Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tuhma katolilaistyttö

Popsakaritar on taiteilija ja bisnesnainen

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Lucy OÂ’Brienin kirjoittamasta elämäkerrasta käy ilmi, että Madonna Louise Cicconella oli jo varhain pakonomainen tarve tulla suosituksi. Suosion eteen Madonna oli valmis tekemään mitä vain.

Nuorena opitulla sinnikkyydellä Madonna rakensi itsestään spektaakkelin. Hän ei ole ilmiömäinen laulaja, mutta itsekurilla, kokonaisvaltaisella esiintymisellä ja muilla avuilla hän on kohonnut maailmankuuluksi ilmiöksi.

OÂ’Brienin kirja paljastaa, että rääväsuinen ja paljastava esiintyminen oli jo teini-ikäisen Madonnan suojakuori. Uskonnollisuuden ja seksuaalisuuden yhdistäminen sekä niiden välisen ristiriidan käsitteleminen toistuu hänen tuotannossaan. Madonna on aina osannut hyödyntää neitsyt/huora -dikotomiaa ja leikitellä sillä rohkeasti. Hän rakensi jo varhain eksyneen katolilaistytön roolin.


Monien ikonien tapaan Madonna on ristiriitainen ja vaikeasti määriteltävä hahmo. Hän on samanaikaisesti monilahjakas taiteilija ja laskelmoiva rautarouva, joka pitää langat tiukasti käsissään. Nämä puolet tulevat hyvin esille Madonna - elämäkerrassa.

OÂ’Brien piirtää kirjassaan kuvan tinkimättömästä poptähdestä, joka ei suostu pysähtymään. Madonnan seuraavaa askelta on mahdoton arvata.

Elämäkerta on kattava lukupaketti. Tekstiä siinä on puolisen tuhatta sivua ja kuviakin runsain mitoin. Kirjaa varten on haastateltu lukematon määrä ihmisiä ja kahlattu läpi loputon suo arkistomateriaalia.

OÂ’Brien tahtoo kertoa sankaristaan kerralla aivan kaiken, mikä hengästyttää lukijaa. Kirjailija ei kuitenkaan ole haastatellut itse Madonnaa kirjaansa varten. Etäisyys vaikeasti lähestyttävää tähteä kohtaan säilyy.

Juho Hakkarainen

Lucy OÂ’Brien: Madonna - Elämäkerta. Suom. Tanja Falk. Like 2008.
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Linnan kasvatti (19.02.09, kello 12:12)

    Ihana Madonna - panisin.

  2. Nikita Fouganthine (19.02.09, kello 23:35)

    Sikäli kuin olet 22-vuotias, on mahdollista, että pääsetkin Madonnan pantaan, koiraksi bäkkärille. Vai oozä se selli 38C:n Japa, hä?

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto