Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kohtuuttomia vaatimuksia

Lähes kolmanneksella korkeakouluopiskelijoista on valtakunnallisen korkeakouluopiskelijoiden terveyttä kartoittaneen tutkimuksen mukaan psyykkisiä ongelmia. Opiskelijat kokevat jatkuvaa ylirasitusta, unihäiriöitä, tuntevat itsensä onnettomaksi tai masentuneeksi.

Keskittymiskyvyn puute vaivaa yhdessä yöllisten huolien murehtimisen kanssa. Viidennes opiskelijoista kokee tulevaisuuden suunnittelun, mielialansa ja omat voimansa negatiivisiksi. On toki niitäkin, jotka kokevat olotilansa pääsääntöisesti hyväksi ilman sen kummempia murheita. Mutta että lähes kolmannes, se ei ole enää mikään pikkujuttu.


Tutkimustulokset pistävät kuitenkin miettimään. Tunnistetaanko ongelmia entistä herkemmin, ovatko opiskelijat suorempia ja paremmin kartalla omista tuntemuksistaan?

Mikäli tutkimustulosta tarkastelee peilinä suhteessa opiskelijoihin ajatuksella, että näin te nyt sitten voitte, on tulos paljon lohduttomamman kuuloinen. Toisaalta tutkimustuloksia voi tarkastella myös myönteisesti.

Ehkäpä opiskelijat ovat viimeistään nyt havahtuneet siihen, että ne vaatimukset, joita meille asetetaan, ovat kohtuuttomia. Opintorahan tasokorotuksen söi inflaatio, tutkintoaikojen rajaus ja koko yliopistokentän mullistus nakuttavat takaraivossa luentosalista toiseen. Siihen päälle vielä tämä talouden taantuma, joka saa opintolainankin näyttämään siltä kuin olisi paholaisen kanssa sopimuksen tehnyt.


Tekee taas mieli lähettää terveisiä opetusministeriöön tai ainakin tässä mainitun tutkimuksen tulokset. Jos te vaikka siellä kelaisitte näitä asioita samaan aikaan, kun me täällä yritetään kasvaa tämän yhteiskunnan tukipilareiksi mielenterveytemme jotenkuten säilyttäen.

Mirva Tossavainen
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen varapuheenjohtaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. . (23.02.09, kello 20:27)

    "Pekele"?
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto