![]() |
|
![]() |
Sanna Aalto astelee Hervannan Duon K-marketiin itsevarmoin askelin. Keväällä Pirkanmaan ammattiopistosta valmistuvan kokin pitäisi loihtia neljän hengen ateria hintaan 17,08 euroa.
Sen verran tulee, kun laskee yhteen Juveneksen tarjoaman Rohee-aterian ja valtion ateriatuen ja kertoo summan neljällä.
"Tuohon hintaan tekaisee vaikka pihvit", Aalto kehaisee.
Tällä kertaa ruokakori pyritään kuitenkin täyttämään aineksilla, joista keskivertoteekkarikin osaisi valmistaa aterian.
Koriin tupsahtaa kanaa ja monen sortin vihanneksia. Ainekset pääruokaan ja salaattiin ovat koossa alle kymmenellä eurolla.
"Jos haluaa syödä halvalla, kannattaa tomaatit jättää rauhaan", Aalto ohjeistaa.
Paprika vaikuttaa pröystäilyltä yli 4 euron kilohinnalla. Muttei edes hulluttelu pullollisella omenaviinietikkaa uhkaa kaataa budjettia. Kuitin loppusummaksi tulee ilman etukorttia 15,45.
Perusainekset, kuten riisi tai suola jätetään kauppaan, koska niitä oletetaan jokaisella opiskelijallakin olevan valmiiksi.
Muutamaa päivää aikaisemmin yliopiston Päätalon ravintolassa tarjotaan nälkäisille muun muassa kebakoita ja broilerlasagnettea. Kolmannes päivän ravinnontarpeesta pitäisi saada tyydytettyä.
Kilpailijaansa tutustuva Aalto valitsee lasagneten ja maistaa annoksessa kehujen aiheita.
"Ihan hyvää, kasviksiakin löytyy ja makua on", Aalto arvioi annostaan.
"Vähän vaan epäilyttää, että peitelläänkö tässä jotain ylenpalttisella chilillä."
Juveneksen, Amican ja Sodexhon ruokien mollaaminen tuntuu olevan opiskelijoiden keskuudessa yhtä ikuista kuin Vestan neitsyiden vahtivuoro kotilieden äärellä.
Aalto tietää, että sadoille kokkaaminen on lähtökohtaisesti aivan toisesta maailmasta kuin ravintola-annosten valmistus.
Laitoskeittiöissä keittäjä laatii aterian tarkasti suunniteltujen annoskorttien mukaan.
"Kyllä se tuntuu hankalammalta hallita sellaista kahtasataa litraa punaviinikastiketta kuin muutamaa desiä", Aalto sanoo.
Hervantalaisessa yksiössä paistinpannun sisältö alkaa nopeasti näyttää väri-ilottelulta. Kilon porkkanapussi on maksanut euron ja siitä riittää helposti koristetarpeiksi asti.
Itse asiassa ainesten käyttäminen kokonaan vaikuttaa lähes mahdottomalta. Leikkuulaudalle jää puolet sipulista, huikentelevainen pala tuoretta ananasta ja muitakin tarpeita.
Kokki loihtii vielä oheen sämpylöitä, tosin kotoa löytyvistä aineksista.
"Yhden tällaisen hinnaksi tulee ehkä 20 senttiä", Aalto sanoo.
Varsinaiset hankaluudet alkavat, kun kolmen hengen testiryhmä alkaa upottaa herkkua nieluihinsa. Vaikka valmistukseen on mennyt ehkä puolet ostetuista aineksista, näyttäisi jääkaapin rasioihin menevän vielä ainakin eväät kahdelle.
"Nyt tätä ruokaa tuli ihan liikaa", Aalto harmittelee.
Jaakko Parkkinen, teksti
Jonne Renvall, kuva
Kannattaa ottaa huomioon, että me maksamme aterian hinnasta paitsi raaka-aineet, myös palkat ja kiinteät kulut. Sitten pitää vielä muistaa, että esimerkiksi pata- ja vuokaruokien, kastikkeiden, energialisäkkeiden tai lisäkesalaattien annoskokoa ei ole rajoitettu", toteaa Juvenes-Yhtiöt Oy:n ravintolatoimenjohtaja Päivi Jousmäki.
"Että välttämättä vertailu ei mene ihan yksi yhteen."
Opiskelijaravintoloiden etuna on, että niiden ei tarvitse hankkia raaka-aineitaan marketeista. Jousmäen mukaan esimerkiksi maito ei toisaalta ole sen halvempaa ravintoloitsijalle kuin lähikauppaan kävelevälle humanistille.
Toisin kuin kilpailijansa Amica ja Sodexho, Juvenes on erotellut linjastoruoan halvempaan ja kalliimpaan vaihtoehtoon. Laskemalla raaka-ainebudjetin kilpailijoiden hinnoittelun mukaan, kokille olisi jäänyt yhden annoksen tekemiseen joko Amican kohdalla 7 senttiä tai Sodexhon tapauksessa 15 senttiä vähemmän.
Jousmäen mukaan kalliimmalla hinnalla on linjastolla kyetty pitämään sellaisia raaka-aineita kuin esimerkiksi lohta tai broilerin ja porsaan filettä.
"Emme halunneet, että tällaiset raaka-aineet olisivat erikoishintaisissa annoksissa."
Keskimääräinen parikymppinen mies, jolla on kevyt työ ja joka harrastaa vapaa-ajan liikuntaa vain vähän tarvitsee noin 3000 kilokaloria vuorokaudessa.
Samalla tavalla työskentelevän ja harrastavan naisen kohdalla määrä on noin 2300 kilokaloria.
Vanhan kunnon ruokapyramidin mukaan viljavalmisteita päivässä pitäisi nauttia keskimäärin 300 grammaa, kasviksia ja hedelmiä 450 grammaa, lihaa, kalaa tai munaa 220 grammaa, maitovalmisteita 6-7 desiä, näkyviä rasvoja 40 grammaa, sokeria 60 grammaa ja perunoita 250 grammaa.
Kolme mikropitsaa ja keskiolut
Mikro ja unohdus. Roiskeläppä tai kahden roiskeläpän lifesaver ovat ehkä vaivattominta ruokaa maailmassa, maistuvat myös kylmänä. Ravintosisältö muistuttaa kovasti pikaruokapaikkojen saldoa, proteiinia on vielä vähemmän. Ruokajuomaksi maistuva kylmä keskiolut ei hyväile kehoa oikein minkäänlaisilla ravintoaineilla, jonkin verran hiilihydraatteja löytyy.
Hedelmiä
Viidakon Ykä -dieetistä saa kaloreita yllättävän tehokkaasti. Korin pohjalle kerääntyy reilulla neljällä eurolla esimerkiksi kuusi päärynää, neljä banaania, omena ja appelsiini. Viimeinen on c-vitamiini tykitys, jolla keripukki pysyy loitolla. Hiilihydraatteja saa banaanista ja päärynästä. Hedelmien kuitu on hyväksi, muttei pidä nälkää kauaa loitolla. Tällaisen mäjäyksen sokeripiikki ei ole kovin terveellinen.
Ranskalaiset ja nakit
Pakasteperunaa saa koriin kyllä lastattua. Suositukset paukkuvat ja vatsalaukku täyttyy tärkkelyksellä. Ainoa vitamiini, jota ranskiksista saa, lienee K-vitamiini, jota tosin elimistö yleensä tuottaa itsessään riittävästi. Nakeista saa suoniinsa kunnolla rasvaa ja suolaa. Sellainen ravintoaine kuin kuitu puuttuu tästä dieetistä käytännössä kokonaan.
Broileria ja kasviksia hapanimeläkastikkeella kolmelle
Pari porkkanaa
Puolikas sipuli
Pieni paprika
Broilersuikaleita tai -fileitä 450 g
Öljyä
Kastike
1/2 dl riisiviini- tai valkoviinietikkaa (myös omena ynnä muut etikat käy.)
2 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia tai tomaattisosetta
suolaa
sokeria
riisiä (raakana 1/2-1 dl per ruokailija)
Paloittele kasvikset ohuiksi suikaleiksi.
Paista broileri kypsäksi pannulla, siirrä syrjään.
Wokkaa kasviksia wok-pannulla tai paistinpannulla öljyn kanssa muutama minuutti. Porkkana kypsyy pisimpään, joten se kannattaa laittaa pannulle ensiksi.
Sekoita kastikeaineet lasissa tasaisiksi, laita maun mukaan sokeria ja suolaa.
Lisää kasvisten joukkoon paistetut broilerit ja kuumenna.
Lisää kastike, anna hautua hetki.
Tarjoile riisin kera.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen