Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu

Kannabiksesta kivessyöpä!


Säännöllinen kannabiksen käyttö teini-iässä kaksinkertaistaa riskin sairastua kivessyöpään, kertoo tuore amerikkalaistutkimus. Kivessyöpä on yleisin nuorten miesten syöpäsairaus.

Amerikkalaistutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa kannabiksen ja kivessyövän yhteyttä. Taustalla oli havainto, että kivekset ovat yksi harvoista elimistä, joiden reseptorin reagoivat kannabiksen sisältämään tetrahydrokannabinoliin (THC).

Tutkimus tehtiin arvostetussa Fred Hutchinson Cancer Research Centressä. Tuloksista kertoi brittilehti The Guardian. Suomessa asian uutisoi Helsingin Sanomat.Neandertalin geenit kartoitettu


Neandertalin ihmisen perimä on selvitetty. Professori Svante Pääbo kollegoineen seuloi yli miljardi neandertalilaisten dna:n pätkää. Suururakka vei yli kaksi vuotta ja vaati edityksellisiä metodeja: kaikkiaan kolmen miljardin emäsparin jaksotukseen tarvittiin puoli grammaa fossiilia.

"Nyt voimme verrata suoraan neandertalilaisen dna:ta ihmisen ja simpanssin genomiin ja nähdä, miten ne erosivat toisistaan", Pääbo sanoi.

Tavoitteena on muun muassa paljastaa, millaiset geneettiset muutokset mahdollistivat ihmisten levittäytymisen Afrikasta koko maailmaan.

Asiasta kertoi www.tiede.fi.Television katselu ja sähköiset mediat masentavat nuoria


Nuorena paljon televisiota ja muita sähköisiä medioita seuraavat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua masennukseen parikymppisinä, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Yhteys on pojilla selvempi kuin tytöillä.

Tulokset eivät paljasta mistä yhteys johtuu, mutta television katseluun käytettävä aika saattaa olla pois harrastuksista ja sosiaalisista kanssakäymisistä, tutkijat pohtivat.

Tutkimukseen osallistui runsaat 4 100 teini-ikäistä tyttöä ja poikaa, jotka eivät olleet masentuneita tutkimuksen alkaessa vuonna 1995. Nuorilta kysyttiin television, videoiden, tietokonepelien ja radion käytöstä tutkimuksen alkaessa. He käyttivät sähköisten medioiden parissa keskimäärin 5-6 tuntia päivittäin, mistä 2,3 tuntia kului television ääressä.

Aiheesta kertoi www.tiede.fi.Marsissa on sittenkin elämää?


Pieniä vihreitä miehiä Marsissa ei takuulla asu, mutta elääkö planeetalla sittenkin pieneliöitä?

Amerikkalainen tutkijaryhmä päättelee, että Marsin pinnalle purkaantuu säännöllisesti uutta metaania. Science-lehden nettisivuilla ennakkoon julkaistu raportti vahvistaa kolmessa aikaisemmassa tutkimuksessa todetut metaanihavainnot.

Metaanin synnystä ei ole tietoa; se voi olla geologista, epäorgaanista tai biologista alkuperää. Jälkimmäisessä tapauksessa kyseessä voivat olla muinaisen, jo kadonneen elämän jäljet tai sitten Marsin pinnan alla elää edelleen metaania tuottavia eliöitä.

Asiasta kertoi www.yle.fi
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto