Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kun talvet olivat valkoisia: Viisikymppiset Juvenes ja Toas

Opiskelijat perustivat suuriksi paisuneet yhtiöt palvelemaan etujaan ja toisiaan

  Domuksella sijainnut Myssy oli 70-luvun charmia hehkunut ravintola. Siellä esiintyivät jopa Tampereen ensimmäiset stripparit.
Domuksella sijainnut Myssy oli 70-luvun charmia hehkunut ravintola. Siellä esiintyivät jopa Tampereen ensimmäiset stripparit.
Toasilla ja Juveneksella on yhteinen alkutaival. Kun Helsingissä sijaitseva Yhteiskunnallinen korkeakoulu (nyk. Tampereen yliopisto) oli muuttamassa Tampereelle, korkeakoulun opiskelijat perustivat Tampereen Opiskelijatuen (nyk. Juvenes) vuonna 1959 tuottamaan itselleen palveluja uuteen kotikaupunkiinsa.

Saman vuonna opiskelijat puuhasivat Tampereen kaupungin kanssa alulle Yhteiskunnallisen korkeakoulun Opiskelijain Asuntolasäätiön (nyk. Toas), joka oli Suomen ensimmäinen opiskelijatalosäätiö.

"Teollisuus alkoi hiipua, jolloin korkeakoulun tulo Tampereelle pelasti kaupungin. Ilman asuntotuotantoa tämä ei olisi onnistunut. Samoin 70-luvulla Toas mahdollisti Teknillisen korkeakoulun tulon Tampereelle", Toasin toimitusjohtaja Timo Lehto sanoo.


Asuntosäätiön tehtävä oli alusta asti hankkia ja vuokrata opiskelijoille kohtuuhintaisia asuntoja. Opiskelijatuen alunperäinen tehtävä menee säätiön kanssa hiukan päällekkäin, sillä sen piti pyörittää ravintolatuotantoa, mutta myös tukea opiskelija-asumista. Kun asuntosäätiö tarvitsi ensimmäisen opiskelija-asuntolan rakentamiseen viisi prosenttia omaa pääomaa, Tampereen kaupunki myönsi Opiskelijatuelle kioskin paikan Keskustorille ilmaiseksi sillä ehdolla, että tuotto käytetään vaaditun pääoman keräämiseen.

Kioskin liikevaihto nykyrahassa oli noin 800 000 euroa, joten opiskelija-asuntotuotanto saatiin nopeasti käyntiin. Domuksen opiskelija-asuntolan ensimmäinen osa saatiin valmiiksi jo vuonna 1960 ja sinne perustettiin heti ensimmäinen opiskelijaravintola.


Juvenes antoi tuottojaan asuntotuotantoon aina 1990-luvulle asti, jolloin se erkani Toasista ja muuttui osakeyhtiöksi ensimmäisenä opiskelijaravintolayhdistyksenä Suomessa. Samalla Juvenes alkoi laajentaa toimintaansa juhlapalveluihin.

"Ideana on, että jokaisen muusta toiminnasta tulleen euron pitäisi palvella opiskelijaravintolatoimintaa painamalla opiskelijaruoan hintaa alas. Myymmekin nykyisin Suomen halvinta ruokaa yliopisto-opiskelijoille", Juveneksen toimitusjohtaja Pertti Liljeroos sanoo.

Juveneksen liiketoimintaan on kuulunut vuosien varrella muun muassa anniskeluravintoloita ja hotelleita.

"Domuksella ollut Myssy-ravintola aloitti strip teasen Tampereella. Oltiin eturintamassa jo silloin", Liljeroos naurahtaa.


Vielä 1970-luvulla Opiskelijatuen ravintoloissa lihat kannettiin kokonaisina ruhonosina ja perunasäkit multineen kaikkineen keittiöön.

"Ravintolatyö on ollut äärimmäisen raskasta, mikä näkyy vieläkin. Olen ollut 18 vuotta töissä Juveneksella. Sinä aikana noin 50 on jäänyt eläkkeelle, mutta vain kaksi ihmistä olen lähettänyt vanhuuseläkkeelle. Kaikki muut sairaseläkkeelle tai varhaiseläkkeelle", Liljeroos sanoo.

Opiskelijatuen ruoka oli alusta asti melko halpaa. Esimerkiksi vuonna 1964 silli ja munakastike maksoivat markan, mikä tarkoittaa nykyrahassa 1,64 euroa. Silti köyhät opiskelijat kokkasivat suureksi osaksi vielä ruokansa itse Asuntolasäätiön kahden hengen kalustetuissa huoneissaan. Kela alkoi maksaa ateriatuen muodossa osan jokaisesta opiskelijalounaasta opiskelijaravintolalle vasta vuonna 1979.

"Asiakasmäärät kymmenkertaistuivat tuen ansioista", Liljeroos kertoo.


Asuntolasäätiön vuokrat olivat puolestaan alussa melko kalliita, eikä asumislisää ollut vielä olemassakaan. Asunnot toimivat kesäisin kesähotelleina aina vuoteen 1979 asti, koska opiskelijoilla ei ollut varaa asua itsenäisesti myös kesäisin. Tänä aikana vain 60-luvun lopussa rakennetuissa perheasunnoissa sai asua ympärivuotisesti.

Jo 60-luvulla kahden hengen huoneiden ja perheasuntojen lisäksi yhä suositummiksi kävivät myös soluasunnot. Toasin nykyisen toimitusjohtajan Timo Lehdon aikana 90-luvun puolivälistä asti Toas on panostanut yksiöiden määrän lisäämiseen, koska niitä opiskelijat kaipaavat.

Hertta-Mari Kaukonen,
teksti


Lähde: Tampereen Opiskelijatuesta Juvenes-Yhtiöksi - 50 vuotta hyvällä asialla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto