Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sarasteen mielipiteet aikansa eläneitä

Aviisin abinumerossa sotainvalidi Yrjö Saraste väittää, että päätös asevelvollisuuden muuttamisesta vapaaehtoiseksi olisi toteutuessaan epädemokraattinen. Sarasteen poika ei selkeästikään ymmärrä, mitä demokratia sanana tarkoittaa, eikä hän myöskään esitä mitään perusteita sille, miksi koko ikäluokka tulisi tulevaisuudessaki pyrkiä kouluttamaan asepalvelukseen.

Yrjön kirjoitus osoittaa mielestäni sangen hyvin sen ajatusmaailman, minkä pohjalta yleistä asevelvollisuutta suomalaisille miehille useimmiten päädytään kannattamaa. "Pojat oppii siellä miehiksi", olen kuullut monen nuoren tytönkin suusta. "Meillä on tuhansia kilometrejä rajaa Venäjän kanssa", on taasen hieman enemmän analyyttisyyteen pyrkivä argumentti. Ongelmana näissä on yleisesti, että todellinen peruste näiden argumenttien taustalla on kuitenkin "Näin on aina tehty, joten se on hyvä". Pelkästään jo uusien varusmiesten huono kunto osoittaa mielestäni, ettei yleisellä asevelvollisuudella ole enää nykymaailmassa selviytymismahdollisuuksia.

Sarasteen harjoittama henkinen änkyröinti aiheuttaa vain suunnattomia kansantaloudellisia menetyksiä, kun työikäiset miehet pakotetaan opettelemaan oman tulevaisuutensa kannalta hyödyttömiä taitoja kuudesta kahteentoista kuukautta.

Antti Koikkalainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (19.02.09, kello 23:49)

    Antti, olet väärässä.

    Armeija on viimeinen mahdollisuus nuorelle kollille miettiä, mitä hän elämältään haluaa. Sitä varten SA-Int pistää hänet pas**duuniin kuudeksi kuukaudeksi mutta aika hyville ruo'ille, varsinkin viikonloppukineksillä. Jos nuori mies joutuu/pääsee funtsimaan, mikä onkaan kollektiivisen elämän tarkoitus ja varsinkin hänen elämänsä tarkoitus näennäisen absurdiuden tarjotessa nesessäärin taustavalaistuksen, tilanne voi johtaa valaistumiseen. Samaan aikaan hameväki (t. par. housuväki) painaa eteenpäin koulutusputkessaan mahdollista kortistoa kohti. Armeija tarjoaa päivärahallisen mahdollisuuden pysyä yksi vuosi etäämpänä tuosta ei-haluttujen ihmisten hautausmaasta. Tarjotaanko tätä mahdollisuutta naisille? Yleisesti? Ei. Ja mitä tulee huonoon kuntoon: kuntoilusta saa yleensä KL:ää eli kuntsaria siellä miesten koulussa. Ennen oli miehet rautaa, ja näyttelijätkin istuivat Eiran Guantánamossa, sano Eppu Salminen.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto