Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hammaslääkärijonoa puretaan YTHS:llä

Reagoi heti, kun saat ajanvarauspyynnön sähköpostiisi

Tampereen YTHS aloitti pitkien hammaslääkärijonojen purkamisen hammaslääkärien lisätyötunteina marraskuussa. Urakka jatkuu huhtikuun loppuun asti. Tavoitteena on, että silloin kaikki jonottajat olisivat jonottaneet maksimissaan puoli vuotta, mikä on valtakunnallisten hoitosuositusten mukaista. Akuuttiajat jaetaan jonottamatta.

Kun jonojenlyhennys alkoi, opiskelijoita oli jonossa yli 3000. Jono on lyhentynyt tähän mennessä tuhannella opiskelijalla. Yli puoli vuotta jonottaneita on jäljellä noin 800.

"Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että opiskelijat eivät reagoi sähköposteihin, joilla heitä pyydetään ottamaan yhteyttä ajanvaraukseen. Ajanvarauksen hammashoitajilla menee tunteja työaikaa, kun he joutuvat soittelemaan opiskelijoille", ylihammaslääkäri Annukka Vuorinen sanoo.

Ajanvaraussähköpostin otsikkona on "YTHS: Kutsu suun tutkimukseen", joten sen ei pitäisi jäädä huomaamatta. Aikaa lääkäriajan varaamiseen on noin kaksi viikkoa. Useimmat opiskelijat jättävät ajanvaraamisen viimeiselle päivälle tai unohtavat koko asian. Ajanvarauksesta joudutaan soittelemaan ja laittamaan tekstiviestejä sadoille opiskelijoille.

"Kun sähköposti ei ole enää aktiivisena, sen unohtaa helposti. Kannattaa ottaa heti yhteyttä ajanvaraukseen, kun sähköposti tulee", Vuorinen sanoo.

YTHS:n kaikki hammaslääkärit ovat osa-aikaisia. Heidän yhteenlaskettua työaikaansa on pidennetty 20 tuntia viikossa jonojen purkamisen takia. Lisäksi eläkkeelle jääneen hammaslääkärin tilalle on saatu palkata uusi, joka aloittaa maaliskuun alussa.

Tarkastusaikoja on joka päivä 30. Jos tarkastusaikoihin ei ole tulijoita, ajat käytetään esimerkiksi hampaiden paikkaamiseen tai muihin hoitoihin. Vuorinen pelkää, että tarkastusjonon lyhentämistavoite ei täyty nykyisellä tahdilla. Edellisenä iltana töitten loputtuakaan ei ole välttämättä tiedossa seuraavana päivänä hammaslääkäritarkastukseen tulijoita.

Hammaslääkärijonosta tippuu, jos ei ole reagoinut sähköpostiin, soittoihin eikä tekstiviesteihin, mutta vain väliaikaisesti. Jos myöhemmin ottaa yhteyttä, saa vielä ajan. Lopullisesti tippuu takaisin jonon hännille vasta parin-kolmen kuukauden yhteydenottoihin reagoimattomuuden jälkeen.

Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Mark Bukarev (23.02.10, kello 23:02)

    Miksi tekstissä huokuu marttyyrinen äänensävy?

    Hoitojono on kumma juttu. Ymmärrän, miksi järjestely on palveluiden toiminnan kannalta olennainen asia, mutta miksi se pääsee aina kaikkialla venymään?

    Vuosi sitten aloittelevana yliopistolaisena yritin kiilto silmissä varata ajan suuhygienistille, ihan vain tarkistusta varten, mutta vaihtoehdoksi tarjottiin vuoden odottelemista. Usko opiskelijoiden toimivaan terveydenhuoltoon karisi heti eteiskynnyksellä. Käännyin tuolloin Tampereen kaupungin puoleen ja sain varattua itselleni ajan heti seuraavalle arkipäivälle. Kaupungilla ajanvaraus purukaluston tarkistukseen toimii nykyään muuten sähköisesti.

    Arvostan ajatusta, että opiskelijoilla on mahdollisuus päästä hoitamaan itseään miellyttävään hintaan, mutta miksi toisinaan epäinhimillisissä rajoissa? Osa-aikaiset työntekijät eivät ainakaan minulle kelpaa selitykseksi. Raha on toki aina tietystä perspektiivistä ongelma, mutta itse syytän järjestelyä. En syytä byrokratiaa, vaan minulle tuntemattomien henkilöiden viitsiliäisyyttä - henkilöiden, jotka ovat jossain määrin vastuussa opiskelijoiden terveydenhuollosta. Saatan olla väärässä, mutta joku mielestäni narua vetäisi, kun jonossa oli 3000 hoitoa toivovaa. Opiskelijat osaavat aukaista kyllä suunsa, usein liiankin herkästi.

    Hampaiden tarkistus ei vaikuta muuten kovin hankalalta toimenpiteeltä. Mitä jos suuhygienististä siirryttäisiin pykälän alaspäin ja järjestettäisiin hampaiden tarkistaja-koulutuksia. Halukkaat, mielellään YTHS:n toimipisteen läheisyydessä opiskelevat, voisivat osallistua sopivan mittaiseen koulutukseen, minkä jälkeen heillä olisi pätevyys tarkistaa tovereidensa hampaat. Itse kun ei tahdo peilikaapista esim. "kaseja" nähdä, puhumattakaan kaikista mahdollisita pinnoista. Koulutuksen voisi järjestää kesällä, jolloin moni opiskelija on muutenkin vailla palkallista tekemistä.

    Yksi hampaiden tarkistaja ilmoittautuu jonoon.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto