Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Onnistuuko hammaslääkäriturismi?

Hammastarkastusjonot ovat pisimmät Tampereella ja lyhimmät Joensuussa. Opiskelija voi varata ajan mihin YTHS:n toimipisteeseen tahansa.

Tällä hetkellä hammastarkastusaikaa odottaa noin 3200 Tampereen yliopiston opiskelijaa. Pahimmillaan odotus saattaa jatkua yli vuoden, eikä näköpiirissä ole ainakaan hetkeen parannusta.

"Yksinkertaisin selitys pitkään jonoon on se, ettei työntekijöitä ole tarpeeksi", kertoo Tampereen YTHS:n ylihammaslääkäri Annukka Vuorinen.

Peruuttamattomat poisjäännit pahentavat entisestään huonoa tilannetta. Viime lukuvuonna yksi hammaslääkäri odotti potilasta noin neljä kuukautta. Samassa ajassa olisi ehditty tehdä noin tuhat tarkastusta.

Soittokierros osoittaa, että jonotilanne vaihtelee paljonkin eri puolella Suomea. Opiskelija voi käyttää myös muita kuin kotipaikkansa YTHS:n toimipistettä. Aviisi selvitti, mihin hammaslääkärituristin kannattaa suunnistaa. Monista paikoista kuitenkin korostettiin, että tilanne elää ja saattaa muuttua nopeastikin.


Pääkaupunkiseudulla tilanne on tällä hetkellä puolet parempi kuin Tampereella. Etenkin Otaniemen toimipisteessä jonoja on saatu purettua. Tarkastuskäynnin odotusaika on pääkaupunkiseudun toimipisteissä noin puoli vuotta. Tilanne on samanlainen myös Vaasan toimipisteessä.

Turusta, Rovaniemeltä ja Jyväskylästä löytyy vapaita tarkastusaikoja parin kuukauden päästä. Kuopiossa tarkastukseen pääsisi viiden viikon odotuksella, samoin Lappeenrannan toimipisteessä.

Nopeimmin opiskelija pääsee tarkastukseen Oulussa ja Joensuussa. Oulusta tarkastusaika irtoaisi kolmen viikon päästä. Kaikkein kiireisimmän turistin kannattaa kuitenkin suunnata Joensuuhun, jossa hammaslääkärin piinapenkkiä ei tarvitse odottaa edes kahta kokonaista viikkoa.


Vaikka YTHS onkin ensisijainen hammashoitopaikka opiskelijalle, voi hän kuntalaisena hakeutua myös kunnalliseen hammashoitoon. Tampereen kunnallisessa hammashoidossa suuhygienistin suorittamaan hoidontarpeen arviointiin pääsee ilman jonotusta.

"Asiakkaita on otettu tällä tavalla hoitoon vuodesta 2007 alkaen", kertoo Tampereen suun hoitotyön päällikkö Anne-Mari Aaltonen.

Tapa otettiin käyttöön, koska resurssit mahdollistivat suuhygienistien määrän lisäämisen.

"Olen verrannut tätä käytäntöä siihen, että lääkärille mennään terveydenhoitajan kautta", Aaltonen kertoo.

YTHS:llä hoidontarpeen arviointi tehdään puhelimitse. Ylihammaslääkäri Vuorisen mukaan käytäntö on toimiva.

"Jos opiskelija kävisi ensin hygienistillä ja sitten hammaslääkärin tutkimuksessa, olisi käyntejä kaksi, eikä se lyhentäisi tutkimusjonoa."

Vuorinen muistuttaa, ettei suuhygienisti kunnallisessakaan hammashoidossa tee varsinaista hammastarkastusta, vaan hoidontarpeen arvioinnin.

"Lain mukaan suuhygienisti ei saa tehdä suun ja hampaiden tutkimuksia, ei diagnosoida sairauksia, eikä ottaa röntgenkuvia tai tehdä hoitosuunnitelmaa."

Oireilevia tapauksia varten YTHS:n Kalevantien toimipisteessä on tiistaisin ja perjantaisin ajanvaraukseton vastaanotto.

Juho Hakkarainen, teksti
Tero Koskela, grafiikka
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (05.03.09, kello 1:28)

    Toivon, että opiskelijat syyllistäisivät Aviisissa joskus myös itseään ja kävisivät psykologista debattia vajavaisuuksistaan kavereidensa kanssa eivätkä yleensä vain syyttäisi valtiota ja kuntaa ja valtaapitäviä.On rather naurettavaa, että opiskelijat shoppaavat parasta käyntiaikaa "hammashuollon puutteellisuuden varjossa" mutta ovat itse valmiita jättämään käymättä heille osoitetulla ajalla ja maksamaan valtion tukiaisistaan tai muista korruptiorahoista mieluummin 15 euroa tyhjästä (ei mistään). Sillä saisi jo kolme tuoppia kaljaa. Joka ei kuluttaisi hampaiden kiillettä.

  2. hammassärky (21.03.09, kello 15:21)

    Itseltäni unohtui yksi hammaslääkäriaika käyttämättä syyskuussa, mutta se oli inhimillinen virhe. Sain ajan joskus huhtikuussa ja kesän jälkeen se vain ei ollut päällimmäisenä mielessä. Oli aika karvas pettymys. Olisiko mahdollista saada maili tai kännykkä muistutus varausjärjestelmään? Voisi vähentää noita aikojen käyttämättä jättämisiä.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto