Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ahkera ansaitsee?

Työpaikkoja ei kaikille halukkaille riitä, mutta yritteliäs keksii uusia bisnesmuotoja.

Aviisi kokeili katusoittoa 80-luvun syntetisaattorilla. Taloudelliset tulokset jäivät laihoiksi.
Aviisi kokeili katusoittoa 80-luvun syntetisaattorilla. Taloudelliset tulokset jäivät laihoiksi.

Pullojen keräys

Kesäiltoina rahaa lojuu ympäri kaupungin puistoja, jonne olutta naukkaileva paheellinen nuoriso syytää tyhjät tölkit ja pullot. Sitkeä kaupunkilegenda kertoo eräästä rispautuneiden jääkiekkokassien kanssa kulkevasta pitkän linjan säilytysastiayrittäjästä, joka olisi jo markka-aikoina kerännyt miljoonaomaisuuden liiketoiminnallaan.

Seuraan testiviikon ajan tarkasti ympäristöä ja tongin jopa parit roskikset. Talvi tuo kuitenkin haasteensa, kun ulkojuopottelijat eivät keräänny isoiksi laumoiksi, ja viikon tulos on vain pari hassua puolen litran pulloa. Keräilybisnes on nykyään myös äärimmäisen kilpailtu ala, kun pullomummot tulevat repimään puolitäydet tölkit suoraan käsistä. Uuden yrittäjän on vaikea tunkeutua markkinoille. Alan epäilemään jonkinlaista kartellisopimusta.

Vähittäiskaupassa työskentelevä Valdemar vahvistaa epäilyt.

"Ihmiset sitkeästi tuovat tänne Lidlin ja Alkon pulloja, vaikka ne menevät meillä roskiin. Olen sopinut ystäväni kanssa, että laitan pullot sivuun ja hän tulee viemään ne oikeaan osoitteeseen. Hän saa palautuksesta rahat ja roskan määrä vähenee", Valdemar kertoo sopimusjärjestelystä.

Teen samanhenkisen sopimuksen erään mökkiviikonlopun tuotoksista. Isommalle miesporukalle mallas maistui, ja saan pari säkillistä kauppaan vietävää. Lähes kaikki sulaa kuitenkin matkakuluihin, eikä tuottoa synny. Pysyvän tulon lähteeksi varsinkaan talviaikaan pullobisneksestä ei selkeästi ilman hyviä sopimuskumppaneita ole.


Sijoitus: 28,85€

Tuotto: 29,15€

Katusoitto

Tampere teki joitakin vuosia sitten kulttuuripäätöksen, jossa ennen luvanvarainen katusoitto vapautettiin kaikille. Tampereen kaupungilta kerrotaan joitakin ajallisia rajoitteita vielä olevan, mutta kaikilla kaupungin omistamilla katualueilla musisointi on mahdollista, jos ei yritystoimintaa häiritse. Suuntaan siis kadulle kanssaihmisiä ilahduttamaan muutaman roposen toivossa.

Vähäistä soittotaitoa koitan korvata ulkoisella performanssilla. Popparitähti Samanha Foxin anteliaan julisteen esillepano osoittautuu hankalaksi. Soittopelinä toimii lainattu 80-luvun uutuus, Casio VL-1 ja maaginen one key play. Yhtä nappia rytmikkäästi painelemalla kone tekee melodiat soittamansa rytmin päälle. Ohikulkijat eivät mikropiirin tuottamasta metelistä vaikutu. Edes kilpaileva, näyttäviin esiintymisasuihin pukeutunut ja selkeästi päihtynyt rytmiryhmä ei ota minua vakavasti. Testipäivää edeltävänä yönä on taas rikottu pakkasennätyksiä, joten kylmä tulee varsin pian. Vain perseristeenä toimivat Aviisit estävät täydellisen syväjäätymisen. Kun puolen tunnin pimputtelulla ei hattuun kerry yhtä ainoata kolikkoa, luovun leikistä.

Soittotaitoiselle katumuusikon ura voi kuitenkin poikia rahan lisäksi myös muita työtarjouksia. Nykyään menestyvä muusikko Jussi bongattiin aikanaan kadulta vakijazzariksi pubiin. Säästöön asti katusoitosta saatuja tuloja ei riittänyt.

"Olimme kaverin kanssa soittamassa asematunnelissa. Paikalle pyörähtänyt keski-ikäinen leidi ilmoitti suureen ääneen, kuinka hyvillään hän oli siitä, että nuoret miehet täällä musisoivat eivätkä notku puistossa juomassa kaljaa. Hän heitti setelin kitarakoteloon, ja mamman poistuttua me löimme salkun kiinni ja lähdimme ostamaan ansaitulla rahalla olutta lähikaupasta", Jussi muistelee uransa kohokohtaa.

Sijoitus sekä soittimeen ja ajallisesti soittotaidon hankkimiseen on suuri, eikä talviaikainen katumusisointi ole kovin miellyttävää. Sijoituskohteeksi ei katumuusikon urasta siis ole, elämäntavaksi ehkä.


Sijoitus: 0€

Tuotto: 0€

Kirjakeinottelu

Second hand -kauppa on hyvästä paitsi taloudelle, myös ympäristölle. Erilaisia käytettyjä artikkeleita vaatteista kodinkoneisiin voi kaupitella kirpputorien lisäksi nykyään helposti myös netissä. Testitavaraksi valitsin kirjan, sillä läpikahlattuja teoksia opiskelijoiden nurkista luulisi löytyvän. Ihan mikä tahansa opus ei kuitenkaan käy kaupaksi.

"Esimerkiksi kirjakerhojen tuotteet tai tietosanakirjat eivät kelpaa", kertoo pitkän linjan antikvariaattiyrittäjä Hannu Peltonen.

"Maailmanluokan kaunokirjallisuus, varsinkin Tammen keltainen kirjasto, ja 70-luvun kulttikirjallisuus käyvät tällä hetkellä hyvin kaupaksi. Myös tuoreempi tavara kelpaa, jos se muistetaan vielä parin vuoden päästä."

Kaikkinensa lista on liian pitkä ladeltavaksi puhelimessa, joten käyn ohjeiden mukaan nettisivuilla katsastamassa haluttujen kirjojen listan.

Kodin kirjallisuusvarastot on käyty nopeasti läpi, eikä niitä myymällä ole mahdollista pysyviä tuloja saada. Päätän koittaa kolmannen käden kauppaa ja listan kanssa etsiä kirpputoreilta vanhoja teoksia, joita voisi myydä eteenpäin. Palkkaan myös lisähenkilöstöä, sillä kihlattuni kiertää ahkerasti kirpputoreja kirja-aarteiden perässä.

Hän osuukin kultasuoneen ja löytää pari harvinaista ja haluttua perhokalastuskirjaa kirppikseltä. Laitan kirjat myyntiin alan suosituimmalla nettifoorumilla, ja muutamassa tunnissa saan kymmeniä viestejä halukkailta ostajilta jopa puhelimitse, vaikka numeroani en netissä ole antanut. Lopulta kauppaan kirjat tutulle kaverihintaan, vaikka enemmänkin hilloa olisin niistä irronnut. Voittoprosentti on silti lähes wincapitaalisissa lukemissa, mutta kirjakeinotteluun tarvitaan rautainen ammattitaito. Itse kalastusharrastajana tiesin kirjat ja niiden suosion, mutta kokemattomammalta tilaisuus olisi voinut mennä sivu suun. Riskit ovat siis suuret, mutta niin ovat voittomarginaalitkin.


Sijoitus: 16€

Tuotto: 45€

Juho-Matti Paavola, teksti
& Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto