Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Leikki leikkinä

Hän kieltäytyy olemasta turisti. Hän kutsuu itseään reppureissaajaksi vain puhuessaan mummonsa kanssa. Hän on travelleri.

Travelleri lähtee kauas ja viipyy pitkään. Hänellä on rinkka selässä ja Lonely Planet -opas kainalossa. Hän yöpyy halvoissa hostelleissa, ei kauhistele alkeellisia oloja ja syö paikallista ruokaa katukeittiöstä.


Minäkin halusin olla travelleri. Reissasin ystävieni kanssa joulu-tammikuussa viisi viikkoa Thaimaassa, Laosissa ja Kambodzassa. Suunnitteluvaiheessa puhuimme, että tärkeintä on välttää turistirysiä, reissata halvalla ja nähdä mahdollisimman paljon.

Emme olleet ainoita. Törmäsimme samoihin pariskuntiin eri kaupungeissa, koska niin monet kulkivat samaa matkareittiä kanssamme. Lonely Planetin neuvot hyvistä majapaikoista jaoimme miljoonien kanssa. "ItÂ’s in the book", paikalliset houkuttelivat meitä.

Vang Viengissä Laosissa travellerin leikkiminen sai kliimaksinsa. Vuorten ympäröimä, muutaman tuhannen asukkaan maaseutukylä oli täynnä bikineissä dokaavia länsimaalaisia nuoria.

Kylän vetonaula, "tubing", on päivän kestävä kännäysjuhla, jossa lillutaan jokea alas ja pysähdytään baareissa. Kotoa tutut diskohitit raikaavat jylhien kallioiden keskellä. Sinne pääsee joka päivä, uudestaan ja uudestaan.

Travellereiden on turha väittää, etteivät he olisi turisteja. Travelleri toki päättää itse reittinsä ja voi muuttaa suunnitelmiaan mielijohteesta toisin kuin pakettimatkalainen, mutta loppujen lopuksi reissaaminen on vain huvituksia ja hengailua toisten travellereiden kanssa. Ulkopuolisia; sitä ovat turistit ja travellerit kaikki tyynni.


Travelleri-leikki on vähän kuin valmiiksi paistetut pakastemunkit, jotka täytyy vain sulattaa ennen syömistä: ei mitään erityistä eikä aitoa, mutta voi uskotella, että on tehnyt jotain itse, ja että se on siistiä.

Jos oikeasti haluaisi ymmärtää toista kulttuuria, täytyisi jäädä elämään, mennä töihin tai kouluun ja opiskella kieltä. Sitten voisi ehkä sanoa kokeneensa jotain todellista.

Ei travellerin leikkimisessä mitään pahaa ole. Esimerkiksi tubeilemaan ei pääse Suomesta muuten kuin omatoimisesti, ja kaikessa kieroudessaan se oli todella hauskaa. Kunhan muistaa, että leikki on leikkiä eikä sen enempää.

Verna Leinonen
Kirjoittaja ei lopeta reissaamista
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto