Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lahinguväljal näeme, raisk!

Metsatöllin keikalla sahataan skittaa ja kanteletta

Metsatöllin kappaleissa on aina taustalla ikivanha tarina, laulu tai runo.
Metsatöllin kappaleissa on aina taustalla ikivanha tarina, laulu tai runo.

Metsatöll / Eesti rahvusmeeskoor: Raua needmine. CD+DVD. Elwood/RockAdillo 2006.

Kansallispukuinen mies soittaa säkkipillillä lumoavasti vanhan linnan pihalle rakennetulla esiintymislavalla. Taustalle järjestyy kokonainen mieskuoro mustissa puvuissa ja alkaa laulaa haikean tunnelmallisesti. Tätä jatkuu useita minuutteja, kunnes jostain ilmestyy panssaripaitaan sonnustautunut kitaristi, soittaa lyhyen sävelmän ja huutaa: "No niin, raisk!" Samassa hillitön kansanhevi rävähtää käyntiin.

Kyseessä on Viron parhaan hevibändin palkinnon kahdesti voittanut Metsatöll. Bändi on konsertoinut Suomessakin useaan otteeseen. Yllä kuvailtu intro löytyy upealta Viron keikkataltioinnilta Raua Needmine, jossa sekoitetaan historiallisesti kuorolaulua, suomensukuisten kansojen lauluperinnettä, myyttejä, moderneja kuorosävellyksiä, heviä ja kansanmusiikkia.

Osa materiaalista on sovitettu virolaisen nykysäveltäjä Veljo Tormisin sävellyksistä, osa on traditionaalisia kansansävelmiä ja osa Metsatöllin omaa tuotantoa. Veljo Tormisin perua on myös nimiraita Raua Needmine, joka kajautetaan ilmoille suorastaan helvetillisellä heimohengellä. Tormis itse istuu aitiopaikalla katsomossa.

Metsatöll-klassikot, kuten Merepojad, Hiiekoda ja Hundiraev repäistään livelevyllä valtavalla voimalla. Kuoro tuo ennenkuulumattoman takapotkun runomittaiselle folkhevitykselle. Yhtyeen tunnetuin viisu Lahinguväljal näeme, raisk! esitetään yllättäen kuoron a capellana, roimasti hitaampana ja maalailevampana versiona. Konsertin viimeinen veto, mystisen progressiivinen käärmeenkarkotusloitsu Ussisõnad päättää keikan armottomiin tunnelmiin.

Monipuolinen konsertti sisältää kantelein, säkkipillein ja shamaanirummuin säestettyä metsäheviä, akustista tunnelmointia, a cappella -kuorolaulua ja käärmeenmanausmantraa. Yhdistelmä on jotain, mistä metalliväen yksinkertaisesti vain pitäisi innostua, tai sitten koko sakki ei ymmärrä mistään mitään. Ristikkäiset ainekset on sulatettu yhteen kuin rosoisen kauniiksi rautaesineeksi, joka on tehty kestämään kulutusta.

Tuplalevyllä on sama konsertti sekä CD- että DVD-formaateissa, tosin DVD on hitusen pidempi. DVD:ltä löytyy lisäksi Making of -osio, jonka tekstitykset eivät ainakaan minun kappaleessani valitettavasti toimineet.

Metsatöllillä on hevi hallussa. Bändi käyttää folk-formaattia hyväkseen tahdikkaan tarkasti sortumatta turhuuksiin, kuten haitaria imitoiviin syntikkaääniin tai teennäisen makuiseen folk metal -yrmistelyyn. Parhaillaan Metsatöll on järjestämässä kiertuetta Viron muinaisten, pyhien paikkojen säilyttämiseksi ja suojelemiseksi.

Viron kielikin sopii metalliin ja arkaaiseen meuhkaamiseen kuin naula silmään. Mikä voisi olla parempi huudahdus särövallin ja blastbeatin päälle kuin raisk!

Ilmeisesti kyseessä on virolaisten "perkelettä" vastaava sana. Yhtyeen ikivihrein kääntyisi siis Taistelukentällä nähdään, perkele!

Mutta onhan se raisk paljon parempi.

Jantso Jokelin

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto