Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vain vaatimalla saa

Eduskunnan puhemies ja useat ministerit vastasivat kirjeeseeni ystävällisesti. Tasavallan presidentille asiani annettiin tiedoksi. Mutta minä annoin käymäni kirjeenvaihdon tiedoksi Kelalle.


Kymmenen vuotta sitten olin lukiosta päässyt pojankloppi. Sain työmarkkinatukea, jonka Kela päätti jälkeenpäin periä takaisin. Perintäpäätös tehtiin pykälien mukaan oikeaoppisesti, mutta maalaisjärjellä ajatellen se oli järkijättöinen. Näin totesi Työvoimatoimiston johtaja, jonka huoneeseen suutuspäissäni tunkeuduin. Oikaisupyyntö ei kuitenkaan muuttanut asiaa, koska pykälä on pykälä.

Nuoren miehen innolla paukutin aiheesta humoristisen valituskirjeen, jonka postitin Tasavallan korkeimmille päättäjille. Kopiot ministerien myötätuntoisista vastauksista lähetin Kelaan oman saatekirjeeni kera. Sen sisältö oli jotakuinkin tälläinen:

"Olen keskustellut asiasta päättävien tahojen kanssa. He eivät katso asiaa hyvällä. Ohessa vastaukset liitteenä."

Kelasta en kuullut sen jälkeen mitään. Sain pitää rahani, jotka oli jo virallisesti päätetty periä takaisin. Todennäköisesti virkailijat pohtivat, että jätetään hullu rauhaan - päästään helpommalla. Siinä rytäkässä jäivät pykälät kakkoseksi.


Kilttejä, mukautuvia ihmisiä käy sääliksi. Me röyhkeät ja kovaääniset kiilaamme heidän ohitseen kaikkialla.

Kun kiltti ihminen soittaa YTHS:lle, hän kertoo vaivoistaan vähäeleisen rehellisesti, joten hän joutuu odottelemaan "vielä muutaman päivän, jonka jälkeen voi soittaa ajanvarausnumeroon uudelleen, jos oireet edelleen jatkuvat". Mutta kun äänekäs tyyppi soittaa vaatien palvelua, sitä hän myös saa.

"Katsotaanpas. Kyllä täällä näyttääkin olevan vapaa aika tälle päivälle. Pääsisitkö parin tunnin päästä?"

Sama sääntö pätee jotakuinkin kaikkien julkisten palveluiden kohdalla: vaatimalla saa - ja usein ainoastaan vaatimalla saa.

Luotettavien lähteiden mukaan Tampereen sosiaalitoimen asiakkaana on mies, joka on marssinut pyssyn kanssa tiskille. Hän on uhkaillut myös johtoporrasta, jonka jälkeen työntekijöille on annettu epävirallinen pysyväisohje: myöntäkää kaikki tuet, mitä hän keksii hakea.

Pyssyn kanssa heiluva sekopää palkitaan siitä, että hän on pyssyn kanssa heiluva sekopää. Sen sijaan talousahdingossa oleva, mutta asiansa täyspäiseen tapaan hoitava tyyppi jonottaa pitkään, eikä välttämättä saa sosiaalitoimistosta senttiäkään. Hän on erehtynyt hoitamaan asiansa turhan hyvin.


Olipa kyse lapsista tai koirista, kasvatusoppaissa neuvotaan aina, että hyvästä käytöksestä pitää antaa palkinto. Suurin virhe on palkita uhittelusta, kiukuttelusta ja muusta ikävämielisestä käyttäytymisestä. Jos lapsi saa huutamalla ja raivoamalla tahtonsa läpi, hän oppii huutamaan ja raivoamaan.

Eivät aikuiset kai sen kummallisempia ole.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. totta virkat (20.02.11, kello 17:23)

    Kirjoitat aivan totta. Ei voi todeta muuta kuin että sitä sosialistipuppevaltiomme saa mitä tilaa. Vaatimattomat ahkerat ihmiset jotka hoitavat osansa jäävät ilman kiitosta palkkiosta nyt puhumattakaan. Sen sijaan röyhkeiden hyväksikäyttäjien, erilaisten pumppaajien ja koijareiden sekä ravintolanpolttajien tekoset katsotaan sormien läpi samalla painiskellen villaisella koska "heillä on ollut niin vaikeaa" ja "tavallaanhan tämä on yhteiskunnan vika kun emme pystyneet tarjoamaan parempaa vastikkeetta" jne shittiä. Kiitos kukkahattutädit tästäkin.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto