Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elämän kartturit

Maailmassa on havaittu virhe. Ei hätää, perustamme välittömästi työryhmän käsittelemään asiaa. Se kokoustaa kaksi vuotta, tuottaa lavallisen paperia ja suosittelee loppulauselmassaan muutaman asian kieltämistä — tai ainakin rajoittamistoimenpiteiden käynnistämisen aloittamista. Jälleen maailmasta on kielletty hieman parempi paikka.


Elämme vapaammassa yhteiskunnassa kuin koskaan aikaisemmin. Ihmisen ihonvärillä, sukupuolella, seksuaalisuudella tai vakaumuksella ei ole enää kovin suurta merkitystä. Sen sijaan hänen arkielämäänsä tahdotaan säädellä, tarkkailla ja ohjata pykälien ja pikkumaisten kieltojen kasvavalla tulvalla.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, sana-ja elämäntapahirviö Valvira, otti uuden kieltoaskeleen, kun ylitarkastaja Reetta Honkanen julisti Helsingin Sanomissa rajoittavansa sananvapautta kansanterveyden nimissä. Tupakkapoliittisen työryhmän esityksen mukaan olisi laitonta kirjoittaa esimerkiksi lehtijuttu, jossa kerrotaan haastateltavan tupakoivan, ellei juttu olisi varoittava esimerkki tupakoinnin haitoista.

Siis hetkinen. Laillisesta käyttäytymisestä, tupakoinnista, ei saisi mainita, ellei päälle olisi liimattu pakollista paheksuntaa. Seuraavan päivän lehdessä valtiosihteeri Ilkka Oksala sentään paikkaili lausuntoa. Oireellista on, että nykyisessä asenneilmastossa ylitarkastajan päähän saattoi ylipäätään pälkähtää tuollaiset höpöjutut.

Ennen joulua kirjoitin pääkirjoituksen, jossa kehotin jokaista tumppaamaan savukkeensa. Tupakointi nyt vaan on tyhmää. Mutta mikäli tupakkatyöryhmän höpinä jatkuu, käännän kelkkani. Sytytän savukkeen haisevana vastalauseena kaiken maailman työryhmille.


Google löytää yli puoli miljoonaa sivua, joilla mainitaan työryhmä. Niistä 260 000 sisältää sanat työryhmä ja kielletään. Sen sijaan työryhmä ja sallitaan sanojen yhdistelmällä löytyy vaivaiset 19 000 sivua. Nekin ovat muotoa "Työryhmä alentaisi suurinta sallittua eloporomäärää".

Eivät työryhmät koostu pahoista ihmisistä, mutta hyvääkin tarkoittavassa joukossa tyhmyys tiivistyy. Työryhmistä muodostuu elämän takapenkkikuskeja, jotka luulevat tietävänsä, mihin suuntaan, millaista vauhtia, mihin kellonaikaan ja millainen kypärä päässä kaikkien muidenkin pitäisi ajaa.

Kuka muistaa nähneensä uutisen, jossa jokin työryhmä toteaa itsensä tarpeettomaksi ja huomauttaa, että asiaan ei tarvitse puuttua. Milloin jokin pikkupykälä tai valvontamahdollisuus on viimeksi poistettu?

Seppo Honkanen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Kommentaattori (19.02.09, kello 12:29)

    Olipa jälleen hyvä pääkirjoitus! Tismalleen samaa mieltä.

  2. Näin on (20.02.09, kello 19:01)

    Kiitos ansiokkaasta pääkirjoituksesta! Allekirjoitan.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto