhmä, BOSA
edustajistoryhmiä Tamyssa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto