Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yhteisön mustat lampaat

Karukosken teinikuvaus opettaa ja koskettaa

Äskettäin Jussilla palkitun Dome Karukosken uusimman elokuvan Kielletty hedelmä alku ei vakuuta. Elokuvan tekijät eivät luota katsojan yleissivistykseen, sillä Kielletyn hedelmän alussa katsojan luettavaksi isketään pitkät pätkät selostusta, mitä lestadiolaiset ovat. Aloitustekstit joutuu lukemaan siitäkin huolimatta, että elokuvassa itsessään kyllä tulee selväksi, mitä vanhoillislestadiolaiset saavat ja mitä eivät saa tehdä. Alkuelokuva tuntuu lähinnä uskonnontunnille sopivalta oheismateriaalilta. Kielletty hedelmä pääsee lopulta käyntiin, ja odottaminen palkitaan.


Raakel (Marjut Maristo) ja Maria (Amanda Pilke) ovat vanhoillislestadiolaisia ystävyksiä. Täysi-ikäisiksi tultuaan heillä on vaikeuksia noudattaa uskonnollisia sääntöjä. He lähtevät Helsinkiin tyydyttämään uteliaisuuttaan siitä, millaista maallinen elämä on. Elämä kaupungissa käy yhä vaikeammaksi, sillä lähes kaikki on heille uudessa maailmassa kiellettyä. Nuorten naisten kamppailua on hetkittäin liikuttava seurata. Samaistumispintaa löytyy, sillä loppujen lopuksi siinä on kuitenkin kyse samasta viattomuudesta, mitä me kaikki olemme joskus olleet menettämässä. Elokuva on parhaimmillaan erittäin romanttinen ja hauras, heikoimmillaan kaupallisen ja sensaatiohakuisen oloinen.

Sponsorit näkyvät elokuvassa enemmän kuin tavallisesti suomalaisessa elokuvassa. Meikkifirmalle onkin ollut hyvä diili tarttua elokuvaan, jossa melkein joka kerta kuin ehostusta on kasvoilla, siitä tehdään iso numero.

Hertta-Mari Kaukonen


Kielletty hedelmä


***
Ohjaaja: Dome Karukoski
Käsikirjoittaja ja tuottaja: Aleksi Bardy
Pääosissa: Marjut Maristo ja Amanda Pilke
Kesto: 1:44

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto