Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopistolaki tulee palauttaa valmisteluun

Eduskunta saa eteensä helmikuun 20. päivänä lain, jonka valmistelussa unohdettiin ne, joita säädökset tulevat koskemaan.

Hätäiseen tahtiin kokoon kursittu uusi yliopistolaki on valmisteltu ilman riittävää keskustelua yliopistolaisten kanssa. Opiskelijoita ja henkilöstöä on kyllä kuultu lausuntokierroksella, mutta lakiesitys osoittaa, ettei heitä todella kuunneltu. Säätäessään yliopistojen hallituksiin ulkopuolisenemmistön eduskunta sivuuttaisi niin Suomen ylioppilaskuntien liiton, henkilöstöjärjestöjen sekä lukuisien yliopistojen tahdon.Lain pohjalla oleva ajatus itsenäisemmistä yliopistoista on hyvä, mutta jossain vaiheessa uuden lain lähtökohdaksi otettiin autonomian sijaan elinkeinoelämän tarpeet. Jos pahin käy toteen, esimerkiksi tutkijoiden mahdollisuudet päättää itse tieteellisen työnsä sisällöstä heikentyvät.

Uuden lain myötä vaarassa ovat yliopistolaitoksen tärkeimmät arvot: vapaa ja kriittinen opetus ja tutkimus.


Me allekirjoittaneet ylioppilaslehtien päätoimittajat emme vastusta yliopistolain uudistamista, mutta haluamme, että se palautetaan valmisteluun niin, että tällä kertaa avataan aito keskusteluyhteys yliopistolaisten ja lain valmistelijoiden kesken. Yliopistolaitoksen historiallisesti suurin mullistus sitten sen perustamisen ansaitsee huolellisen harkinnan ja valmistelun hätiköinnin sijaan.


On myös syytä taata, etteivät opiskelijat ja henkilöstö jää omalla työpaikallaan sivustaseuraajan asemaan samalla, kun ulkopuoliset nuijivat päätöksiä ehdotetun enemmistönsä turvin yliopiston tärkeimmässä päättävässä elimessä, hallituksessa. Ainoastaan aidosti demokraattinen ja vapaa tiedeyhteisö voi tuottaa uusia avauksia ja kaivattuja innovaatiota.

Tämän voisi kuvitella viime kädessä olevan myös elinkeinoelämän etujen mukaista.

Seppo Honkanen (Aviisi)
Marja Honkonen (Jyväskylän Ylioppilaslehti)
Anna Ruohonen (Lapin ylioppilaslehti)
Laura Myllykoski (Oulun Ylioppilaslehti)
Jani Sipilä (Turun ylioppilaslehti)
Veera Järvenpää (Uljas)
Sebastian Laitila (Vaasan ylioppilaslehti)
Veera Luoma-Aho (Ylioppilaslehti)
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (10)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Majsteri Rantaluola (23.02.09, kello 14:46)

  Jos uusi yliopistolaki edustaa 80-90-lukulaista espresso-taloutta ja vanha yliopistomeno edusti 60-70-lukulaista sokerijuurikas-taloutta, on vaikea sanoa, kumpi osapuoli on väärässä. Ehkä pitäisi kysyä, kumpi osapuoli on enemmän väärässä. Tai ajastaan jäljessä. Siinä mielessä pt:jien draivi palauttaa laki lähtökuoppiinsa on tietenkin perstuntumalla perusteltu. Hehän eivät "vastusta yliopistolaitoksen uudistamista", mikä olisikin tekopyhää siihen katsottuna, että he elävät itse ajan hermolla. Mutta mistä tämä ylioppilaslehtien uusi "konsensus" tulee?

 2. Linnan asukki (24.02.09, kello 18:08)

  SECRET SOCIETY ALSO IN UNIVERSITY OF TAMPERE?

  Tampereen yliopisto näyttää taas konservatiivisuutensa yliopistouudistuksen asiassa. Kilpailu on lähtenyt yliopistouudistossa käyntiin ja niin myös teot. "Survival of the fittest" käytännössä toteutuu juuri NYT.

  Ensimmäisen suuren askeleen kohti yliopistouudistusta on ottanut Turun yliopisto ja varsin rankoin keinoin. Turun Sanomat uutisoi 24.2.2009 'Turun yliopisto kerää rahaa Bob Helsingin nettivideolla.' Jokainen sen voi YouTubesta katsoa nimellä Secret society? Valtaoja meets Ilkka Salmi and other notables in a shady basement at turku uni. Videolla esiintyy Kekkonen, Supon Pääjohtaja ja Turun yliopiston henkilökuntaa. Varsin mystinen video on herättänyt kummeksuntaa YouTubessa ja Suomi24 ja onnistuu varsin tehokkaasti nostamaan mediahuomiota. Videon tarkoitus? Saada lisää rahaa ja huomiota yrityksiltä.

  Mitä tekee Tampereen yliopisto? Se osoittaa mieltä vastaan, eikä SOPEUDU tulevaan tilanteeseen, joka tuntuu olevan miltei väistämätön. Miksi kulutamme aikaa ja energiaa mielenosoitukseen, kun voisimme kuluttaa sen rahan saamiseen yliopistollemme yksityisiltä yrityksiltä.

  Herätkää! Toimikaa oikean asian puolesta, Toimiva yliopisto voisi toimia rahan saamisen puolesta! Onko jotain keinoja rahan saamiselle jo varattu

 3. Majsteri Rantaluola (25.02.09, kello 0:55)

  Jos sinua tai jotakuta muuta hotsittaa, voisimme käydä ihan kunnollisen keskustelun tällä foorumilla siitä, mitä haluaisimme uudelta yliopistolta (ilman sarkasmia, vaikka sekin kyllä sujuu, ei sen puoleen) puitteiden ja tavoitteiden suhteen. Lähtökohta olkoon, että perinteinen vasuri-oikis-linja unohdetaan alkamatta silti konsensus-keskustalaiseksi. Suomalainen politiikka ei ansaitse meidän lojaalisuuttamme.

 4. Comment Kirjoittaja (25.02.09, kello 16:09)

  Hei, me puhutaan yliopistopolitiikkaa!

 5. Comment Kirjoittaja (25.02.09, kello 22:05)

  Trolli, mee heitteleen uistintas muualle. Tässä on niin isoja kaloja, että sun mato-onki lähinnä pierettää niitä.

 6. Comment Kirjoittaja (26.02.09, kello 14:05)

  Edellistä kommenttia ei kirjoittanut Comment Kirjoittaja, vaan joku toinen samanniminen. Varokaa halpoja kopioita!

  P.S. Muuten olen sitä mieltä, että internetiin on asennettava alkolukko.

 7. Comment Kirjoittaja (27.02.09, kello 17:42)

  Okei, mä myönnän että se olin minä. Olen libidosi, joka kirjoittaa kommentteja sinne, minne superegosi ei edes uskalla kurkistaa. Tämä kaikki mahtaa harmittaa egoasi. Milloin duunaan kaikkea tätä? Yöllä, silloin kun nukut. Jos kirjoitat koko yön trolleja, minä astun keppeihin sitten päivällä.

 8. Comment Kirjoittaja (28.02.09, kello 15:38)

  Jos libidoni osaisi surffata netissä, se surffaisi jossain muualla kuin Aviisin sivuilla. Joten katoa, aave, kusettamasta!

 9. Majsteri Rantaluola (01.03.09, kello 2:46)

  Yksi asia, mikä yliopistokeskustelussa mättää, on se, että keskustelu on jämähtänyt akselille aika-raha. Aika on rahaa. Yliopistoa uudistavat voimat haluavat, että rahalle saadaan vastinetta. Ajan rajoittamisesta saa lisää rahaa. Valmistu, niin saat osan opintotuesta korotettuna takaisin! Ole putkimaisteri! Toisaalla yliopistoväki haluaa aikatauluttaa omat tekemisensä. Ulkoa tuotu virkamies-konsultti on hyvä renki mutta huono isäntä. Kellokortti ei sovi yliopistoon. Yliopiston loma on vaivaiset 3 kk kesällä, josta 2 kk käytetään ryyppäämiseen ja 1 kk lehtien lukemiseen. Siihen ei saa kajota. Nämä jurnuttavat osapuolet ovat molemmat... törkeän yksisilmäisiä. Minua on turha houkutella kadulle marssimaan mitään vastaan, niin kauan kuin kaduille päätyy kyklooppeja.

 10. Vakoilumuseostanääs (08.03.09, kello 14:03)

  Tuo Secret Society mainos, josta mm. Turun Sanomat uutisoi, pääsi mediaan - ei youtuben ansiosta - vaan koska markkinointi onnistuttiin livauuttamaan STT:n uutisiin ja sitä kautta muulle medialle. Tampere voisi kokeilla jotain muuta, ei siis vastaavaa. Näin taas Jyväskylässä www.youtube.com/watch?v=n...

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto