Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopistolakiufo

Se olisi voinut tapahtua vaikka niin, että Valmistelijat lähtivät kotomaan tunkkaisuuteen turhautuneina katsomaan, miten asiat muualla hoidetaan. Kun Cambridgestä ja Harvardista ei ollut tuomisia - mokomat saavat valtavat kasat rahaa per opiskelijanuppi - oli paluumatkalla poikettava Kööpenhaminan torille. Ja mikä riemu: sieltä löytyi vähän käytetty yliopistouudistus, halvalla. Valmistelijat maksoivat kaksi kalaa ja viisi leipää. Uudistus luvattiin lähettää tulemaan pikimiten.


Nyt se on jo laskeutumassa, ylipistolakiufo! Jotkut pelkäävät, että ufosta ilmestyy ilkeitä vihreitä miehiä. Toiset uskovat, että hyviä humanoideja. Helsingissä emerituskansleri kertoo, että luvassa on “käskytystä ylhäältä käsin". Istuva kansleri vakuuttaa, että seuraa parempaa demokratiaa. Molemmat moittivat, että lain vastustajat ovat ymmärtäneet sen väärin.

Dostojevski satirisoi omaa aikaansa näin: “Kiskottiin jalkaan kireät silkkisukat, päähän peruukki, ripustettiin kupeelle miekantapainen — ja katso: siinä on eurooppalainen". Niinpä niin. “Kiskottiin ylle kireä laki, hallitukseen elinkeinoelämä, ripustettiin kupeelle autonomiantapainen — ja katso: siinä on huippuyliopisto."


Tässä on lain kaunein ja kauhein ironia: se on kymmenen vuoden takaista eurooppalaista mallia, sport-takasiipi ja kaikki, ja saapuu tänne reunalle juuri, kun sen olosuhteet ja edellytykset itse keskuksessa romahtavat. Laki on paitsi deleuzenegriläistä tiedon virtojen järjestelyä, myös silkkaa kolonialismia, miehitystä, samaa vanhaa puuskuttaen touhotettua piispahenrikkiä. Laki halutaan läpi monesta syystä; yksi niistä on se syy, jolla perustellaan myös EU-jäsenyys ja Nato. Tällä syyllä ei ole kertakaikkisen yhtään mitään tekemistä yliopiston tai opiskelun kanssa. Siksi sitä ei myöskään pysty resistoimaan millään derridavirnolaisella strategialla.

Tere Vadén
Kirjoittaja on filosofi, joka työskentelee hypermedialaboratoriossa
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (22.02.09, kello 21:23)

    Tässä on lain vastustamisen kaunein ja kauhein ironia: se on neljänkymmenen vuoden takaista itäeurooppalaista mallia (n. vdelta 1969), mossen takasiipi ja kaikki, ja saapuu tänne periferiaan juuri, kun Marx ei enää edes kääntyile haudassaan vaan makaa vaan. Vastustus on paitsi marcuselucáslaista opiskelijamassojen kosiskelua myös silkkaa internationalismia, samaa vanhaa puhisten mekastettua Vanhan valtausta. Tällä vastarantaisuudella ei ole kerta kaikkiaan tekemistä yliopiston kanssa muuten kuin siten kuin yliopistolaisilla on poliittinen vakaumus. Siksi sitä ei voi myöskään runtata maan rakoon freudilaisfukuyamalaisella loogisella laitahyökkäyksellä.

    terveisin närkästynyt Deleuzen kannattaja
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto