Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus: Opiskelijat pakotetaan eroamaan – paperilla

Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa. Näin valtaapitävät toitottavat vuodesta toiseen nuorille opiskelijoille.

Ajatuksena lapsiperheen perustaminen opiskeluaikana kuulostaa kyllä houkuttelevalta. Koko perheellä on enemmän aikaa yhdessä, sillä ison osan opinnoista voi suorittaa etänä kotona.

Jossakin kohtaa legot eivät kuitenkaan osu ollenkaan päällekkäin. Opiskelijat eivät lisäänny toivotusti. Muutenkin lapsiperheiden osuus on Suomessa koko ajan laskussa samalla kun keskimääräinen synnytysikä pyörii jossain 30 ikävuoden hujakoilla. Samalla suomalaiset nuoret opiskelevat pitkään. Arvatkaa vaan missä OECD-maassa opiskellaan eniten ja pisimpään?


Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän mukaan opintotuella elävän opiskelijalapsiperheen taloudellinen tilanne on tiukka ja opiskelu sivutoimisempaa kuin muilla opiskelijoilla. No shit Sherlock!

Suhteessa on säröjä monella tapaa. Mitä järkeä siinä on, että opiskelijalla, jolla on lapsi tai useampi, ajautuu suoraan yleisen asumislisän pariin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapsen saaminen voi johtaa asumisen tuen menetykseen kokonaan.

Viisas opiskelijaperhe muuttaa tässä vaiheessa erilleen. Tai ainakin virallisesti. Ei olekaan ihme, että perheelliset opiskelijat kikkailevat papereilla itselleen haamueroja ja Poste Restante -osoitteita - vain jotta tulot eivät romahtaisi. Perhe voi myös uskotella olevansa kämppissuhteessa. Tässä tilanteessa pitää muistaa kuitenkin asennuttaa lukot kaikkiin oviin, jotta Kelassa uskottaisiin, että asunnossa kaikki pyörii täysin siveellisten normien mukaan.


Usein viimeinen oljenkorsi on kunnallinen toimeentulotuki. Vai onko? Toimeentulotukea myönnettäessä arvioidaan ensin mahdollisuus opintolainan ottoon. Sen jälkeen lasketaan koko perheen yhteenlasketut menot. Ai niin, lapsilisähän lasketaan myös tuloksi, joten se vaikuttaa suoraan toimeentulotukeen. Noh, automarketissa voi olla vielä duunipaikka tarjolla. Perustapa perhettä ja opiskele vielä lisäksi.

Välillä perheessä toinen opiskelee ja toinen käy töissä. Vaarana on opiskelevan osapuolen jääminen täysin tukiverkon ulkopuolelle, jos vaikka sattuisi valmistumaan tai tukikuukaudet loppuvat kesken. Tilanteessa työssäkäyvä joutuu omin rahoin tukemaan opiskelevaa, mikäli perheen yhteenlasketut tulot ovat liian suuret, mikä ei todellakaan tarkoita, että ne olisivat suuret.

Miten ihmeessä voidaan kuvitella opiskelijoiden haluavan perustaa perheitä? Parisuhteen ja lapsen hankkimisen sijaan opiskelijoita kannustetaan lähinnä muuttamaan erilleen ja tekemään töitä opintojen ohella, jotta tulotaso säilyisi sinkkuaikojen tasolla. Porkkanan sijasta pariskuntia hutkitaan kepillä oikein olan takaa.


Sama opetusministeriön asettama työryhmä, joka totesi että opiskelijalapsiperheet ovat kusessa, ehdotti taannoin myös opintorahaan huoltajakorotusta. Sitäpä ei näy eikä kuulu. Tuskin sekään auttaisi kuitenkaan selventämään parhaassa lastentekoiässä olevien opiskelijoiden sekavaa suhdetta tukiviidakkoon.


Petteri Kari
graduvaiheen opiskelija, joka joutuu elämään avovaimonsa siivellä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto