Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älähdys!

Kuka haluaa tulla Suomeen?

Vaalikeskusteluissa esiintyy paljon puhetta Suomen ulkomaalaispolitiikasta. Perinteistä, arkisen vainoharhaista "afrikkalaiset Afrikkaan" -suhtautumista esiintyy valitettavan avoimesti yhä vieläkin. Ajatusta vaaliville perussuomalaisille povataan jopa vaalivoittoa.

Avoimen muukalaisvihan lisäksi Suomessa esiintyy kosolti myös peiteltyä vihamielisyyttä ulkomaalaistaustaisia kohtaan. Huonoimmin varautuneisuutensa peittää sisäministeri Kari Rajamäki, jonka ministerikaudella maahanmuuttajien oikeuksia on rajoitettu ennätysmäisellä tavalla.

Käytäntö, jossa Suomeen pyrkivää pakolaista ei hyväksytä maahanmuuttajaksi, vaan hänelle annetaan niin sanottu määräaikainen B-oleskelulupa, on epäinhimillinen ja kestämätön.

B-luvalla olevat ihmiset elävät jatkuvassa epävarmuudessa, he eivät saa tehdä töitä eivätkä opiskella, ja kun maassaolon määräaika umpeutuu, B-lupalaiset voidaan nyky-Suomesta palauttaa muitta mutkitta esimerkiksi Irakiin, Afganistaniin tai johonkin muuhun maahan, jossa turvallisuustilanne on kyseenalainen.

Peitetyn vihamielisyyden oudoin muoto esiintyy vaatimuksessa lukukausimaksuista EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille. B-lupiin verrattuna asia on tietenkin minimaalinen, mutta ulkomaalaisia torjuvana ja syrjivänä se on osa samaa ilmiötä.

Suomen väestö ikääntyy, syntyvyys on laskussa ja työikäisten määrä vähenee. Maahanmuuton lisääminen ja Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllisyyden parantaminen ovat paras keino vastata työvoiman vähenemisen ongelmaan.

Mutta kuka todella haluaa tulla Suomeen, maahan, joka on ulkomaalaisille kuin katiska kaloille?

Suomen on pikaisesti muutettava ulkomaalaispolitiikkaansa. Pakolaispolitiikan on noudatettava oikeudenmukaisuutta ja tunnustettava inhimillinen hätä. Tarvitsemme joustavampia työlupakäytäntöjä, toimivampaa ja paremmin resursoitua kotouttamispolitiikkaa, ja ennen kaikkea reipasta asenteiden muutosta.

Aksu Piippo
opiskelija
eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto