Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tirkistys työhön

Reino Laitasalo toivottaa vieraat väreillä tervetulleeksi Työväenmuseo Werstaan yläkerrassa. Tämän pitkän linjan realismimaalarin tuore näyttely Pispalasta 50 vuotta esittelee taiteilijan töitä viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta sekä hänen pispalalaiset juuret ja vasemmistolaisuuden.

Kylläisten ja selkeiden värien seasta on helppo erottaa keskeiset teemat: työ ja ihminen. Teokset kuvaavat rujon suomalaisen työtä puuvillatehtaassa ja vapaa-aikaa työläiskorttelissa. Proletaarinen tunnelma välittyy: verkkahousuiset miehet ja kulmikaspiirteiset naiset pitämässä kokousta kivien ja puulaatikoiden päällä elementtitalon takapihalla sekä liukuhihnatyöntekijöiden ankeat ilmeet ja verkkopäähineet. Hienkin voi melkein haistaa.

Värien vastakohtana jokaista teosta vaivaa vakuuttavan vakava suomalainen. Kotimainen jäyhyys kiteytyy apeissa kasvoissa, lavatansseissa ja raitapaidoissa. Niille on syötetty tarpeeksi liukuhihnatyötä ja näkkileipää.

Sukupuolisuuden ja roolien tilalla on kansalainen ja työntekijä, jota erottelee ainoastaan työn laatu. Nainen on vahva ja äidillinen. Lavatansseissakin mies on saanut parikseen itseään suuremman naisen - eikä sielläkään hymyillä.

Vasemmistolaistaiteilija ei työtä kaunistele. Ensimmäisessä maalauksessa Maalta kaupunkiin työläisnaisten rintamalinja on vielä uhmakas, mutta tie päättyy harmaaseen eläkkeeseen ja kerrostaloasunnon ahtaaseen koppiin. Ikkunasta näkyvät väsymättömät piiput komppaavat kurjuutta. Työn päätyttyä myös kohtalo on miehelle ja naiselle yhtäläinen.

Työltä pelastaa yhteisö. Laitasalo itse on vanhan taiteilijajärjestö KIILA:n jäsen ja peräänkuuluttaa teoksissaan porukan voimaa. Pyynikillä maataan ahtaasti, kasoissa ja päällekkäin ja maalauksissa marssitaan uhmakkaasti yhteisissä rintamissa.

Saunapassari, pullonpesijä, puuvillatehdas ja harmonikkaorkesteri. Kiehtovinta on punainen uho ja vanhanaikainen, näkyvä ammattikuva. Vaikka aiheet ovat vakavia ja niillä on selkeä poliittinen viesti, arkiset tilanteet inhimillistävät ne. Ihan kuin tirkistelisi sisään tehtaan ikkunaruuduista.

Laura Happo

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto